Originally Posted by
REK
Ben de sessizlikten yanayım. Spekülatörün davranışlarına yaptığım yorum biraz mizah biraz da ( burayı okuma ihtimallerini düşünerek) eylemlerini faş etmek üzerine kurulu.
Bir de toplulukla ilgili haberler son derece kısıtlı, dolayısıyla bölük pörçük de olsa yakanan haberleri paylaşmakta fayda buluyorum. Örneğin bir forumdaş paylaşmasaydı 2022 de topluluğun 200 mikyon Euro bütçeli yatırım planladığından haberim olmayacaktı. Sonra 2017-2019 dönemi için 1,5 milyar liralık yatırımı planladıklarını ( ve gerçekleştirdiklerini) hatırladım. O zamanın kurları ile yıllık 150 milyon Euro civarında. Tutarlı bir şekilde programa uygun olarak yatırımlarını sürdürdüklerini anladım.
Yatırım haberinin değerini de şöyle yorumluyorum; en büyükler dahil kimse tek kuruşluk döviz kredisi bulamazken, TL yatırım kredileri de kurumuşken yatırım planı açıklıyor. Normalde bu türde yatırımlar %40 özsermaye + % 60 dışkaynak gibi yapılır. Tamamen tahmin ama gerçekleşirse yatırımların bu şartlar altında % 80 gibi bir özkaynak oranıyla yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bunun da bana söylediği şey nakit akışının sağlam olduğudur.
Tabii bu işler biraz Nasreddin Hoca fıkrasına da benzer; "toplulukta işler iyi" dersin, " bana ne !" derler, " yahu borsada işlem görüyor" dersin, " sana ne !" derler.
Biz gene arada bildiklerimizi, bulduklarımızı yazalım da spekülatör de kendi işini yapsın, ne hali varsa görsün..
Gülerken kaybettğini ağlayarak kazanamazsın.
Yer İmleri