Investing forumunda at izi it izine karýþmýþ. Iki gün önce hisseyi ölümüne savunan bugün kötülüyor, dün kötüleyen bugün yüksek hedefler veriyor. Orada üyeligim olmadýðý için yazamýyorum. Bu yazýmý orada üyeliði olan bir arkadaþ oraya kopyalarsa sevinirim.
1- Satarsanýz yükselebilir , satmazsanýz düþebilir. Daha alýrken hedefinizi koyun, seans içinde anlýk psikolojiyle yanlýþ kararlar verebilirsiniz.
2- Ýnsan, robot olmadýðý için en mantýklý karar verenler bile, sürekli algý içeren yazýlar okuduðunda etkilenebilir, baþkasýnýn düþüncelerini kendi düþüncesi zannedebilir.
3-Hisseler aþaðýda da yukarýda da sýnýr tanimayabilir. Onlarý yakalamak sayýsal tutturmakla eþittir. Önemli olan hedefinizi baþtan belirleyip, kafanýzdaki rakama sadýk kalmak. Sattým uçtu demeyin, gonlunuzdeki rakamý aldýktan sonra bakmayýn bile, uzaya gitsin. Ayrildiginiz ve artýk sevmediðiniz eski sevgilinizin ne yaptýðý nasýl umrunuzda olmazsa,hisseyle iþiniz bitince de umrunuzda olmasýn.
4- Al-sat yapmak herkese göre deðildir. Saðlam bir irade,iyi bir teknik bilgisi gerektirir. Yoksa, acemilerin yaptýðý yanlýþlar; yüksekten alýp düþükten satmak,sonra tekrar yükseldiðini görünce kaçýyor duygusuyla tekrar yüksekten almak ve lot sayýsýný azaltmak sýk görülür.
5- Uçacak ve düþecek algicilarina prim vermeyin, bunlar iþlerine geldiði gibi yazar. Bunlar iyi günde ortada görünmezler, karanlýkta ortaya çýkar, güneþ doðunca hepsi kaybolurlar. Genel algýya bakmayýn, iki seans içinde bütün algý tersine dönebilir.
Sonuç olarak, herkes kendi kararýný kendisi vermeli, ben þahsen beklemeye devam edeceðim. Benim asýl alma sebebim bedelli olayýndan, ama þu an sadece fiyat konuþuluyor. Benim için tek olumsuzluk, bedellinin onaylanmamasý olur, ki öyle bir durumda bile vademi uzatýp beklemeyi düþünüyorum.O kadar riski de alarak zaten girdim. O risk olmasa zaten beklenti de olmazdý. By nin zayýf yönü zaman, silâhý paradýr . Ky nin zayýf yönü para, silâhý sabýrdýr. Hisseyi alýrken düþüncem halen deðiþmedi. Burdan kazançla ayrýlýp ayrýlmayacaðýmý bilmiyorum ,belki yüksek zarar da edeceðim ama, þunu biliyorum ki bu kadar beklentili olan bir hissede eðer kazanacaksam da, bunun öyle güllük gülistanlýk olmayacaðýný, inim inim inletmeden kimseye kolay para vermeyeceklerdir. Dediðim gibi tabi kazanacaksam, kaybedebilirim de.
Herkes kendi hedefini belirleyip,planýný ona göre yapsýn arkadaþlar. Panik kararlar almayýn. Karar verecekseniz de sakin kafayla verin. Umarým hepimiz zararý çýkarýrýz. Evet zarardayýz ama varla yok arasý olan bu kýsa hayatta psikolojiyi de çok bozmayalým.
Bu yazý al-sat-tut tavsiyesi içermez ve kiþisel düþüncelerimi yansýtýr.Yatirim tavsiyesi deðildir, burdaki herhangi birisinden daha fazla bilgili deðilim. Benim düþüncelerime göre davranmanýz zarar ettirebilir. O yüzden kendi mantýk süzgecinden geçirin her bilgiyi.
Selamlar Sn. Erendiz, samimî olmak gerekirse, teknik analizi önemli ve de çoðu durumda iþler bulmakla birlikte, teknikten çok iyi anlamam. Beklenti ve temel verilere bakarým daha çok. Ama teknik yönden buralarýn altýna inmezse tekrar yukarýya doðru döneceði öngörülüyor. Kimisi 137,kimisi de 125 e deðebilme ihtimali de görüyor.
Ben açýkça söyleyeyim, bu hisseden iyi kâr almadýkça çýkmayý düþünmüyorum. AMA ÖNEMLÝ BURASI: BU BENÝM HEDEF VE BEKLENTÝM, GERÇEKLEÞECEK DÝYE BÝR GARANTÝSÝ YOK TABÝ KÝ. O YÜZDEN BENÝM YAZIMIN ÝLERÝDE BOÞA ÇIKACAK BÝR UMUT OLMASINI DA ÝSTEMEM . BEN OLUMSUZ IHTIMALLERÝ DE GÖZÖNÜNE ALARAK O RÝSKÝ KABULLENEREK GÝRDÝM. AMA BAÞKASI IÇÝN O GÖZE ALINABILECEK BÝR RÝSĶ OLMAYABÝLÝR. Þimdi herkes satýyor diye zararýna hisse satmam, herkes olumsuzluk pompalýyor diye panikle iþlem yapmam. Ya kazanýrým, ya kaybederim, korkularimla,deðiþen koþullara göre, anlýk deðiþen duygularla iþlem yapýp, iþin içine baþka olasýlýklar da katamam.
SENARYOM ÞU ÞEKÝLDE:Olumlu ve beklenilen gibi giderse süreç, zararýmý çýkarýp kâra geçmeyi beklerim.Diyelim ki olumsuz sonuçlandý, onay gelmedi. Enseyi karartmam. NEDENLERÝM:
1) Kabul, 46 f/k olarak sektör ortalamasýndan yüksek, o yönden benzerlerinden pahalý duruyor.( Gerçi bundan çok daha yüksekleri de düþükleri de var baþka hisselerde,ben holdinglerle kýyasladým tabi ki)
2) Pd/dd 3,80 ler civarý. Sektör ortalamasý 5,50 ler. Bu yönden bakýnca da benzerlerine göre daha düþük, yani olumlu.
3) Kanalistanbul beklentisi olan hisselerden.
4) Ýzahnamede,büyük kýsmý enerji,maden vs gibi yatýrýmlara yönlendirileceði belirtilen bedelli onaylanmazsa, þirkete; gerek yok bunca yeni yatýrýma, eskisi gibi devam et mý denilecek. Diyelim onaylanmadý, çok yüksek bulundu oran, oraný düþürüp onaylayabilir mi? Mesela 3600 çok deyip yüzde 1000 olarak onaylasa,bu çok mu kötü? Veya onaylamadý, þirket de büyüyeceðim diyor,o zaman bu kadar yüksek olmasa da ileride bedelsiz açýklama ihtimali olabilir mi?
5-Wowwo nun ileride halka arzý gündeme gelebilir mi?
Hisse 258 lerden 140 lara, yarýya yakýn neredeyse düþmüþ. PEKÝÝÝ, 258 deyken bedelli onaylanmadý haberi gelse idi eðer, hisse bu denli düþer miydi sizce? ALTINI CIZIYORUM: FK sý yüksek evet ama pd/dd ile hisse, bistteki bir çok hisse ile yakýn, kiminden ucuz,kiminden pahalý. Yani bana göre bistteki sýradan bir hisseye yakýn.Bedelli veya diðer beklentileri hiç katmýyorum bile.
ÖZETLE: Herkes alýyor diye almam,herkes satýyor diye satmam.Hisseyi aldýðým zamanla þimdiki zaman arasýnda fiyat dýþýnda deðiþen birþey yok. Onayý da Spk dýþýnda kimse bilemez þimdilik. Hisse daha da düþse bile,bu o sürekli olumsuzluk pompalayanlari haklý çýkarmaz, zaten onlar sürekli ayný þeyi geveliyor. Bir iki gün güzel çýkýþ yapsa hepsi kaybolur. Herkese ,özellikle zararda olan arkadaþlara bol kazançlar. Ne karar alýrsanýz alýn, panikle deðil, sakin bir kenarda düþünerek alýn.
AL-SAT-TUT TAVSÝYESÝ ICERMEZ, ÞAHSÝ DÜÞÜNCELERÝM OLUP, GERCEKLESMEYEBILIR. SÝZÝN RÝSK ALGINIZ FARKLI OLABÝLÝR. BU TAHMÝNLERE GÖRE ÝÞLEM YAPMAYINIZ. KESÝNLÝKLE YATIRIM TAVSÝYESÝ OLAMAZ, YATIRIM DANIÞMANLARI HARÝCÝNDE YATIRIM TAVSÝYESÝ ZARARA YOL ACABILIR.
Þimdi bir diðer konu da, baþka forumlar hissenet gibi seviyeli olmadýðýndan, tabi ki oralarda da kaliteli yazanlar var ,onlarý ayrý tutuyorum, ipini koparan yazýyor. Kimi kasýtlý, kimi bilgisizlikten vs. Saçma sapan þirket, hisse örnekleriyle oradakilerin algýsýyla oynamaya çalýþan sahtekârlar, kýsýtlý imkaniyla biraz kazanç saðlayayým umuduyla hisse alanlarýn üç beþ kuruþuna göz dikiyorlar. Olumlu-olumsuz her türlü algý için lafým. Varsa veri,tahminin koy ortaya,nedenleriyle. Yanýlabilirsin de,ama bilinçli olarak ýnanmadigin birþeyi tekrarlamak algýdýr.
Hisse 250 lere giderken o forumlarda kimse fk dan,patrondan,Spk dan bahsetmiyordu. Þimdi neredeyse herkes onlardan bahsediyor. Eðer öyle ise,son 1 ayda patron mu deðiþti, Spk mý deðiþti, fk mý deðiþti. Net olarak düþüþün kaynaðýný bilen var mý; tahmin deðil ama delil gösterebilecek. Patron mu,teknik mý, aracý kurumlar-balinalarin al- sat larý mý, hangisi?
Beyindeki amigdala bölgesi, en ilkel dürtülerimizle baðlantýlý olup,korku hissettiði anda aktif hale gelip sizi kaçmaya,savaþmaya veya olduðunuz yerde çakýlý kalmaya zorlar. Beyin en geliþmiþ organ olmasýna karþýn en basit þekilde iþleyen bir âlet gibidir. O yüzden istemesek de bilinçaltýmýz etkilenir. Hayatýmýzý, kararlarimizi , bilinçli olarak yonettigimizi zannetsek de aðýrlýklý olarak bilinçaltýmýz yönetir.
Bilinçaltýnýzý da tanamen kontrolsüz býrakýrsanýz ya davulcuya ya zurnacýya kaçar. O nedenle ister alým ister satým ne iþlem yaparsanýz yapýn ama anlýk panik ve duygularla deðil, ölçüp tartýp yapmakta fayda var.
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Geçen hafta son 180 yükseliþinde 170 ortalama ile vedalaþtým. Gragikte obo oluþumu vardý. Son hareketi bekledim. Patron 200 üzeri o kadar reklam yaptý ki biraz geç uyandým. Benden alan hayrýný görsün, benden çok kazansýn inþallah. 9 ay %1300 kar. Bereket versin. Bu karý karton da 10 yýlda yapamamýþtým.
AL/SAT/TUT TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR. YATIRIM DANIÞMANINIZA BAÞVURMADAN BURADAKÝ FÝKÝRLER ÝLE ÝÞLEM YAPMAYINIZ...
Yer Ýmleri