
Originally Posted by
Usta
Merhaba arkadaþlar,
Bugün sizlere, ödüllü yeni ürünümüz Telemetri Pipeline hakkýnda biraz bahsetmek istiyorum. Aslýnda bu konuya daha önce de deðinmiþtim; ancak kullandýðým bazý yapay zekâ araçlarýnýn konuyu olduðundan fazla abartmasý, özellikle "gemini"nin hayal dünyasýna gidebilmesi, rakamsal ifadelerde yanýltýcý olabilme ihtimali nedeniyle yazýyý kaldýrmýþtým. Bu kez daha temkinli, farklý kaynaklarla sentezlenmiþ bir versiyonunu paylaþmak istedim.
Telemetri Pipeline, bu yýl bilançoda aktifleþtirilen Ar-Ge ürünleri arasýnda yer alýyor. Hani bazen "acaba bilançoyu süslemek için mi aktifleþtirildi?" diye endiþe edilen o aktifleþtirme meselesi var ya; ben de ilk çeyrek bilançoyu gördüðümde benzer bir endiþe duymuþtum ve yatýrýmcý iliþkilerine özellikle sormuþtum. Gelen yanýtlardan biri Telemetri Verisi Ýþleme idi. (bir baþkasý ise DPI idi; bedelli izahnamesinde mevcut DPI'ýn pasif konumda çalýþtýðý, 5G uyumlu ve yapay zekâ destekli bir yapýya evrilmeye çalýþýldýðý da ayrýca belirtiliyor.)
Zaten izahnamede de Telemetri Verisi Ýþleme Platformu, anýlan projeler arasýnda yer alýyor. Muhasebe kurallarý gereði bir Ar-Ge çalýþmasýnýn aktifleþtirilebilmesi için oldukça net ve katý kriterler bulunuyor; ortaya somut bir ürün çýkacaðý, ticarileþme potansiyeli ve pazarlanabilirliði gibi unsurlarýn net þekilde ortaya konmasý gerekiyor. Yani bu, "bilançoyu biraz daha iyi göstermek için" keyfi þekilde yapýlabilecek bir iþlem deðil. Amortisman yoluyla da bu varlýðýn deðeri zaten yýllar içinde giderleþtirilerek kâr/zarar tablosuna yansýtýlacaktýr.
Telemetri Pipeline; Kron'un yýllar içinde geliþtirdiði IPDR logging kabiliyetlerinin modernize edilmesi, AAA tarafýndaki accounting ve profiling tecrübesiyle harmanlanmasý ve Kubernetes-native, vendor-agnostic, güvenlik odaklý bir mimariye evrilmiþ hâli olarak deðerlendirilebilir. Daðýtýk mimarisi sayesinde 5G'nin mimarisiyle doðal uyum içinde çalýþýyor; verinin "yolda iþlenmesi" yaklaþýmýyla da 5G ile birlikte artmasý beklenen veri hacmi ve karmaþýklýðýnýn getireceði zorluklarý azaltmayý hedefliyor.
Bu yönüyle Telemetri Pipeline, bu alanda faaliyet gösteren sýnýrlý sayýdaki platform arasýnda ürün olgunluðu ve telco seviyesinde ölçeklenebilirlik hedefi açýsýndan dikkat çeken çözümlerden biri olarak konumlanýyor. Veri setinin yapýsýna baðlý olmakla birlikte, bazý PoC çalýþmalarýnda çok yüksek oranlarda veri azaltýmý (data reduction) saðlanabildiði görülüyor ki Kron sayfasýnda yüzde 93 olduðu test çalýþmasýndan bahsediliyor.. Sunumlarda genellikle %50-90 aralýðýnda verimlilikten bahsedilmesi de, bu oranýn veri kirliliði ve kullaným senaryosuna göre deðiþebildiðini gösteriyor.
Kron'un önemli avantajlarýndan biri de PAM, AAA, DDM ve Telemetri Pipeline çözümlerini ayný platform ekosistemi içinde sunabilmesi. 5G dünyasýnda bu bileþenlerin her biri artýk "olsa da olur" deðil, neredeyse zorunlu hâle gelmiþ durumda. Dolayýsýyla þirketlerin bu bileþenleri ayrý ayrý ürünler olarak entegre etmek yerine, tek bir üreticiden ve uyumlu bir mimariyle temin etmeye daha yatkýn olmalarý beklenebilir.
Telemetri Pipeline ne yapýyor? Telekom þirketleri baþta olmak üzere birçok sektörde, büyük hacimli verilerin uzun süre saklanmasý gerekiyor. Ancak bu saklama ihtiyacý ciddi maliyetler doðurabiliyor. Telemetri Pipeline, loglama sýrasýnda tekrarlayan veya deðeri düþük kayýtlarý ayýklayabiliyor; anomali tespiti yapabiliyor ve gerektiðinde kiþisel verileri (örneðin kredi kartý numaralarý gibi) maskeleyerek depolamaya gönderebiliyor. Yani veri henüz boru hattý içindeyken iþleniyor ve daha az, daha anlamlý verinin depolanmasý saðlanýyor.
Bu açýdan bakýldýðýnda, Telemetri Pipeline ile gidilen bir telekom ya da büyük ölçekli kurumsal müþteri, yalnýzca veri depolama maliyetlerinden saðlanabilecek yýllýk tasarrufu bile gördüðünde, ürünün fiyatýnýn bu tasarrufun yanýnda oldukça makul kaldýðýný fark edebilir. Buna bir de regülasyonlara uyum tarafýndaki katkýlar eklendiðinde, ürünün ticari olarak anlamlý bir ihtiyaca hitap ettiði söylenebilir.
IPDR Logging geçmiþte daha çok telco odaklý bir çözümken, Telemetri Pipeline bu birikimi alýp sektör baðýmsýz bir platforma dönüþtürmüþ durumda. Üstelik 5G ile ayný "DNA"yý taþýmasý, üzerine yeni yeteneklerin eklenebileceði geniþ bir alan olduðunu da gösteriyor. Daha önce PAM pazarýna görece geç girilmiþ olmasý rekabeti zorlaþtýrmýþtý; ancak bugün yapay zekâ çaðýnda, bu tür veri iþleme ve refine etme kabiliyeti yüksek platformlarýn NHI/AI Agent PAM ya da OT + AI gibi alanlara hýzlýca evrilebilme potansiyeli dikkat çekiyor. (makine ve servis kimlikleri (botlar, servisler arasý trafik), yapay zeka ajanlarý)
Elbette riskler yok mu? Var! Bu nedenle yazýlanlar kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri