Originally Posted by
ayvagobeknuri
Dow 35.000 didiydik ya, petrol icin de uzun vade bir fiyat verem, 250 dolar...
Analez temam...

Originally Posted by
narin
abi, 250 dularlýk petrol analizinde vade
ne kadarlýk bi zaman dilimi...
binen binmeyen belli olsun abi
ben zati hep 100 liralýk alýyom...
kimyager halkým
benzinide evde yapar
yada muadilini yapar...
1- Dow'un 35 bin olmasý yakýn ve orta vadede imkansýz. Böyle bir varsayýmý yapabilmek için çeyrek bilançolarda ortalamada % 40'lýk bir kar artýþýna ihtiyaç var. Þu anda Dow'un ortalama fiyat kazanç oraný 24-25 civarýnda. Karlýlýkta bir deðiþiklik olmadan Dow'un 35 bine dayanmasý f/k'nýn 35 olmasý anlamýna gelir. Bu ayný zaman da temettü verimliliðini de % 1'lere çeker. Bu durumda bir çok yatýrýmcý satýþa geçer, çünkü tahvil verimlilikleri bunun çok üzerinde seyrediyor.
Dow için þu anda beklenen yükseliþ deðil, aþaðý yönlü bir düzeltmedir,
2- Petrolün varilinin 250 dolar olmasý.
Þahsen böyle bir geliþmeyi mümkün görmekle birlikte bunun 2020'lerin sonunda gerçekleþebilecek bir senaryo olarak görüyorum. Bilindiði gibi 2008'lerde 140 dolarlarý bulan petrol varil fiyatý, geleneksel olmayan yöntemlerle üretilen petrol ve doðalgazýn piyasalara girmesi ile önemli bir darbe yedi. Bu darbenin ne kadar devam edeceði bu yöntemle üretilen petrol ve doðal gaz üretiminin devamlýlýðýna baðlý, doðal olarak.
Tight, shale v.b. olarak adlandýrýlan bu tür üretimler geleneksel yöntemlerden 2 konuda olumsuz olarak ayrýþýyor.
Birincisi bunlar geleneksel yöntemlere oranla çevreye çok daha fazla zarar veriyor ama petrolün 150-200 dolarlara varmasý durumunda Batý ittifakýnýn tehlikeye giren bekasý yanýnda bu ihmal edilebilir görünüyor. Üstelik çevresi zarar gören arazi sahipleri kendilerine sunulan milyon dolarlýk teþviklerle susturulduðundan çevreye olan etki kamuoyunun dikkatinden uzak tutulabiliyor.
Ýkincisi geleneksel olmayan yöntemlerde açýlan kuyularýn ortalama ömürlerinin geleneksel olanlara oranla çok kýsa ve yüksek maliyetli olmasý. Suudi Arabistan'da 30-40 yýldýr üretimi devam eden kuyular varken, geleneksel olmayan yöntemlerde kuyularýn ortalama verimli ömrü 3-5 yýl arasýnda deðiþmektedir. Bu þu anlama geliyor, kuyularý açmaya baþladýðýnýzda en verimlilerden baþlarsýnýz ve zaman geçtikçe daha az verimli kuyular açýlmaya baþlanýr. Yani her geçen gün verimliliði azalan ve maliyeti-çevreye zararý artan bir kaynak söz konusu. Þu anda yapýlan projeksiyonlar bu yöntemle yapýlan üretimin 2025'lerde pik olacaðý ve sonrasýnda azalacaðý yönündedir. Bu süre içinde de sürekli maliyet artýþlarý yaþanacaktýr. Petrol fiyatlarýnýn patlamasý için geleneksel olmayan üretimin çok azalmasý gerekmeyecektir. Bu olasýlýk gözle görünür bir duruma geldiðinde yani 2020'lerin sonuna doðru 250 dolar fiyatlarý görülebilir. Tabi piyasalar bu olasýlýðýn gerçekleþeceðini erkenden fiyatlamaya da karar verebilir ama bu durumda bile ben en erken 2025'lerde bunun gerçekleþebileceðini düþünüyorum .
- - - - - - - - - -- - - - -- -- - - - - - - - - -
Winter is coming...
Yer Ýmleri