Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
trolle bak, yahu gittim tahtakaleden aldým,istifledim satt ým diyelim. kayýt yok bir þey yok. neyi vergilendireceksin. bu ülke zaten kayýtdýþý dolar olmasa aç kalýr,herifler kendi ayaðýna sýkar mý
Sent from my General Mobile 4G using hisse.net mobile app
Faizle alakalý olduðu için buraya yazýyorum. Aslýnda ilgilenenler olursa Makro ekonomi baþlýðý sekmesi altýnda ayrý bir Bireysel ve kurumsal finansta vergi baþlýðýda açýlabilir. Þimdi þu bireylerde kurumlar gibi vergilendirilsin diyen arkadaþlar þunu duyunca epey þaþýrabilirler:
Þimdi benim bir þirketim var,
1- Bankadan 100.000 euro kredi aldým %5 faiz ile Kur : 4.15TL
2- Gittim 100.000 euroyu kasa'ya yatýrdým.
3- Þahýs olarak kasada duran parayý aldým gittim döviz bürosuna TL ye çevirdim.Ama muhasebesel olarak para hala þirket kasasýnda.
4- Elimdeki TL yi þahsým adýna %12 ile mevduata yatýrdým.
1 yýl sonra:
5- Kur 3.75TL ye düþtü.
6- Þahsýma ait olan TL mevduatýn faizini tahsil edip 3.75 TL den euroya döndüm.
7- Kasaya 100.000 euroyu geri koydum.
8- Bankaya faiziyle birlikte borcu kapattým.
Þimdiiiiiii:
4.15-3.75 = 0.35 x 100.000 Euro = 35.000 TL Þahsi olarak kur farkýndan kar ettim
415.000TL ye 1 senede 41.500TL faiz aldým = 41.500TL faiz geliri
Peki çok can alýcý bir soru soracaðým. Muhasebesel olarak þirketim kasada duran bu para dolayýsýyla oluþan 35.000TL kur farkýný Kur farký *zararý* mý yazar yoksa kur farký karý mý?
Þahsi olarak 35.000TL kur farkýndan kar ettim üstüne 41.500TL de faiz gelirim oldu. Peki bu benim þirketim için kanuni olarak *zarar* mý yoksa kar mýdýr ?
Bu sorunun doðru cevabýný bulduðunuzda aslýnda vergisel altyapýyý sermaye sýnýrlamasý ile terbiye etmeye çalýþmanýn ne türlü tehlikelere gebe olduðunu görmüþ olursunuz.
(Not: yukarýdaki tamamen sermaye sýnýrlamalarýnýn devlete inanýlmaz bir gelir kaybý yaratma potansiyeline dair oluþturduðum tamamen kurgusal bir senaryodur. )
O yüzden bu tür tekliflerde bulunurken lütfen kaþ yaparken göz çýkarýr mýyýz? diyede düþünmekte fayda var.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Þirket kasasýnda yüklü nakit bulundurmak 'örtülü kazanç' kapsamýna girer.
Tüzel kiþiler için;
Eldeki varlýklarýn deðerinin düþmesi , 'zarar' olarak yansýr.
Benim, önceki mesajlarýmda yazdýklarým Özel Kiþiler için geçerlidir.
Son düzenleme : british; 25-02-2017 saat: 12:44.
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Þirket kasasýnda yüklü nakit kesinlikle örtülü kazançtýr katýlýyorum. Ayrýca Türkiye'dede böyle durumlar üzerinde konuþulmaya bile deðmez zira firmalarýmýz böyle yollara kesinlikle tevessül etmezler.
Gel gör ki bizim bürokratlarýmýz hiç baþka elzem düzenleme yokmuþ gibi son 6 yýlda 3 kere kasa affý ve düzeltmesi ile ilgili kanunlar çýkartýrlar. Madem örtülü kazançtýr, neden bir kere ceza kesmezler de son 6 yýlda 3 kere kasa affý yasasý çýkarýrlar ben anlamadým.
http://www.mazars.com.tr/Anasayfa/Ha...gisi-Ekim-2016
Birde yazýyý okursanýz anladýðým kadarýyla bu örtülü kazancýn vergiside %3 olarak belirlenmiþ. Önceki yazýmdaki kar matrahýndan %3 ü düþmemiz gerekiyormuþ.![]()
Son düzenleme : rxpu; 25-02-2017 saat: 13:04.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Sevgi dolu günlere uyanma ümidiyle...
Vergi sistemimiz çok sýkýntýlý. Bu bir sonuçtur !
Bütün bunlarýn nedeni halkýn ve devletin birbirine güvenmemesidir.
Ana neden de eðitimsizliktir.
Hep þu örneði anlatýrým; yýllar önce Los Angeles'ta büyük bir orman yangýný çýkmýþ ve günlerce söndürülememiþ idi.Helikopterler,itfayeciler inanýlmaz bir gayretle yangýný söndürmeye uðraþýr iken orman içindeki villasýna yaklaþan yangýný endiþe ile izleyen kiþi CNN muhabirinin sorusuna verdiði cevap ibretliktir ; '' gönlüm çok rahat, ödediðim verginin karþýlýðýný görüyorum, bu herþeye bedeldir! ''.
Bu bilince gelebilirmiyiz, ya da bizler görürmüyüz ?
Yer Ýmleri