Þþþttt Þþþþþþt ! bakýn ne dicem !
Bugün saðlýk bakanýnýn virüs ile ilgili açýklamasý ve ABD vadelilerinin %4 lerden hýzlý þekilde iniþe geçmesi borsayý yerle yeksan etti yine.Kapandýktan sonra dedim ki "ulan muþtlar;yakýnda sýfýra indireceksiniz.O zaman ne poh yiyeceksiniz?"
2008 de bile böylesine acayip hareketler görmedim.Belki de unuttum.
Þimdi gelelim þu itne virüse...Bu virüs genç ve orta yaþlýlara pek bir þey yapmýyor.Nezle gibi geçip gidiyor.Yaþlýlara, yani benim gibilere nallarý diktiriyor.
Ama tabi; virüs her türlü esbab-ý cefasýn toplasýn gelsin,Dönersem kahpeyim borsa yolunda bir azimetten.
Virüsün asýl berbat tarafý da, her bulaþaný yataða sermediði için bulaþan vatandaþ nezle gibi oluyor ve farketmiyor.Nezleyim sanýyor.Ýþte o sýrada yüzlerce kiþiye bulaþtýrýyor.Yani Sars ve Ebola'dan farký bu.O virüsler hemen seriyordu yere.
Havalarýn ýsýnmasýyla virüsün zayýflayacaðý ön görülüyor.Aþýsýný bulmak ve denemek çok uzun iþ.Ancak, uzun yýllardýr Hepatit B,Hepatit C ve HIV hastalýklarýna yönelik deneme faz aþamasýnda olan bir çok antiviral ilaçlardan bir kaçýnýn hastalýðýn tedavisinde etkili olduðu bildirilmiþ Örneðin; en korkutucu ve aþýsý bile olmayan Hepatit C þu an eczanede satýlan bir ilaçla tamamen vücuttan sökülüp atýlabiliyor.Kýsacasý, tedaviye yönelik antiviral ilaçlarýn birkaç ay gibi bir sürede denenip faydalý olacaðýný düþünüyorum.
Þimdi gelelim; bunun borsa ve ekonomi tarafýna; Hakkikaten þu sýra Çin durmuþ durumda.Bunun da dünya ekonomisini çok olumsuz etkileyeceði açýk.Ýtalya'da da ölmek için millet sýraya girmiþ.Ölen ölene. Medya da yangýna körükle gidiyor ve insanlar büyük panik yaþýyorlar.Bu durumda insanlar evlerine kapanýp ihtiyaçlarýný olay hafifleyene kadar erteleyeceklerdir.Bu da her ekonomiye büyük darbe vurur ve vuruyor.
Türkiye'ye de sýçrarsa, baþkalarýnýn ölümüne bu kadar tepki veren borsa ölümler bizde de baþlarsa ya ne olur?
Bugün senetlere sanki virüs bulaþmýþ gibiydi.
Ben diyorum ki; bir süre sonra durulacak büyük bir felaket yaþýyoruz.Bu düþüþlerden moralinizi bozup baðýþýklýk sisteminizi lütfen düþürmeyin.Yoksa Korona olursunuz.
Herkese sabýrlar ve virüssüz bir yaþam diliyorum.
Teþekkürler behzat. Ýyi dileklerinize katýlýyorum. Güzel bilgilendirici bir yazý. Sakin kalmak ve gün boyu ekran izlememek en iyisi. Umarým 2-3 içinde toparlarýz.
Ülkemizde okullarýn tatil edilmesi konuþuluyor bu belki corona farkýndalýðýný arttýrýr. Sanki yeni nesli yeni bir çaða hazýrlýyorlar. Ekonomik etkisini unuturuz ama iki hafta eve kapanýp izole olmayý kolay kolay unutamayýz.
Ben bu pandemik krizi aðýr hasarlarla atlayacaðýmýza inanmýyorum. Çin merkezli bir duraksama olacak ama ekonomik ülke potansiyelinin deðerleneceðine inanýyorum.
Tekrar borsaya dönecek olursak ülkemize ve ekonomimize güveniyorum. Biraz sabýr ve sükunetle bu dalgalanmayý atlatacaðýz. Kriz iyi yönetiliyor.
Yatýrým Tavsiyesi Deðildir... Zaten kendime faydam yok...
9 ay önce 5,00 tl aldýðým malýn deðeri þu anda yine 5,10 tl...
Bunca zaman yüklendiðin stres cabasý...
yani demek istediðim, G. giren þemsiye açýlmaz...
YTD...
Bizim dandik CEMTS dahil tüm hisseler akýl almaz yerlere geldi.
Ýnanýn marketlerde satýlan kýç peçeteleri daha pahalý...
Biti deve yaptýlar, hele bizim ülkemizde...
Bu ülkede çeþitli nedenlerle her gün yüzlerce insan hayatýný kaybediyor.
YTD...
CEMTS ve BUCIM ne hisselermiþ biri çelik digeri çimento virüs,ten ençok etkilenen iki cansýz varlýk :
ya birde canlý olsalardý nasýl olurlardý :
sürü piskolojisi ..![]()
ZIR-DELÝ Y.T.D
Kýyamet mi fiyatlanýyor?
Virüs nedeniyle ticaretin küçüleceði aþikar. Peki bu virüs ne kadar devam edecek bitmeyecek mi. Bu virüs bitecekse þirketler için kayýp bir yýl olacaktýr virüs bitmeyecekse kýyamet olacaktýr. Kýyametin olacaðý yerde paranýn anlamý var mý ki kaybetmiþsin kazanmýþsýn ne önemi var. Bu durumda kayýp bir yýl fiyatlamasý belki de en makulu. Genelde þirketler için fiyat kazanç oraný uygulamasý bakýmýndan 10 yýl bir dönem dikkate alýnýr. Bir yýl gittiðini kabul ederseniz kalýr 9 yýl. Bu olumsuz duruma karþýn faiz oranlarýnýn düþük olmasý fiyat kazanç oranlarýný yükseltir ve olumlu etki saðlar. Böyle bir durumda %10-15 lik bir kayýp belki makul görülebilir. Tabi bu durum þirketlerin finansman sýkýntýsý çekmemesi kaydýna baðlýdýr. Bir yýllýk dönem içerisinde ödemelerini yerine getiremeyecek duruma düþülmesi halinde artýk iflas söz konusu olur. Bu durumda 9 yýllýk fiyat kazanca dayalý fiyatlamanýn finansal sýkýntý yaþamayacaklar için daha doðru bir varsayým olacaðýný düþünebiliriz. Bu anlamda baktýðýmýzda cemts açýsýndan finansal bir sýkýntý görünmüyor gibi zira 148 mln gibi bir nakde karþýlýk 81 mln tl lik bir yükümlülüðü var. Kaldýki yükümlülüðünün 26 mlnu ticari borç iken 99 mln tl lik ticari alacaðý da hesaba katmamaktayýz. Þirketin güçlü firmalarla çalýþtýðý düþünüldüðünde böyle bir dönemde ticari alacaklarýndan kayýp yaþama düzeyini düþük görmek gerekir. Bu durumda sormak gerekiyor peki cemts ta neyi fiyatlýyoruz?
Doðrusu cevabý bende bilmiyorum. Biz ne dersek diyelim fiyatý insanlarýn bugünlere iliþkin psikolojileri ve piyasanýn aðalarý belirliyor görünüyor. Fiyatlarý çok düþük bulsak bile yinede düþebiliyor. Bu durumda en iyi strateji galiba uzun vadeli stratejiler ky için. Yani kýsa vadede ihtiyacýnýz olacak paralarla yatýrým yapmamak.
Amatör bir deðerlendirmedir yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri