Þöyle bir haber var:
https://www.borsagundem.com/haber/is...uruyor/1489684
Þöyle bir haber var:
https://www.borsagundem.com/haber/is...uruyor/1489684
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
hocam benim üniversiteyi yurtdýþýnda okuma firsatým da vardý (tabi yine burslu)
ama korktum tabi o zamanlar daha cep telefonum bile yoktu. ben ker*** bir köy evinde doðmuþ, kalabalýk aileden bir kadýným. daha benden sonra okuyan kaç çocuk vardý, lazým olsa 3 kuruþ gönderecek kimse yoktu...
hiç yurtdýþýna çýkmamýþtým. bilmiyordum ki sistem nasýl, masrafý nasýl. yemedi iþte kýsacasý. dahasý bilen yol gösteren de yoktu (bilen olmasý þimdi çok önemli deðil, internet var, o zaman o da yoktu, vardý da, bizde yoktu)
þimdi ne olacak, avrupa dediðiniz burnumuzun dibi. imkanlar çok. her gün görüntülü konuþuluyor...
ABD filan demiyorum, orada zaten üniversite paralý.
ama
üniversite eðitiminin bedava olduðu
yaþam giderlerinin de çok yüksek olmadýðý, güvenli ülkelerde (özellikle eðitim geleneði olan orta avrupa ülkeleri) okunur.
türkiyede okumaktan çok çok çok pahalýya da gelmez. ilk yýl zorlanýr aile, sonra çocuk þimdi dil kursuna gidiyormuþ orada da h.sonu part time çalýþýr, mesela. tabii ki bu "devlet beni atasýn" diyen çocuklar için deðil. belli kapasitesi olan, kafasý çalýþan ve giriþken arkadaþlar için diyeceðim bir þey. çocuðun karakterine uygun olmalý bu yaþam.
daha önemlisi, biz okurken "ülkemiz geliþiyor, daha da kalkýnacaðýz, bizim çocuklarýmýz daha müreffeh yaþayacak" gibi bir beklentimiz vardý. açýkçasý ben öyle bekliyordum. okursak, çok iyi bir gelecek kurarýz kendimize diyorduk. neyse kurduk þükür ama bizden sonrakilerin o umudu kalmadý.
çocuðum yok.
olsaydý da maalesef benim yaþadýðýmdan daha iyi bir ülkede yaþayamayacaktý. bu durumda, elinde her yerde geçen bir diplomasý ve yapacak bir iþi olsun da sonra nerede isterse orada yaþasýn, isterim ben olsam.
ezcümle, dolar kurunun geldiði yer ve ülkedeki ekonomik durumla birlikte esas olarak genel kalite kaybýnýn ve hakim düþünce tarzýnýn beni getirdiði kafa yapýsý bu. bir bebek yetiþkin olana veya delikanlý orta yaþa gelene dek geçecek sürede ben, buradan çýkýþ göremiyorum.
siz görebiliyor musunuz?
Bu durum genelge gereði mi yoksa önden gitme durumu mu ? Vatandaþ resmi , legal yollarla iþlem yapamayacak mý ? Oysa örneðin benim banka veya fx den alacaðým her kaydi döviz için devlet %0,2 vergi kazanýyordu. Zaten ben dövizi elime almadan , týpký gram altýn gibi kaydi alýþ- satýþ yaparak devletin vergi gelirine katký yapýyorum. Þimdi , ben dövizciden döviz alýp fiziki tutarsam esas o zaman devlete zararý olmaz mý ? Kaydi al-sat daha mantýklýydý sanki. Bilmediðimiz sakýncalarý varsa o ayrý.
Yer Ýmleri