Originally Posted by
rxpu
Dolarýn fiyatýný belirleyen güç, enflasyon ile ilgilenmiyor. Bu yüzden risk var demek istiyorum. Döviz enflasyona göre her zaman koruma saðlayamayabilir. Çünkü spekülatiftir. Enflasyon ise pisi pisi gibidir.Ýleri gider geriye pek gelmez. Þu an yüksek parasal emisyon olmayan bir ortamdayýz. Tamam faiz olmasý gerekenden düþük ama piyasaya fazladan pompalanan para artmakla birlikte hiper enflasyon yaratacak büyüklükte deðil. Ama enflasyon þirazesinden çýkýp fazla emisyon ile ciddi bir volatiliteye ulaþýrsa döviz buna ayak uyduramayabilir diyorum. Özellikle *hiper enflasyon* dönemlerinde. Hiper enflasyon yaratacak parasal geniþlemeye zorunlu kalýnacak faiz seviyesinin %20 ler civarýnda olduðunu düþünüyorum.
Keþke uzun dönemli serilerde dövizin enflasyonu yenmesine izin verilse. Ama bu o kadar kolay deðil. Zira böyle bir durumda gerçek üretime dayalý ekonomiye geçiþ için þartlar oluþmuþ olur.
TL nin erimesine çok takýlma zira üretim çýktýsý yükselen , katma deðer yaratan bireyler için bu servet artýþý anlamýna gelir. Üretimden çekilmiþ bireyler için ise gelir daralmasý oluþur. Bu daralma üretimden çekilmiþ ve dövize yatýrým yapmýþ bir birey içinde deðiþmez. Böyle bir döngü ekonomilerin kabuk deðiþtirmesindeki önemli mihenk taþlarýndandýr. Dünyamýzda hakim olan ekonomik sistem periyodik aralýklarla servet transferleri oluþturur, böylelikle devinim ve paranýn dolaþým hýzý bir seviyenin altýna düþmez.
Tüm para birimleri aslýnda uzun serilerde enflasyonu yenemeyecek þekilde tasarlanmýþtýr. Zira bu bir detay gibi gözükse de aslýnda kapitalizmin önemli bir kuralýdýr. Koþu bandýnda koþarken yorulup duran fakirleþir.
Yer Ýmleri