Originally Posted by
Berk Dogan
Tembel toplum yaratýldý dostum. tarlasý bahçesi olana bu hükümet geldiði ilk yýldan itibaren. destekleme adý altýnda dönüm baþýna hey yýl para ödemeye baþladý. adam baktýki 100 dönüm tarlasý var. bunu ekip bictiðinde devletin verdiði parayý zaten kazanamýyor. naptý devletten destekleme parasýný aldý tarlayý ekmedi biçmedi . hala bu devam ediyor. yani tembel toplumu yarattýlar sonunda. ithalatýn önünü açtýlar birileri götürüyor bu durumda.
Tembel toplum konusunda haklýsýnýz herkes kolay para kazanma derdinde.
Konu çiftçi ve desteklemesine gelince, durum dediðiniz gibi deðil bilakis çiftçi þu anda can çekiþiyor, devletin verdiði destekleme zaten çok ama çok yetersiz onu karþýlýksýz vermiyor, tarlanýzýn büyüklüðüne ve ürettiði ürüne göre destekleme yapýyor, ödemeyi de ortalama 1 yýl sonra yapýyor.
Çukurova'nýn renkleri turuncu ve beyazdýr, narenciye ve pamuktan almýþtýr renklerini. Yýllardýr pamuk yetiþtiriciliði minumum düzeye inmiþ ülkemiz geçmiþte net ihracat yaparken uzun yýllardýr net ithalatçý pozisyonundadýr bunun nedeni çiftiçinin kazanamamasýdýr.
Benim küçük bir narenciye bahçem var, her geçen yýl maliyetler o kadar yükseliyor ki baþa çýkmak imkansýz, her þeye zam gelirken sizin ürün satýþýnýz genelde maliyet altýna satýlýyor.
Kýsa bir örnek verim, 2000 yýlýnda Washington portal dalýnda 0,40 Krþ'a satýlýrken 2019 yýlýnda 0,35 Krþ'tu. Tabi o aþamaya getirene kadar, dolu yaðmayacak, poyraz esip tomurcuk halinde ki ürünü dökmeyecek, akdeniz sineðini vurmayacak vsvs.
2000 yýlýnda Mazot, gübre, elektrik ve iþçilik fiyatlarý ne kadardý þu anda ne kadar? Bunu buðday, mýsýr diðer ürünlere uyarlayabilirsiniz.
Çiftçi buðday ve mýsýr ekmiyor, ekmez, çünkü her þey yolunda giderse % 10 civarý kazanacak en ufak aksilikte % 100 zarar ediyor, kimse de ne oldu sormuyor.
Yani zor dostum zor, çözüm var ama yeter ki çözülmek istensin.
"Ýyi insanlar cennete gider deðil, Ýyi insanlar nereye giderse orasý cennet olur."
Yer Ýmleri