Adam bu yaziyi 19.03.2020'de yazmis. Biraz eski ama okumaya deger.
https://www.statnews.com/2020/03/17/...reliable-data/
Asagida giris ve son bölümünden bir kesit.
Google teyze tarafindan tercüme yaptirdim (benim ingilizcemde yeterli degil anlamak icin).
....
Mevcut koronavirüs hastalýðý Covid-19, yüzyýlda bir kez salgýn olarak adlandýrýldý. Ama ayný zamanda yüzyýlda bir kanýt fiyasko da olabilir.
....
....
Bu büyük aralýk, pandeminin ne kadar þiddetli olduðunu ve ne yapýlmasý gerektiðini önemli ölçüde etkiler. Nüfus genelinde% 0.05 vaka ölüm oraný mevsimsel influenzadan daha düþüktür. Gerçek oran buysa, dünyayý potansiyel olarak muazzam sosyal ve finansal sonuçlarla kilitlemek tamamen mantýksýz olabilir. Bir ev kedisi tarafýndan saldýrýya uðrayan bir fil gibi. Fil sinirli ve kediden uzak durmaya çalýþýyor. Yanlýþlýkla bir uçurumdan atlar ve ölür.
....
Dünyada yeni hasta sayýsý;
Dun 66.770
Bugün 53.441.. belki abd biraz daha ekler sayýlarýna .
Ancak avrupada kesin azalma var düne göre....
Pek bir deðiþiklik yok patron. Evdeyiz hala.
Bugün markete gittim, hanýmýn yaptýðý listeyle.
- Kuru Soðan,
- Kuru Fasülye,
- Kuru Maya,
Kuru maya yoktu, ben de yaþ maya aldým.
Bir de Manavdan havuç ve Þalgam turpu istemiþtim. Onlarý göndermiþ, iki kilo da #PortaKal göndermiþ.
Havuçlardan Þalgam kurdum, 15 güne kadar içeriz, inþallah, portakallarý da sabah kahvaltýda içeriz.![]()
Adam zaten onu söylemeye calisiyor.
Su andaki veriler ile dogru dürüst epidemolojik bir tahmin yürütemeyiz demek istiyor.
Ayni sekilde konusan, yazan baska virolog/epidemologlarda var.
Ben istatistikci degilim, tipci hic degilim, ama eldeki veriler su ana kadar yapilan panik ile örtüsmüyor.
Ayni zamanda daha fazla öldürücüde olsa dünyayi bu sekilde kapatamayiz.
Insanlar yemek, icecek ihtiyaclarini karsilamamaya basladiginda ic savas degil, komsulari ile savasmaya baslayacak.
Sonucunda finansal tarafini gectim, corona harici olacak ölümler cok daha fazla ve yikici olacak.
Asagidaki yazi emekli bir ingiliz doktor tarafindan yazilmis.
Aslinda ingilizcem yeterli degil, ama google teyze bayagi iyi tercüme ediyor, özellikle almancaya.
https://www.spectator.co.uk/article/...ar-as-we-think
Yer Ýmleri