Sayýn Forza korfez en iysii yatýrýmcý iliþkiler sormak en net bilgi ordan gelir
Sayýn Forza korfez en iysii yatýrýmcý iliþkiler sormak en net bilgi ordan gelir
En net diyorsunuz[emoji848][emoji848][emoji848]
Bir mail atin Sn.lionnes.
Dusuncelerinizi yazin buraya.
Mail sonucunda ben ne sormustum aceba gibi bir dusunceye gecip, neyse en azindan yanit verdiler e donuyor olay.
ASUS_X00QD cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yazdýklarým Yatýrým tavsiyesi deðildir.Kendi düþüncelerimi içerir.
YATIRIM , harcadýktan sonra kalaný biriktirme deðil , Birikimi ayýrýp kalaný harcamaktýr...
Yabancý, bilançodan sonra ciddi satýþa geçtiðinde -3 sene önceki CITI'nin 14-16 aralýðýndan satýþýný ve ardýndan 2 sene 8-10 aralýðýnda beklediðimizi gözönüne alarak- ben de ilk defa portföyümde KRONT'un aðýrlýðýný azaltmýþtým. Çünkü CITI'nin çýkýþý, aynen o zaman olduðu gibi usulca idi, hissenin fiyatýný düþürmüyor, düþük fiyattan malý elden çýkarmýyordu. Yukarý gidecek havasý veriyor ama her gün az az düþüyordu. Ayrýca bizim küçük yatýrýmcý yüzeyselcidir, kötü bilanço ile kýsa vadede düþecek olmasý bana göre kaçýnýlmazdý.
Yine hatýrlarsýnýz, o zamanlar, Lütfi basýna çýkýp büyük büyük konuþuyordu, Amerikayý sarsacak ürün, 6 sene sonra olacak Katar Dünya Kupasýna sanki kesin ürün satacakmýþýz gibi konuþmalar.
Bunlarý birleþtirince insan ister istemez pireleniyor. Acaba çýkmasý gerekenler, yeteri derecede çýkamadýlar da o yüzden mi bu zorlama ekrana çýkmalar diye düþünüyor. Malum, hissenin yukarýlarda olduðu dönemler haricinde adamý ekranda neredeyse hiç görmüyoruz.
Bu þekilde düþünmek gayet normal. Ben bunlarý bilerek, yani riskleri bile bile, sayýn kafkas satarken depoyu full'edim, hatta bir miktar da lotum artmýþKendi kararýmdýr, ilk durumun olmasý durumunda kimseye baðýrýp çaðýrmamam lazým.
Þimdi, almama sebep olan karþý tezlerime geçeyim.
1- CITI, evet, o zaman 14-16 aralýðýndan satýþ yapmýþtý ve sonra hisse 8-10 aralýðýnda düþmüþtü, ama 3 sene sonra da adamlar 20 küsürlerden girdiler. Þimdi 14ten satýp 3 sene sonra 24'ten giren, karda mýdýr tartýþýlýr. Yani bunlar da belki normal risk alan yatýrýmcýlardýr, her zaman isabet edemeyebilirler. Nitekim, belki de 3 sene önce olduðu gibi bilançoya yatýrým yaptýlar, iyi bir bilanço ile uçacaðýný varsayýp, vurgunu vurup yine yukarýdan satacaklardý, ama bilanço kötü gelince vazgeçtiler.
Diðer taraftan, yabancý yatýrýmcý ayný yabancý ya da yabancýlar da olmayabilir.
2- CITI'nin çýkýþý o zamankine benzese de tam benzemiyor. Bu sefer çýkýþý çok göstererek yapýyorlar. O zaman daha usulce idi. Bu sefer yukarý çekip sonra çýktýklarý çok aþikar, 3 sene önceki harekette bu sezinlenmiyordu.
3- Lütfi, bu adamlar kolay çýksýn, ellerindeki malý tamamen boþaltsýnlar diye konuþuyor olabilir mi. Elbette bu ihtimal mevcut ancak ben þirketin reklamýnýn yapýlmasý zamanýnýn gelmesine baðlýyorum. Adam resmen, ulusal bir kanalda, muhtemel alýcýlara davetiye çýkardý. Aracý kurumlara para ödemeden, ilk aðýzdan durumu nakletti. Böyle bir niyetinin olduðunu, önceki senelerdeki genel kurul toplantýlarýnda da saklamýyordu ancak küçük dairede, ve onlarýn iletebildikleri kiþilere, ancak 2. aðýzdan ulaþmýþtý bu durum. Þimdi, resmen, gelin konuþalým diyor.
4- Kron'un satýþlarý, bilgisayar satar gibi hemen olmuyor, birileri almaya karar verdiðinde, bunun altyapý çalýþmalarý, test çalýþmalarý aylar alabiliyor. Yenilemeyen hemen kesiyor ama birileri almaya karar verdiðinde bu hemen satýþa dönüþmüyor. O yüzden bilançodaki düþüþ de anlaþýlabilir. Kaldý ki, bunlarýn tekrar yerine geleceði söylendi. O zaman, CITI'nin bu çýkýþý anlamsýzlaþýyor. Peki biz onlardan daha mý akýllýyýz, bu kadar basit bir þeyi onlar göremeyecek mi, Türkçeleri mi yok, Lütfiyi izlemediler mi..Ben onlarýn uzuncu olmadýklarýný düþünüyorum. Daha kýsada daha ciddi risk alan insan ya da insanlar. Zaten takaslara bakarsanýz, son 2 ayda ciddi giriþ yaptýlar, bir risk aldýlar, bu hissede bu sefer tutmadý ama baþka hisselerde tutturdularsa -ki bir çok biliþim bilançoyla ciddi primlendi- o zararý çýkarmýþlardýr. Zaten çok da zarar etmediler.
5- Ekim ayýnda gerçekleþecek olan, Kamu Bilgi ve Ýletiþim Teknolojileri Konferansýnda Platin sponsor olunmasý bence çok anlamlý. Buradan bence çok ciddi bir beklenti içerisindeler. Zaten bu Kamu Digital Dönüþüm ile ilgili rapora bakarsanýz, orada istenilenlerin çoðu, sanki bizim elemanlar tarafýndan hazýrlamýþ, o derece uyumlu. Dolayýsý ile ben, bu sene yurt içinde de þahsen artýþ bekliyorum. Buna, yurtdýþýnda Lütfi Bey'in yüzde 50 artýþ bekliyoruz (yani 10 milyon eder) ifadesini ekleyince, ben þahsen geçen sene, beni tatmin eder dediðim rakamlara ulaþacaðýmýzý düþünüyorum.
% 30'luk büyüme (hatta %35) 3-4 sene önceki faaliyet raporunda vardý. Geçen sene, bu sene için bir büyüme hedefi verilmedi. Halka ifade edilmiþ yýllýk bir büyüme hedefi yokken, durmadan, hedeflerimizi revize etmedik demelerine de gülüyorum ben. Faaliyet raporunda, 5 senelik hedef var.
6- Vakit çabuk geçiyor, 8 ay olmuþ. Son çeyreðe 1 ay kalmýþ, son çeyrek satýþlarýnýn Aralýk baþý gibi kesinleþeceðini düþünsek, 3 ay kalmýþ. Eðer satýþlar iyi olacaksa, bunun yansýmasýnýn gelecek seneye kalmama ihtimali de var.
7- Yeni kurulan fonlar güzel, ülkemize hayýrlý olsun. "büyümeye açýk" ifadesi Kron'a çok uyuyor. "ancak belirli bir ölçeðe ulaþtýktan sonra rekabetçi olabiliyor ve piyasalara hitap edebiliyorsunuz" ifadesi de. Buradan ya da baþka yerden, ortaklýk ya da satýn alma yoluyla, radikal bir büyüme yoluna gidilmeye çalýþýlacaðýný düþünüyorum. Her ortaklýk, satýn alýnma baþarý sonuçlar vermiyor, PAM alanýnda da örnekleri var, Cyber çok ciddi tekel.
Kron bu seviyelere kolay gelmedi. Batma riskleri taþýdý, ilk kurucu ortaklarýndan satmayan neredeyse kalmadý, yüzde 10lük payýný yok fiyata Netaþ'a satmak zorunda kaldýlar. Þimdi isteyen karýný revize eder, isteyen aðýrlýk azaltýr, isteyense risklerini bile bile yola devam eder, yollar güllü çiçekli deðil, engebelerle, dikenlerle dolu.
Kendi fikrim olup yatýrým tavsiyesi deðildir.
Düzeltme:
Kârý realize etmek olacak![]()
Açýklamalara ve bilgilendirmelere çok çok teþekkürler. Var olasýnýz![]()
Sn.Usta yorumlariniz icin cok tesekkurler.
Yalniz yatirim yapmak yapmak ve kront ile dusunce gelistirmek bu kadar zor olmamali.
Siz ciddi bir birikimle yazmissiniz masallah. Forumda bu konuda ciddi potansiyeli olan insanlar var.
Benim kisaca soylemek istedigim su.
A hissesi vardi. 0 ( sifir ) yabanciyla 5 liradan 38 liraya gitti. Yani silmisim yabanciyi. Yabanciya cok takiyoruz.Olmazsa olmuyor ama olmadimi da oluyor.
Hisseyi ne diye aliyoruz Potansiyel var diye. Amac 100 bin yatirip 100 lira almak mi yoksa 10 bin yatirip 100 bin almak mi?
Burada su onemli, 100 Milyar dolarlik bir piyasada 2Milyar dolarlik bir pay icinde %1 pay alma hedefi var.
ilk 5 hedef.
Yapma potansiyeli var mi? Var.
Zor mu? Cok zor.
Ýmkan var mi? Reklam ve pazarlama satis destegi var.
Potansiyel alici var
Kendini kanitlamis mi. Evet
Referans guclu mu. Evet
Rakip kim ? Cyberark gibi devasa bir sirket.
Amerika pazarin girdik mi? Girdik
Simdi ben dusununce diyorum ki? Zor olmasina ragmen %1 almasin %0.5 pazar payi alsin bu bile devasa paralar ediyor.Bu lafin bilancolara girisini bir dusunun.
Onu gectim , organik veya inorganik bag..
Ya rakip bir sirket " Oglum siz bizim isimize tas koymayin gelin beraber calisalim" veya " ucuz fiyata sizi tercih edecek piyasalarda sizin urunu kullanalim" ortak calisalim derse?
Ben bunlara bakiyorum.Ha vadesi az olanlara, psikolojisi goturmeyenlere, kalbi olanlara, sinirli olanlara cok zor bir surec.
Ama bekleyebilene sabirli olana , bende olmadi cocuguma birakimcilara buyuk potansiyel
Ytd.
ASUS_X00QD cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yazdýklarým Yatýrým tavsiyesi deðildir.Kendi düþüncelerimi içerir.
YATIRIM , harcadýktan sonra kalaný biriktirme deðil , Birikimi ayýrýp kalaný harcamaktýr...
Söylediklerinize katýlmamak elde deðil. Açýkçasý hisseyle ilgili olarak ben de ayný endiþeleri taþýmýyor deðilim. Karýn iki katýna çýktýðý efsane bilanço sonrasýnda da benzer bir fiyat ve takas hareketi olmuþtu. Eylül-Ekim aylarýnda hýzla artmaya baþlayan bir Citybank takasý, bu esnada hýzla yükselen hisse fiyatý gördük. Güzel bir bilanço açýklanmasý ile de 3'ten 20 liralara yükselen bir hisse fiyatý. Fiyat artýþýnýn son dönemlerinde ise hýzla azalan bir Citybank takasý ve sonrasýnda ise 8 liralara kadar düþen bir hisse fiyatý.
2019 bilançosuyla ilgili olarak da yine güzel bir bilanço ve benzer bir fiyat hareketi bekliyordum açýkçasý. Oldu da sayýlýr. Bilanço açýklanmasý ile 24 liraya çýkan bir hisse fiyatý gördük. Pandemi süreci olmasaydý, % 66'lýk bir ciro büyümesi verisi kullanýlarak hisse fiyatýnýn çok daha yukarýlara gitmesi muhtemeldi. Citybank takasý da eþ zamanlý olarak yükselmekteydi. Þu anda da öncekine benzer þekilde Citybank takasý düþmekte.
Þirket de açýklamalar, KAP haberleri, televizyon programlarý vs. ile bu yükseliþe ve belki de mal çýkmaya imkan veriyor gibi görünüyor. Her iki yükseliþte de benzer bir durum mevcut çünkü. Sn. Lütfi Yenel Bloomberg HT'de konuþurken hissenin tavana gidip sonrasýnda ayný yere geri geliþini de gözden kaçýrmamak gerekir.
Borsaya yatýrým yapmak psikoloji iþidir. Temel, teknik, takas analizi vs. herþeyin önünde gelir psikoloji. Ýnsanlar farklý farklý olsalar da benzer durumlarda genel olarak benzer tepkiler üretirler. Borsada spekülatör ve manipülatörler de yüzyýllarca bu yatýrýmcý psikolojini inceleyerek stratejiler oluþturmuþ ve oluþturmaktadýrlar. Aksi takdirde her þirketin ettiði ve etmesi muhtemel kara bakarak büyük paralar kazanýlabilirdi. Þirketlerin PD/DD'leri 1 ya da 1'e yakýn olurdu.
Bu durum bir yere kadar normal karþýlanmalý elbette. Ancak son dönemde bu iþ oldukça abartýlmýþ durumda. Düzenli kar eden büyük þirketler raðbet görmezken, herhangi bir sebep yokken 10-20-50 katýna yükselen hisseler mevcut. Borsada bir dönem bedelsiz furyasý modaydý. Bedelsiz bölünen bir hisse 10-15 gün tavan çekerdi. Þu anda da bu moda belli ki.
Tecrübeli bir borsa yatýrýmcýsý olduðumu düþünürdüm. Ama þu pandemi sürecinde büyük bir kazanç fýrsatýný kaçýrmanýn yanýsýra lot sayým bile azaldý.
O yüzden sizin de belirttiðiniz gibi þu anki hisse fiyatý, Citybank takas durumu ve þirketin pazarlama politikasý 3-20 yükseliþindeki durumla benzerlik göstermekte. Ancak hisse fiyatý düþüþ gösterirse ilave alým yapacak kadar nakit bulundurmakla birlikte hissenin bu fiyatý yatýrým yapmak için uygun görünüyor benim için.
Son düzenleme : Forza korfez; 06-09-2020 saat: 16:22.
Yer Ýmleri