Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Konuya sizin kadar vakif degilim.
Yanlis mi dusunuyorum.
2TL maliyetle ÝSYAT aldim.
Diyelimki 1tl temettu verecek ve su anki fiyati 2.5TL.
Yani 500TL kardayim.
Temettu dagittiktan sonra 1.5TL oldu.
Elimdeki 1000TL ile 666 lot daha aldim ve elimdeki lot degeri gene 2500TL oldu.
Bu durumda benim icin deðiþen bir sey olmadi.
Yanlis mi dusunuyorum
evet deðiþen birþey olmadý
doðru düþünüyorsun temettü alsan ne lot satsan da temettü daýtýlmasa ne
Bir sonraký seneyýde yapabýlýrsýn.
mesela gelecek sene hisse %100 yukarý gitsin.
Temettü daðýtan 1,5 TL nin %100 = 3 TL olur
tememettü daðýtmamýþ halinin fiyatý 2,5 TL idi %100 = 5 TL olur.
Bu arada iki þirkette ayný deðerdedir biri pahalý biri ucuz deðildir.
Çünkü birinde daðýtýlmamýþ kar duruyor. Birinde daðýtýlmýþ kar var.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Temettu dagitmayarak oz varliklarini artirmasi ve bunu yatýrýmlar da kullanmasi cok daha mantikli oluyor bu durumda.
biz hisse senedini ömür boyu tutmak amacýyla alýyorsak piyasa fiyatýndan bize ne?
biz aldýgýmýz temettulere bakalým oyle degil mi?
Forumda yazdýklarým yatýrým tavsiyesi degildir adamý hasta etmeyin....
Aslýnda öyle warren buffetin temettü mektubunu oku aynýsýný söylüyor kendi þirketi de bu sebeple temettü daðýtmýyor ve bu yatýrýmcýlarýn daha zengin olmasýný sagladý diyor latten borsa buffetýn mektuplarýný turkçeye ceviriyor onun blogunda var.
Ancak burada þirket bu parayla kötü bir yatýrým yaparsa yatýrýmcýya kötü yansýr iyi bir yatýrým yaparsa daha cok fayda üretir.
Buffette diyorki eðer gerçekten yöneticiler iyi fýrsatlar bulacaksa temettü daðýtmasýn diyor. bulamazsa hisse geri satýn almasý yapsýn diyor onuda yapmayacaksa temettü olarak versin yatýrýmcý farklý býr alanda daha ýyý býr yatýrým yapabýlýr diyor.
Normalde yatýrýmcýlarýn temettü daðýtýlmamasýna sevinmesi lazým daha cok yatýrým yapmaya kullanacaklar daha cok kar edecekler bizde daha cok kazanacaz diye sevinmeleri lazýmken. tam tersine tüh niye temettü dagýtmadý haysiyetsiz patron diye küfür ediyorlar. Bir anlayýþ bozuklugu var. Temettü cok yanlýþ anlaþýlýyor. Þirket yüksek oranda temettü daðýtmasý demek ben geliþecek yatýrým yapacak ve büyüyecek alan bulamýyorum yada geliþmeye büyümeye gerek duymuyorum demek. Bu yatýrýmcýnýn daha az fayda üreteceði anlamýna geliyor. Niye seviniyorlar ilginç doðrusu.
ben nerdeyim siz nerdesiniz efenim. Aþaðýdaki yazýyý oku piyasa fiyatý yükselmezse 500 tane temettü daðýtsa da aldýgýn temettü portfoyunden düþen para.
"temettü veren hisse senedi fiyatý 8 lýra sende þirketi inceledin filan hoþuna gitti kar ediyor ve temettüde dagýtýyor. Almaya karar vereceksin 5 gündür analiz ediyorsun ancak bu 5 gunde hisse fiyatý biranda 10 lýraya cýktý. Sorun deðil ben KAR PAYIMA BAKARIM dedin. aldýn 10 lýradan 1000 LOT 10,000 TL lik hisse aldýn 3 ay sonra bilaco acýklandý kar etmiþ þirket hisse hala 10 lýrada bir 3 ay daha geçti yeni bilancoda yine kar etmiþ bir 3 ay daha geçti yine kar etmiþ bir 3 ay daha geçti yine kar etmiþ 1 sene doldu þirkette temettü daðýtayým karýmý paylaþayým kararý aldý hisse fiyatý hala 10 lýra da Dediki 2 lýra temettü daðýtýyorum.
Sende elini ovuþturdun ohh nihayet 1 senede elde ettiðimiz karlarý cebe indirelim dedin. ertesi gün hisse fiyatý 8 lýradan acýldý 2 lýra temettü olarak yattý hesaplayalým portfoy degerin 8,000 TL indi. Banka hesabýna vergisiz 2000 TL kar payý yattý. 2000 + 8000 = 10,000 TL 1 sene önce 10,000 TL yatýrdýn hala 10,000 TL toplam paran var.
ELDE EDÝLEN KARLAR KAYBOLDU NEREYE KAYBOLDU NÝYE KAYBOLDU BU ÞÝRKET KAR ETMEMÝÞMÝYDÝ KARINI PAYLAÞMAMIÞMIYDI NÝYE KAYBOLDU KARLAR PARAM NÝYE 12,000 CIKMADIDA HALA 10,000 TL param var bana açýkla ???????????? KAR PAYI NÝYE KAYBOLUYOR ?"
Hisse fiyatý yükseldiði sürece kar ediyorsun. O halde banene hisse fiyatýndan DÝYEMEZSÝN.
Ha öylemi diyeceksin peki sen bilirsin. Benim cebime giren çýkan yok. Sizin için yazýyorum ve anlatýyorum. Fayda saglarsanýz sizin iyiliðinize...
erhan bu iþe senin kadar yanlýþ bakan yok . temettüye yýllar yýlý bakýlýr sen üçüncü çeyrek açýklanan kasýmdan yýllýklar açýklanan þubata bakýyosýn. diyelim ki oldu ya girdin piyasaya piyasadaki mallarýn yarýsýný topladýn ne yapacaksýn her temettüden önce satýþa mý geçeceksin kim alacak o kadar malý. günde 1 milyon lot iþlem olan bir kaðýtta 10 bin lotu satýp satýp alýrsýn problem yok ama þirketin %5ine sahip olsan ne yapacaksýn biraz büyük düþün geniþ düþün. verdiðin bütün örnekler üç beþ aylýk perspektif
Yer Ýmleri