Betocularý besleseler yine iyi, çok yüksek oranda hazine bonolarýný fonlamak için kullanýlýyor. Hatta bir BES fon yöneticisinin mevduat yapmasýna dahi sýnýrlý izin veriliyormuþ. Ama zurnanýn zýrt dediði asýl önemli nokta: Þimdi bu %25 devlet katkýsý var ya, evet o katký sadece hazinenin belirlediði orandan özel bir fonda sabit getirili olarak nemalanýyormuþ, yani fon yöneticisinin o kýsma dokunmasý yasakmýþ. Ben de sordum dedim ki peki bu özel fon yýllýk % kaç kazandýrýyor. Hazine devlet katkýlarý için olan özel fonun yýllýk getirisini %4.04 olarak belirlemiþ ve bunu her yýl güncelliyormuþ.
Þimdi size soruyorum, güzel bir matematik sorusu. Önümüzdeki 20 yýlda yýllýk enflasyon ortalama %8 ise (iyimser olalým, %10-%11 lere uçmayalým). 20 sene sonunda kümülatif olarak %25 lik katký payý yýllýk %4 ten nemalanýrsa efektif olarak nihai katký payý % kaç olmuþ olur?
Soru 2: Nihai olarak yýllýk %8 enflasyona karþý yýllýk %4 nemalanan katký payýnýn 20 yýl sonra efektif olarak %10-%12 civarýnda olduðunu hesaplýyorum. Soru: Eðer yönetim giderleri ve ana paranýn belirli seneler enflasyonun 1-2 puan altýnda getiri elde etmesi durumunda bu %10-12 lik katkýnýn sýfýrlanmasý hatta toplam kazancýn enflasyona karþý eksiye dönmesi mümkün mü?
Happy hocam bununla ilgili matematiksel hesabý sizden bekliyorum. Ama sakýn sýnavda öðrencilere sormayýn geçmiþte birkaç ekonomisti BES hakkýnda kötü propaganda suçuyla hakim karþýsýna çýkarmýþlar. Ama ilginç bir geliþme olmuþ ekonomistler hakimleri de sistemin vatandaþ lehine olmayabileceðine ikna etmiþ, Hatta hakimler demiþler ki vallahi kendimiz de BES yaptýrdýk ve bunun böyle olduðunu biz de bilmiyorduk. Sonuç: Beraat
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
beni bulaþtýrmayýn.
Deðerli arkadaþlar, takým vb. tutar gibi pozisyon tutup bazý hoþ olmayan sözlere mazur kalmak beni kýrýyor. Benim kýrdýðým da olduysa þimdiden özür dilerim. Artýk yazmayacaðým. Selamlar, saygýlar.
USDTRY (Dolar-TL) swap piyasasýnda ciddi sýçramalar görünüyor bugün. Deðiþik vadelere göre bugün itibariyle Forward USDTRY kurlarý aþaðýdadýr:
15 ay vadeli forward dolar kuru ort. 4.65 tl (USDTRY 15M FWD Bid 4520.7998 Ask 4575.2300)
21 ay vadeli forward dolar kuru ort. 6.28 tl (USDTRY 21M FWD Bid 6195.0000 Ask 6346.0000)
2 yýl vadeli forward dolar kuru ort. 7.15 tl (USDTRY 2Y FWD Bid 7115.0000 Ask 7185.0000)
3 yýl vadeli forward dolar kuru ort. 10.82 tl (USDTRY 3Y FWD Bid 10728.8896 Ask 10910.8799)
4 yýl vadeli forward dolar kuru ort. 14.61 tl USDTRY 4Y FWD Bid 14478.3604 Ask 14740.7900)
2 yýl ve üzeri vadelerde Dolar-TL kurunda çok ciddi artýþlar hatta patlamalar söz konusu. Baksanýza piyasa, dolarýn 2 yýl sonra 7.15 tl, 3 yýl sonra 10.82 tl, 4 yýl sonra 14.61 tl olacaðýný öngörüyor. Þahsi görüþüme göre dolar kuru 5 tl yi aþarsa zaten TR ekonomisi bitme noktasýna gelir, enflasyon da %50 ye çýkar. Arjantin'in Menem zamanýnda yakaladýðý ivmenin ve ekonomik büyümenin 2002 den itibaren nasýl aniden patladýðýný bir hatýrlayýn. 1998-2002 arasý çok ciddi bir resesyonla mücadele etmiþlerdi, akabinde de göçtüler zaten. Menem zamanýnda Arjantin, TR'de son 15 yýllýk AKP iktidarýnýnkine benzer bir süreçten geçmiþti ve sonu hüsran olmuþtu.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
2 yýl vadeli forward kur benim 2019 sonu hedefimin neredeyse aynýsý. eðer 3 ve 4 yýllýk hedefler gerçekleþirse ben bankadan para çekilebileceðini sanmýyorum çekilse bile ayda 100$ ancak olur. o zaman kasada saklayanlar ve yurtdýþýnda tutanlar kral olur diyecem ama öyle güvenlik sorunlarý çýkar ki,cehennemde parayý harcayacak zaman bile olmaz. benim görüþüm TR 2019 dan itibaren tekrar 3000$ lýk GSMH'a dönecek,çünkü bu onun hakettiði yaþam standartý. sýrtýmýzda kalacak 800 milyar $ lýk borç kamburu,bu 800 milyar $ 15 senenin haram mirasý olacak. Bu süreç sonunda BOP'un ekonomik hedefleride gerçekleþmiþ olacak. kuklalar ve avaneleri ülkeyi posasý kalmýþ olarak terkedecek. yeniden bir Atatürk çýkarmý? hiç sanmýyorum,umarým zaman beni haksýz çýkarýr.
Yer Ýmleri