Süvarilerin son atladýklarý tümsek %50...
Süvarilerin son atladýklarý tümsek %50...
BÝST 100 vs Dolar;
Mevzu faiz, kredi geniþlemesi, dolarizasyon, küresel kriz, otoriterleþme;
...Ancak, bu politika iki temel sorunla karþýlaþtý. Sorunlardan ilki þuydu: FEDin krizden çýkýþ için uyguladýðý geniþleme politikasý nedeniyle sermaye giriþlerinin bol olduðu dönemde faizler düþürülebiliyor, ancak faiz oranlarýnýn düþük tutulmasý durumunda artan kredi geniþlemesi, ayný zamanda finansal istikrarý tehdit ediyordu. Bu riske karþý uygulamaya konan makro ihtiyatî tedbirler, artan cari açýðý dizginlemek için para akýmlarýný yavaþlatýcý önlemler almayý ve kredi geniþlemesini daraltmayý amaçladý. Ancak, makro ihtiyatî tedbirlerin dolaysýz sonucu ekonomik büyümenin yavaþlamasý oldu.
Ýkinci temel sorun, faizin düþük tutulabilmesinin büyük ölçüde uluslararasý finans sisteminde borçlanma maliyetlerinin azalmasýna, yani FED in miktarsal geniþleme politikasýna baðlý olmasýydý. Bu nedenle FED politikasýnýn deðiþmeye baþladýðý Mayýs 2013 ten itibaren, TCMB için faizleri düþük tutmak giderek zorlaþmaya baþladý. Nitekim TCMB nin Ocak 2014 te yaptýðý zorunlu müdahale, sermaye çýkýþlarýnýn gerçekleþtiði bir ortamda, faiz oranýný aþaðýda tutma ýsrarýnýn dövizin hýzla deðerlenmesine neden olabileceðini göstermiþ oldu. Eylül 2014 e geldiðimizde, döviz açýsýndan TCMB nin Ocak kararlarýnýn etkisi ortadan kalktý, bununla birlikte, daha düþük bir büyüme ve daha yüksek bir iþsizlik oranýyla karþýlaþýldý.
2015 için ekonomi yönetiminin temel sorunu, uluslararasý piyasalarda borçlanma maliyetinin geçtiðimiz yýllardaki kadar ucuz olmayacaðý bir döneme girilecek olmasýdýr. Ancak, bu sorun sadece Türkiye’ye özgü deðil. Bir anlamda, FED in krizden çýkýþ stratejisinin Türkiye gibi ülkeler açýsýndan anlamý, kötü senaryoda krizin bu ülkelere transferi, iyi senaryoda ise düþük büyüme döneminin baþlamasýdýr. Hükümet çevreleri, bu olumsuz baskýyý, petrol fiyatlarýndaki düþüþle ve Avrupa Merkez Bankasý tarafýndan uygulanacaðý ilan edilen miktarsal geniþlemeyle dengelemeyi hedefliyor.
https://tr.boell.org/tr/2015/03/24/k...kiye-ekonomisi
Daha geniþ bir ele alma;
Ýçinden geçmekte olduðumuz krizin büyüklüðünü düþündüðümüzde, iktidar geleceðe kaçýþ 2.0 stratejisinin daha etkin bir þekilde hayata geçmesini istiyorsa, özel bankalarý bu stratejiye razý etmek, edemiyorsa zorlamak (yukarýda deðindiðim aktif rasyosu düzenlemesi bu anlama geliyor), o da olmuyorsa ya olasý zararý üstleneceðini ilan etmek ya da bankacýlýk sistemini kamulaþtýrmak zorunda kalabilir. Aksi halde özel bankalarýn sürece katýlmasý oldukça zor.
Üstelik bu durum, sadece Türkiye ye ve AKP ye özgü de deðil. Bu bize otoriter iktidarlarýn finansal kapitalizmin olanaklarýný nasýl kullanabileceðini göstermesi açýsýndan da ilginç bir örnek. Belli ki, kýsa çalýþma ödeneði ve ücretsiz izin uygulamasý ile kritik sektörlerde istihdamýn korunmasý saðlanabilirse, salgýnýn etkileri azaldýðýnda bir hýzlý büyüme dönemine girileceði hesap ediliyor. Dahasý, Türkiye nin küresel hiyerarþide yukarýya doðru ilerleyebileceði dahi umuluyor ve iktidar bunun için risk alýyor.
Son olarak þunun altýný çizmek istiyorum: Ýktidarýn mevcut stratejisinin kýsmen de olsa hayata geçmesi, kapýsý aralanan bir otoriter konsolidasyon sürecinde ileri doðru güçlü bir adým atmasý anlamýna gelecek.
https://www.birartibir.org/siyaset/6...cege-kacis-2-0
Dolayýsýyla USDTRY deki artýþýn sebebi dolarizasyon deðil, tersine aslýnda olaðan üstü artýþlarý onu kontrol altýna alan koþullarýn yaratýlmasý olarak yaklaþmak lazým. 2017 ila 2020 arasýnda DTH lerdeki artýþ ne ki kurdaki artýþý dolarizasyonla izah edeceðiz. Artýþýn sebebi küresel krizler ve düþük faiz politikalarý. 2017 den itibaren yaþanan dalga ise bir uzatma, uzatan 5. Zirvede (Yeþil 3) olan þey de bir fail durumu, asýl 3(5-5) bir sonraki zirve.(MB nin müdahale ettiði yer)
Son ay itibarýyla MB müdahale etmeseydi, yeþil 5 in abartma ihtimali vardý evet, küresel krizle senkronizasyon açýsýndan, lakin olmaya da bilirdi, 7.40/8.50 gibi (abartýlar dýþýnda) hedefi vardý, son 5 uzatacaktý müdahale oldu. Lakin 7 diye bir yer yok. Ne olacak bilmiyoruz. Sanki býraksalardý 7.40 dan müdahale etselerdi, faiz indirimini erteleselerdi, daha kolay olurdu, rezervleri tüketmezlerdi ve zaten dalga biterdi.
Hülasa; ben MB nin bu swapla dolar alýp piyasaya satmasýný, olmadý altýn swaplayýp tekrar satmasý iþini algýlayamýyorum, Sn e507 izah ettiðinden beridir, hala anlamlandýramýyorum, DTH deki parayý ödünç al, sat, düþerse yerine koy, yükselirse para bas, tekrar al, TL swapýný kýs yurtdýþýndan müdahaleyi engelle, ihtiyacý olana türev piyasadan dolar sat, nasýl yani? Teorik olarak toplam DTH nin kaç katýna kadar bunu tekrarlayabilir, bu fiziki dolarýn dýþýnda tekrar ülke içinde dolar yaratmak demek deðil mi, ya DTH sahiplerinin bir bölümü yastýk altýna yönelirse, ya da bugün 7 TL den bütün DTH sahipleri dolarýný bozdurursa, sorun çözülüyor mu?
Bankalar anladýk kredi versinler, peki küçük tasarruf sahipleri ne yapsýn, onlar da ev alsýnlar, sonra, çözülecek mi sorun?
Kýsýtlý ekonomi finans bilgimle diyorum ki, bu mevzu patlar bir yerde, bu bir sistem sorunu. DTH sahiplerine bir açýlým getirmeliler, nasýlýný bilemem. Daha bu küresel krizin ve koronanýn reel sektöre yansýmalarý var önümüzde, madem 'kamuculuk' sezonu açýldý, neoliberal finanscýlýðýn sonu geldi, yol yakýnken ne yapacaklarsa yapsýnlar, bu þekilde 'orantýsýz müdahale' þeklinde deðil de, güven verici, garantör kamucu modelleri oluþturmaya hemen baþlasýnlar. Merak etme senin tasarrufun deðer kaybetmeyecek, ben garanti ediyorum, ver dolarý al 'bunu' desinler verelim. Yoksa dolar 6 ya da düþse, 5.5 a da düþse, her düþtüðünde herkes, her þeyini dolara gömecek, çünkü dolar sadece dolar deðil, bu milletin hafýzasýnda dolarýn 'psikolojik' bir deðeri var, altýnda da öyle.
Çok uzattýk;
Yatýrým tavsiyesi deðildir, koronalý günlerde eve hapsolmanýn yarattýðý kýllanma durumlarýndan ibaret karalamalardýr. Muhtemelen dediðim gibi deðildir, eðer öyle olmuþ olsaydý, þu an boðaza nazýr yalýmýn rýhtýmýnda bisiklet çeviriyor ya da garajýnda Ferrarimi parlatýyor olurdum...Saygýlar
![]()
Yer Ýmleri