Karar'dan Ýbrahim Kahveci'nin köþe yazýsýndan bir bölüm...Tamamýný okumak isteyen arkadaþlar içinBakýnýz, 2016 yýlýnda bankalarýn faiz gelirleri tam 194 milyar 732 milyon liraya ulaþmýþtýr. Oysa ayný dönemde bankalarýn faiz giderleri 103 milyar 389 milyon liradýr. Yani faiz makasý yüzde 88 gibi anormal bir seviyeye çýkmýþtýr.
Para ne ticaret yapana gitmiþtir;
Ne de tasarruf yapanda kalmýþtýr.
Para, adeta aracýlýk sistemine (bankalara) kalmýþtýr.
http://www.karar.com/yazarlar/ibrahi...-su-orani-3360
Deðerli katýlýmcýlar , aslýnda hepimizin çok sýkýntýlýyýz, yazamadýðýmýz ama hepimizin yazýlmayaný bile okuyabildiði bir dönemdeyiz. Burada okuyan- yazan herkes bar- pavyon harcamadan birikim yapan, ülkesi için çalýþmýþ- çalýþmakta olan insanlar. Bu alýnteri birikimlerin erimemesi için ekstra emek harcamaktayýz. Finansal okuryazarlýk ( normal okuryazarlýðý bile halledememiþken ) çoðunda olmadýðý için ; buralarda kendine göre yön arayan, bilgi arayan çok.
Benim acizane tavsiyem ; siyasi konulardan uzak ( zaten etrafýmýzda tüm gün siyasetle yaþýyoruz ) , sadece gerçek para piyasalarý ile ilgili önemli hususlarý ( hangi banka daha fazla faiz veriyor gibi ) yazalým. Sonuçta hiç yoktan bazý kiþiler soruþturma geçiriyor ve ailesiyle birlikte maðdur oluyor.
T-Bank 32 gün miktar önemli deðil 12,25
Odea 32 gün 12,40
Þekerbank 32 gün 12,30
T-bank....her vade için Dolara %3,95 alt limit 5000
Aktifbank....30-44gün Dolar repo %3.75 ( mev.kar. %3,84) alt limit yok.
Burgan....Eski müþteri Dolar % 3,5 Yeni %4
Akbank....Dolar% 3,15
12.40 Icbc 45 gün yeni müþteri
Reeskont kredilerinin ödenmesinde Dolar kurunu 5,3 lere çekmek benim paramýn (Merkez Bankasýnýn parasý) bir takým þirketlere ayrýmcýlýk yapýlýp peþkeþ çekilmesidir ( týpký BES deki %25 devlet katkýsýnda olduðu gibi), ben borcumu 3,77 den ödedim, kimin ne ayrýcalýðý var. 1 puan faizi arttýrmaktan korkup benim paramý deðersizleþtirmekten korkmayanlar hak yemekten korktuklarý zaman zaten tl de deðerlenir, iþsizlik te azalýr. Faiz artýrmaktan korkan faizi tamamen kaldýrsýn da külliyen iþsizlik sýfýrlansýn. 40 yýldýr Türk lirasýnda mevduattaydým, þimdi gavurun parasýndan medet ummak zorunda kaldým, üzgünüm.
Biraz önce aldýðým son oranlar. YKB 40-60 güne yüzde 12. Yeni para ve temdite ayný oran.
Fiba yüzd 12.15, swap 12.50 35 güne.
Burgan yüzde 12.25, swap 12.55. Yeni ve temdite ayný oran.
Yer Ýmleri