Burada baþka bir dinamik var. Zira millet kapýþsaydý satýþ fiyatlarý düþer ve efektif getirileri yerlerde sürünürdü.
Eurobondlarda yurt içi yatýrýmcý için benim gözlemlediðim çok sinsice bir risk var. (yurt dýþý yatýrýmcý için bu risk yok)
O da þu:
Devlet sýkýþtýðýnda týpký deðerli konut vergisinde yaptýðý gibi eurobondlarda da belirli bir meblaðýn üzerindeki gelirlere kademeli olarak kallavi gelir vergisi tarifeleri uygulayabilir. Ya da 2.el alým satým kazançlarýnda olduðu gibi direk olarak kur artýþ kazancý üzerinden bu vergileri tahsil etmeye kalkabilir.
Þu an hemen yapar demiorum. Sýkýþýrsa gideceði yol aktif vergisi, deðerli konut vergisi ve bu tür gelirlerden elde edilen kazançlardýr.
Kazanç elde etmeye baþladýðým gençlik yýllarýnda da böyle bir þey olmuþtu.
1997-1999 arasý elde ettiðim ilk ticari kazançlar ile biriktirdiðim hazine bonolarý üzerinden 1999 yýlýnda aþýrý bir servet vergisi kesilmiþti. (ek %20 gibi bir orandý)
O zaman bu benim sermaye geliþimimi olumsuz etkiledi. Eðer o vergi ve benzer garip uygulamalarý yapmasalardý (2001 devalüasyonu v.b) benim sermaye kuvvetim en az 5 yýl daha önce kuvvetlenecekti.
Þu an geldiðim noktaya en az 5 sene önce gelebilecektim.
Neyse.

Yer Ýmleri