Merhaba ak portfoyun apy44 %100 ana para koruma eticaret fonu hakkýnda düþüncelerinizi alabilir miyim? Kýsaca vadeli bir fon ve Ayda iki kez fiyat açýklanýyor.
Mi 9T Pro cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Merhaba ak portfoyun apy44 %100 ana para koruma eticaret fonu hakkýnda düþüncelerinizi alabilir miyim? Kýsaca vadeli bir fon ve Ayda iki kez fiyat açýklanýyor.
1/3 Hisse Fonu*, 1/3 Tca, 1/3 Zpf portföyümün Kasým ayý(1-30 Kasým) getiri durumu;
Hisse Fonu*: % +13.31
TCA: % -9.58
ZPF: % -4.76
Pörtföy Getirisi: % -0,34
(*17 Kasýmda Mps yerine Rbh portföye alýnmýþtýr. Yaklaþýk getiridir.)
Portföyün Kasým ayý getirisi olarak, Altýn ve Dolar/Tl performansý nedeniyle 2020'nin en kötü 2. ayýný yaþadý.(Mart ayý -3.41)
Stratejide deðiþiklik yapmadan aralýk ayýnda da ayný þekilde devam ediyorum. Bu ay portföydeki hisse fonlarda bir deðiþiklik oldu. Mps fonunun son zamanlardaki performansýný beðenmediðim için(kýstasýnýn gerisinde kalmasý, sharpe oranlarýnda düþüþ vs.), portföyden çýkardým. Hisse fon olarak yerine son zamanlarda baþarýlý performans gösteren Rbh fonunu portföye dahil ettim. Hisse fonu olarak, Qinvestin yakýnda halka arz etmesi planlanan Katýlým Hisse Fonu alýma açýlýncaya kadar Aralýk ayýnda Rbh'ye þans tanýmaya devam edeceðim. Altýn fonu olarak Tca, Döviz fonu olarak Zpf ile devam ediyorum.
Portföyün 2020 aylýk getirileri
Ocak: % +5.13
Þubat: % +0.54
Mart: % -3.41
Nisan: % +15.53
Mayýs: % +1.82
Haziran: % +4.60
Temmuz: % +8.71
Aðustos: % +0.92
Eylül: %+6.79
Ekim: % +3.84
Herkese hayýrlý kazançlarýn olacaðý bir ay dilerim.
Not: Aralýk ayý sonunda, portföyün 2020 yýllýk olarak bileþik getirisini de paylaþacaðým.
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Kasým ayý genelinde iyi gidiyordum ama son hafta biraz bozuldu durumlar. %4'lerin üzerinden aylýk ortalamalara geri döndüm.
Deðiþkenler (IBB-OPB) OPB'de geçen hafta yarýsýný sattým. Düþüþ artarsa alttan tekrar yerine koymayý düþünüyorum, olmazsa IBB'yi arttýracaðým.
Yerli Hisse (NNF-TKF) Her ikisinden de memnunum, yüzde 20'ye yakýn kardayým, tutmaya, düþüþlerde oraný arttýrmaya çalýþacaðým.
Borçlanma Araçlarý (IPV) %1,5 zarardayým, hedge amaçlý tutmaya devam edeceðim.
Altýn-Yabancý Hisse (TCA-GBC-TMG) TMG'de biraz kardayým, son bir ralli sonrasý çýkmayý düþünüyorum. Diðerlerinde uzun vadeli tutmaya, arttýrmaya devam ediyorum. Altýn'da 1750'lerin dip olduðunu düþünüyorum, kur tarafý TL'nin deðerlenmesi durumu olabilir, onda da en fazla 7,20leri beklediðim için oranlarý arttýrmayý düþünüyorum.
![]()
Güzel bir baþlangýçtan sonra, istikrarlý bir ay daha geçirmiþsiniz sn. Saf_sata, tebrikler. Yeni yýl ve önümüzdeki yýllardada baþarýnýzýn devamýný dilerim.
Ben de sizin gibi uzun vadeli yatýrýmcý olarak(10 yýl üzeri), mümkün olduðunca kýsa vadeli piyasa haberleri, teknik analizler vs. takibi yerine artýk, uzun vadeli hedeflerle ilgili analiz ve makro ekonomik haberleri takibe dönüyorum. Kýsa vadeli piyasa hareketleri baþdöndürücü bir hale geldi benim için.
En az 10-15 yýl daha tasarruf etmeyi ve bu tasarruflarý yatýrým fonlarýnda deðerlendirmeyi düþünüyorum. Bu 15 yýl stratejimi (altýn, hisse, döviz fonu sepetini) deðiþtirmeyi de düþünmüyorum.
Yatýrým ufkum, uzun vade olduðu icin düþük riskli(risk düzeyi 2)kýsa vadeli fonlara(ppf, kýsa vade borçlanma ve kýsa vade kira sertifikalari fonlarýna) ana portföyümde yer vermiyorum. (Sadece acil ihtiyaçlar için bir miktar bulunduruyorum.)
Yüksek Risk düzeyinde olan fonlardan, riski 5 olan döviz fonu ve riski 6 olan altýn ve hisse fonlarý biriktiriyorum.
Ülkemizdeki yüksek enflasyonun uzun vadede dolar tl kurunda bulunduðunu düþünüyorum. Dolar ve borsasýn ters korelasyon gösterdiðini ve portföyde beraber bulundurulmasýnýn, volatilite- ani düþüþlerde oynaklýðý azaltacaðýný(+ekonomik kriz, devalüasyon vs riski) düþünüyorum. Bunuda bir döviz fonu ile portföye eklemek mantýklý geliyor, döviz fonlarýnýn içeriðindeki hazine döviz tahvil, kira sertifikalarý, eurobond vs. kupon getirileri ile uzun vadede ortalama dolar bazýnda yýllýk % 3-4 getirisi olabiliyor.
Altýn, küresel risk algýsý bozulduðunda ön plana çýkan bir emtia. Ülkemizde de uzun vadeli bakýldýðýnda, dolar etkisi ile de geçmiþte getirisi ile ön plana çýkmýþ bir yatýrým aracý. Önümüzdeki 10 yýlda da, dolar bazýnda 4-5 kat getirisi(hatta daha fazlasý) olabileceðini düþünüyorum. Bu yüzden portföyümün önemli kýsmýda altýn fonuna ayrýlmýþ durumda.
Geriye kalan kýsým da hisse fona ayrýlmýþ durumda. Önümüzdeki 7-8 yýl içinde dolar bazýnda tarihi zirveleri tekrar görebileceðimizi düþünüyorum. Kabaca dolar bazýnda 3 kat yapar. Endeks üzeri getiri hedefleyen fonlarla bu oran dahada yukarý çekilebilir. Deðer yatýrýmýný ön plana çýkaran, uzun vadeye odaklanan hisse fonlardan baþarýlý olanlar ön plana çýkacaktýr.
Kýsa ve orta vadede de, spekülatif hisseler yerine, saðlam þirketlerin hisselerin getiride ön plana çýkacaðýný düþünüyorum.
Yabancý hisse senetleri ile ilgili yatýrým yapmýyorum. Son 10 yýlda bakýldýðýnda, abd borsa endeksleri ortalama dolar bazýnda yýllýk %7-8 getirileri olmuþ, önümüzdeki 10 yýlda ortalama dolar bazýnda %4-5 civarý olabilir.
Önümüzdeki 1 kaç yýlýn, korona etkileri sebebiyle küresel piyasalarda; iç piyasalarda da ek olarak ekonomik ve siyasi geliþmeler nedeniyle, yüksek volatiliteli geçeceðini düþünüyorum.
Aktif trade iþlemleri yapmadýðým ve stratejim sabit olduðu için forumda bundan sonra aktif olarak pek paylaþým yapmayý düþünmüyorum.Düþüncelerimde, ya da portföydeki fonlarda deðiþiklik olursa veya baþkalarýna faydasýný olabilecek yeni þeyler öðrenirsem paylaþmaya çalýþýrým.
Herkese hayýrlý günler dilerim.
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Öncelikle iyi dilekleriniz için çok teþekkürler sn. Tradestop
Bugün için sizinle çok benzer bir hikayemiz ve sonrasý içinde benzer planlarýmýz/beklentilerimiz olduðunu daha önce belirtmiþtim. Ýstikrarlý ve artarak devam eden bir baþarý ile hedeflerinize ulaþmanýzý dilerim ki þahsi olarak buna ulaþacaðýnýza inanýyorum.
Stratejiniz gayet basit, anlaþýlýr ve tutarlý. Yaklaþýk 2 ay önce ilk okuduðumda önce basitliði sebebiyle þaþýrmýþ ve temkinli yaklaþmýþtým. Ama bugün itibariyle kendi stratejimi oluþturmamda sn. Hell ile birlikte bana en çok yardýmý dokunan kaynak oldu.
Bes fonlarýmýda katarak oluþturduðum uzun vadeli plan, kendi kafamdakileri sizlerden öðrendiklerim ile harmanlayarak þekillendi. Bu açýdan sizlere teþekkürü bir borç bilirim. iyi ki sizleri tanýmýþým.
Ocak 2021 itibariyle bende en azýndan portföy tarafýnda sadece okuyucu olacaðým çünkü daha öncede belirttiðim gibi günlük/haftalýk takibi býrakacaðým ve uvy olmanýn keyfini süreceðim.
En kötü ihtimalle 10 yýlýn sonunda iþler planladýðým gibi gitmez kaybeden tarafta olursam yasal emekliliðe kadar çalýþmaya devam eder, az buçuk birikenide çocuklara/torunlara miras olarak býrakýrým. Ama bugünleri yatýrým yapmadan geçirir, geleni harcarsam bir umudum olmayacak ve beyaz yakaya mahkum olarak yaþayacaðým. Þimdi güzel hayallerim ve hayattan beklentilerim var ve bu uðurda her daim birikime/yatýrýma devam.
Hakkýmýzda hayýrlýsý olsun.
Herkese mutlu pazarlar dilerim..
Saygýlarýmla,
MI 5 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bilgi paylaþtýkça artar... Yazdýklarým, yorumlarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir.
Selamlar arkadaþlar aranýza yeni katýldým. Yatýrým iþleriyle de ilk defa ilgilenmeye baþlýyorum. Bu ayki portföyüm çok acamice olabilir ama sizlerin de görüþlerini almak istiyorum açýkçasý.
Aylýk ortalama %4-5 oranýnda kar etme stratejisi niyetimdeyim. Risk seviyesi olarak 4 maksimum 5 olarak deðerlendirmek istiyorum.
Portföy Daðýlýmý:
Fon sepeti fonlarý (ARL, ARM, YAN) %53
Deðiþken fonlar (IBB, TI7, EIB, GPB, SUA) %31
Yabancý fon sepeti fonu (GUH) %8
Karma fon (YAK) %6
Para piyasasý fonu (ALE) %2
Fon seçimleriniz hakkýnda yorumda bulunmak beni aþar, ancak beklentinizin fonlarýnýzla uyuþmadýðýný söyleyebileceðimi düþünüyorum.
Seçtiðiniz fonlarýn neredeyse tamamý (GUH) hariç, son bir yýlda da son ayda da %2 ve altýnda kalmýþ. Bu fonlarla (HSYF olmadan) bahsettiðiniz aylýk oranlara ulaþmak mümkün olmayacaktýr sanýrým.
Anlamadýðým þey, altýn fonu tutmak yerine neden gram altýn veya gram gümüþ almýyorsunuz? Acaba benim stratejik mi yanlýþ?
Yer Ýmleri