Merhaba dostlar!
Uzun zamandýr aklýmý kurcalayan bir konuyu burada sizlerin görüþüne açýp farklý fikirlerden yararlanmak istiyorum.
Tabi tüm okuyanlarýn da fayda saðlamasýný umuyorum.
Konu Güneþ'teki patlamalarýn belirli periyotlarda azalmasý sonucu Dünya'nýn aþýrý soðumasý ve mini buzul çaðýna girmesidir.
Bu konuyu þans eseri 2012 yýlýnda ilk okuduðumda konuþtuðum insanlar bana çok güldü.
Bunun üzerine anlatmayý kestim. 2015 yýlýnda yapýlan yeni çalýþmalar sonrasýnda(matematiksel modelleme) anlattýðým insanlar da bana gülmeye devam etti. Aðzýný býrakýp baþka türlü gülenler de oldu.Fakat ben anlatmayý bu sefer kesmedim.
Þimdi ise ana haber bültenlerine çýkmaya baþlamýþ. Ýnsanlar acaba doðru olabilir mi demeye/sormaya baþladýlar.
Kýsaca odanýn ortasýnda yanan bir kömür sobasý olduðunu düþünün. Soba güm güm yanýyor. Ancak bu yanýþ sýrasýnda sobanýn içindeki gaz-oksijen dengesi bazen bozulur ve soba geçici olarak yanmayý keser. 3-5 saniye sonra müthiþ bir gürültü ile poflayarak tekrar yanmaya baþlar. Ýþte güneþ bu soba ve güneþ belirli aralýklarla(döngü) 3-5 saniyeliðine duruyor. Ancak güneþin 3-5 saniyesi bizlerin 30-50 yýlý oluyor. Olay bu.
Daha önce 16. ve 17. yüzyýlda etkili olan mini buzul çaðý buna en yakýn örnektir.
Günümüz matematikçileri ve uzay araþtýrmacýlarý güneþin faaliyetlerinin yavaþladýðýný 2030'a kadar yavaþ yavaþ bir soðuma olacaðýný, sonrasýnda asýl etkinin 2030-2050 arasýnda görüleceðini belirtiyor.
Bu olay gerçekleþtiðinde þirketlerde/ekonomilerde neler yaþanabileceði ile ilgili fikirlerinizi öðrenmek istiyorum:
Hangi sektörler bundan olumsuz etkilenir?
Hangi sektörler etkilenmez ya da olumlu etkilenir?
Örneðin klima ve soðutma sektörü olumsuz etkilenirken enerji þirketleri olumlu etkilenmez mi?
Þirketlerin geleceði bu senaryoya göre nasýl þekillenir?
Saygýlar...
Not: Her görüþ benim için önemlidir. Aklýnýza gelen her türlü fikri yazmanýzý rica ediyorum.

Fakat ben anlatmayý bu sefer kesmedim.
Pala'dan yediðim kazýklarýn haddi hesabý yok.
Körle yatan þaþý kalkarmýþ.
Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri