https://eksisozluk.com/borsaya-basla...--5869500?p=78
7 senedir viop, fx ve bilumum borsalarda iþlem yapan 39 yaþýnda bir insan olarak, burada benden kýdemli olan üstadlarýn da affýna sýðýnarak bir kaç kelime yazmak istiyorum.
1) çok kliþe ama borsaya ayýrdýðýnýz para tamamen batsa bile canýnýzý yakmayacak bir para olsun.
2)yatýrým için bir stratejiniz olsun. uzun vadeli yatýrým mi yapacaksýnýz yoksa, gün içi ya daha haftalýk al sat mý yapacaksýnýz buna karar verin ve buna uygun hisse senedi seçimi yapýn. ben yeni baþlayanlara asla kýsa vadeli al sat önermiyorum ancak heyacanlarýndan dolayý al sat yaparak neredeyse imkansýzý baþarýp portföyü sýfýrlýyorlar.
3)baþlangýç aþamasýnda kaldýraçlý iþlemlerden, foreks viop uzak durun. kumara karþý baðýmlýlýk eðiliminiz varsa yine uzak durun
4)bu hisse uçacak, diðeri batacak haber geldi 2 aya 5 e katlayacak, forum sitesinde gördüm, whatsap grubunda okudum gibi temelsiz bilgilere güvenip asla iþlem yapmayýn. %90 ihtimalle terste kalýrsýnýz.
5)haber farkýndalýðý yüksek olmalýsýnýz. dünyadaki temel geliþmeler, ülkede ki geliþmeler, borsadaki geliþmeler, sektördeki geliþmeler ve en son hisse senedi özelinde tümden gelim yöntemi ile düþünüp ona göre alým ya da satým yapmalýsýnýz.
6)az da olsa teknik analiz bilmelisiniz, matriks paralý ama investing ücretsiz. biraz kurcalýyýp öðrenmeye çalýþmalýsýnýz.
7) endeks hakkýnda beklenti oluþturmadan önce parite ve emtia ya yani borsanýn alternatifi piyasalarý mutlaka göz önünde bulundurun
8)kredi çekip, borç alýp hele hele baþkasýnýn parasý ile sakýn yatýrým yapmayýn.
9)asla en dipten alýp en tepeden satamazsýnýz buna hayýflanmayý býrakýp gerçekçi olun.
10) piyasa ile inatlaþmayýn. kar ve zarar hedefleri koyun. gerekirse kolu kesip atmayý bilin.
11)borsa, özellikle de bist, %30 matematik, genel analiz, %70 psikoloji ve manipülasyondur. çelik gibi siniriniz yoksa hiç girmeyin.
12)unutmayýn borsa büyük balýklarýn küçük balýklarý yuttuðu yerdir, piyasada genellikle büyük söylentilerin tersi olur. borsa istanbul 82.000 i gördüðünde herkes 40.000 konuþuyordu, açýn bakýn yazdýðým entrye ben tüm yatýrýmýnýn büyük kýsmýný 82.000 seviyesinden bist e kaydýrdým. 42.000 bekleyenler ise tl de paranýn pul olmasýný izliyorlar. þimdi de borsa 105.000 olacak dediklerine göre ben burdan borsadan çýkýp short açarým. izleyip görelim. bunu ben demiþtim demek için deðil, piyasanýn tersine çalýþtýðýna kanlý canlý ispat için söyledim.
13)herkese bol kazançlar dilerim diyerek bitirmeyi çok isterdim ama borsa birilerinin kazandýðý birilerinin kaybettiði çok acýmasýz bir yerdir bunu hiç unutmayýn.
15.04.2020 13:47 ~ 15:33 tunasiz hilmi

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri