Ýþ Bankasý Genel Müdürü Adnan Bali: Kurdaki hareket ekonomik temelle açýklanamaz
-Türkiye'nin vadesine bir yýl kalan borçlarýnýn toplamý 180,6 milyar dolardýr.
-Bu rakamýn nelerden ibaret olduðunu öðrendiðinizde bakýþýnýz farklýlaþacak. Ciddi bir dezenformasyon yaþanýyor.
-102 milyar dolarý bankacýlýk sisteminin üzerinde. Bunun yarýsý bir borç deðil. Yurtdýþýndaki yerleþiklerin bankacýlýk sistemi nezdinde tuttuðu mevduatlar.
-Geriye kalan 50 milyar dolarý da çevirmemiz gereken borçlar. Yönetilmeyecek seviyeler deðil.
-Reel sektör olarak borçlar toplam 73 milyar dolar.
-Bu 73 milyar dolarýn yüzde 65'i yani 48 milyar dolardan fazlasý mal ve hizmet karþýlýðý taahhütler. Geriye 25.1 milyar dolarlýk ödenmesi gereken nakit borçlar çýkýyor.
-Bankacýlýkta açýk pozisyon yok.
-Reel sektöre baktýðýmýzda 217 milyar dolar civarýnda bir açýk pozisyonun, uzun vadeli kullanýlmýþ kredilerden kaynaklanan bir açýk pozisyonun olduðunu görüyoruz.
-Fakat 2013 ortalarýndan itibaren reel sektör, geliþmelerdeki bir takým problemleri de yöneterek 6 buçuk milyar dolarlara bugün varan kýsa vadeli bir artý pozisyona geçmiþ durumda. Yani onunda tahammül gücü, süresi, yönetmek için bir alaný var.
- Bu ülke 2001 yýlýndaki o kriz sýrasýnda öz kaynaðýnýn neredeyse tamamýný kaybedecek açýk pozisyonlarý bilançosunun içinde dýþýnda taþýyordu. Þu anda yok böyle bir açýk pozisyon.
-Geriye kýrýlganlýk unsuru olarak cari açýk kalýyor. Cari açýk GSYH'nin yüzde 5,7'sinde. Bu oran mutlaka yapýsal önlemlerle düþürülmesi gereken rakam.
-Fakat gereðinin üzerinde bunu bu olaylarýn karþýlýðý gibi göstermenin de teknik olarak doðru olmadýðýný düþünüyorum. Çünkü Türkiye petrol ithal eden bir ülke olarak petrol fiyatlarýnýn 130 dolarlar seviyesinde olduðu ve yine cari açýðýnýn da neredeyse çift basamaklý hale yaklaþtýðý dönemlerde kur ataðý yemedi.
-Bu iki gösterge birden neredeyse yarýsý kadar ama kur ataðý yiyoruz. Ben kur ataðýný ekonomik verilerle izah edemiyorum. Reel sektörün çevrilmeyecek borcu yok.
-Bu doðru deðil. Saldýrý niteliðinde fiyatlar oluþtu.
https://www.ntv.com.tr/ekonomi/is-ba...H0uT4QOsp40r5w

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri