Öncelikle herkese hayýrlý hafta sonlarý,
Sokaða çýkma kýsýtlamasý olduðundan oyalanmak üzere bir hikaye yazacaðým yazdýðým bu hikayeden dolayý lütfen kimse beni algýcý veya buna benzer þekilde eleþtirmesin. Eðer ki yazdýklarýmdan veya bildiklerimden bazýlarý yanlýþsa bunu açýklasýn ki bende yanlýþ bildiðimi düzelteyim. Bu arada bu yazdýklarýmýn hiçbiri herhangi bir yatýrým tavsiyesi niteliðinde deðildir.
Öncelikle Türkiye'de Anonim Þirketler için 2 çeþit sermaye sistemi vardýr. Bunlar;
1- Esas Sermaye Sistemi : Bu sistemde þirket sermayesinin tamamý þirket esas sözleþmesinde taahhüt edilmiþ ve ödenmiþtir. Bu sermaye sistemini seçen Anonim Þirketlerde bedelli veya bedelsiz sermaye artýrýmý için þirket yönetim kurulu sermaye artýrýmýný Genel Kurul gündemine taþýr, þirket Genel Kurulu sermaye artýrýmýný kabul ederse sermaye artýrýmý yapýlýr. Genel Kurul yapýlmadan sermaye artýrýmý yapmak mümkün deðildir. Kararý verecek olan Genel Kuruldur. Bu nedenle Esas Sermaye Sistemine tabi bir þirketin Yönetim Kurulu SPK'ya direkt olarak bedelli veya bedelsiz sermaye artýrýmýnda bulunacaðýz þeklinde bir baþvuru yapamaz bu þeklinde bir KAP haberi gönderemez. Sadece yapýlacak olan genel kurul toplantýsýnýn gündemine bir madde þeklinde ekleyebilir ve bu konunun genel kurulun onayýna sunulacaðýný bildirebilir.
2- Kayýtlý Sermaye Sistemi : Bu sistemde ise þirketin yine taahhüt edilmiþ ve ödenmiþ bir sermayesi vardýr. Bununla beraber þirket Genel Kurulu þirket yönetim kuruluna 5 yýl için geçerli bir sermaye tavaný belirleyerek bu 5 yýllýk süre içerisinde Genel Kurulun onayýný gerektirmeden bedelli veya bedelsiz sermaye artýrýmýný yönetim kuruluna yapabilme yetkisi ve kabiliyeti verir. Bu 5 yýllýk süre içerisinde yönetim kurulunun sermaye artýrýmýný yapma mecburiyeti yoktur. 5 yýllýk süre sonunda sermaye tavanýnýn süresini Genel Kurula 5 yýl olarak tekrar revize ettirebilir. Bu sistem sermaye artýrýmýnda daha az prosedür gerektirir ve daha pratiktir. Kayýtlý Sermaye Sistemine tabi bir þirketin Yönetim Kurulu 5 yýllýk süre içerisinde Kayýtlý Sermaye Tavaný dahilinde SPK'ya direkt olarak bedelli veya bedelsiz sermaye artýrýmýnda bulunacaðýz þeklinde bir baþvuru yapabilir bu þekilde bir KAP haberi gönderebilir. SPK'dan onayý aldýktan sonrada sermaye artýrýmýný gerçekleþtirir ve tescil ettirir.
Hepinizin bildiði KARTN 16 Ekim 2020 tarihinde seans kapandýktan sonra %2543 oranýnda bedelsiz sermaye artýrýmý yapmak üzere SPK' ya baþvurulduðunu bildirdi. 16/10/2020 tarihli aþaðýda yüksek bedelsiz potansiyeli olan bazý þirketlerin bilgilerini yazarak bunlarý kendimce yorumlayacaðým. Bedelsiz potansiyeli 31/12/2019 tarihli özkaynaklar altýndaki bütün yedeklerin sermayeye ilavesi durumundaki potansiyeldir.
Hisse 16/10 F. 18/12 F. Deð. Sistem Sermaye Tavan Bed.Pot.
KARTN 769,00 3.006,70 %291 Kayýtlý 2.837.014 100.000.000 %15973
BRYAT 167,00 460,50 %176 Kayýtlý 28.125.000 100.000.000 %7861
EGEEN 789,90 1.641,00 %108 Esas 3.150,000 - %27098
KONYA 517,00 1.166,00 %125 Esas 4.873.440 - %7073
KARTN : Bedelsiz verme potansiyeli her ne kadar %15973 olsa da kayýtlý sermaye sistemine tabi olduðundan ve kayýtlý sermaye tavaný 100 milyon TL olduðundan yönetim kurulunun genel kurulun onayýný almadan yapabileceði maksimum bedelsiz sermaye artýrým oraný %3425'tir. Yönetim Kurulu þirket sermayesini kayýtlý sermaye tavaný içerisinde %2543 artýrarak 75 milyon TL. ye çýkarmaya karar verdi. SPK bu kararý onayladý. Artýk beklenen þirketin bedelsiz artýrýmýn yapýlacaðý tarihi açýklamasýna kaldý.
BRYAT : Bedelsiz verme potansiyeli her ne kadar %7861 olsa da kayýtlý sermaye sistemine tabi olduðundan ve kayýtlý sermaye tavaný 100 milyon TL olduðundan yönetim kurulunun genel kurulun onayýný almadan yapabileceði maksimum bedelsiz sermaye artýrým oraný %256'dýr. Yani Yönetim Kurulu sermayeyi %256 oranýnýn üzerinde bedelli veya bedelsiz artýrmaya karar verirse öncelikle Genel Kuruldan Kayýtlý Sermaye Tavanýnýn artýrýlmasýný istemesi gerekecektir. Aksi durumda %1000 %2000 gibi daha yüksek oranda bedelsiz sermaye artýrýmý gelmeyecektir.
EGEEN : Yukarýda yazýlý þirketlerin içerisinde oransal olarak bedelsiz verme potansiyeli en yüksek þirkettir. 2019 yýlý sonu bilançosunun özkaynaklarýndaki bütün sermaye yedeklerinin sermaye hesabýna aktarýlmasý suretiyle bedelsiz sermaye artýrýmý yapacak olsa %27098 oranýnda bedelsiz sermaye artýrýmý yapabilir. Bunun anlamý þudur; her bir hisseye yaklaþýk 271 adet hisse senedi verebilir. Ancak bunun için öncelikle þirketin bir genel kurul yapmasý gerekmektedir. Yani bunun anlamý þudur. KARTN'da olduðu gibi yönetim kurulu biz %???? oranýnda iç kaynaklardan karþýlanmak üzere bedelsiz sermaye artýrýmý yapmak için SPK'ya baþvurduk þeklinde bir haber gelmeyecek. EGEEN ile ilgili böyle bir beklenti içerisinde olan yatýrýmcýnýn ya þirketin kayýtlý sermaye sistemine geçmesi ile ilgili SPK ya baþvurmasýný -ki bunun için de Genel Kuruldan onay almasý gerekmektedir.- bekleyecek. Yada yapýlacak olaðan veya olaðanüstü genel kurul toplantýlarý gündeminde sermaye artýrýmý yapýlýp yapýlmayacaðýný takip etmesi gerekmektedir. Dahil olduðu sermaye sistemi nedeniyle bunun dikkate alýnmasý gerekmektedir.
KONYA : Bedelsiz verme potansiyeli %7073'tür. Ancak EGEEN'de olduðu gibi bunun için öncelikle þirketin bir genel kurul yapmasý gerekmektedir. Bundan sonrasý EGEEN için yazýlan ile ayný çünkü ayný koþullara sahip. "Yani bunun anlamý þudur. KARTN'da olduðu gibi yönetim kurulu biz %???? oranýnda iç kaynaklardan karþýlanmak üzere bedelsiz sermaye artýrýmý yapmak için SPK'ya baþvurduk þeklinde bir haber gelmeyecek. KONYA ile ilgili böyle bir beklenti içerisinde olan yatýrýmcýnýn ya þirketin kayýtlý sermaye sistemine geçmesi ile ilgili SPK ya baþvurmasýný -ki bunun için de Genel Kuruldan onay almasý gerekmektedir.- bekleyecek. Yada yapýlacak olaðan veya olaðanüstü genel kurul toplantýlarý gündeminde sermaye artýrýmý yapýlýp yapýlmayacaðýný takip etmesi gerekmektedir. Dahil olduðu sermaye sistemi nedeniyle bunun dikkate alýnmasý gerekmektedir."
BRYAT-EGEEN-KONYA bu 3 hissenin yükseliþinin baþlangýç noktasý KARTN bedelsiz sermaye artýþý haberidir. Ancak yukarýda yazdýklarýmý dikkatlice okursanýz EGEEN ve KONYA'nýn olasýlýðýnýn fazla prosedür nedeniyle çok düþük BRYAT'ýn ise kayýtlý sermaye tavaný nedeniyle potansiyel (1 hisseye karþýlýk vereceði bedelsiz hisse) olarak KARTN'ýn çok altýndadýr. (KARTN 1'e 25,43 adet hisse verecek BRYAT sermaye tavanýný artýrmadan bu þekilde vermeye karar verirse 1'e 2,56 adet hisse verecek.)
Eðer Türkiye'de bedelsiz sermaye artýrýmýnda prim olacaksa önce KARTN'da olmasý gerekiyor. YTD.
Eðer KARTN'un 2XX,XX küsürlerden buralara çýktýðýný söyleyen olursa yukarýda saydýðým þirketlerin dördünün de 20 mart 2020 tarihli kapanýþ fiyatlarýný aþaðýya yazýyorum. (Temettü düþüldükten sonraki düzeltilmiþ rakamlar)
KARTN - 284,38 (18/12 tarihine göre artýþ oraný %957)
BRYAT - 44,06 (18/12 tarihine göre artýþ oraný %945)
EGEEN - 401,02 (18/12 tarihine göre artýþ oraný %309)
KONYA - 160,20 (18/12 tarihine göre artýþ oraný %627)
Kalýn saðlýcakla. YTD.
Yazdýklarýmýn hiçbiri YTD.
Yer Ýmleri