Daha önceki gönderilerinizde de belirttiðiniz sisteminiz ve analizleriniz benim de dikkatimi çekmiþti, özellikle relatif getiriye yaptýðýnýz vurgular ciddi farkýndalýk oluþturuyor. Yalnýzca ppf oranýnýzý biraz fazla bulduðumu belirtmek isterim, sanýrým bu da risk algýmýzdaki farklýlýkla ilgili.

Benim sizler kadar berrak ve net stratejilerim yok. Temel amacým kamudaki görevimden 25 yýlý doldurunca, yaklaþýk 12 yýl sonra normal emeklilikten 5-6 yýl önce emekli olabilmek. Bundan daha önemlisi hepsi ilkokul çaðlarýndaki üç çocuðuma standartlarýn üzerinde bir eðitim imkaný sunabilmek. Bunun içinde yýllýk enflasyonun 10 puan üzerinde reel getiri (þu anki duruma göre nominal olarak ortalamada aylýk yüzde 2, yýllýk 20-25 civarýnda) hedefliyorum.

Çok iyi bir yatýrýmcý olduðum söylenemez, fakat tasarruf konusunda oldukça iyiyimdir. Üniversiteden beri neredeyse 23 yýldýr tam zamanlý çalýþýyorum. Ailemden hiçbir yardým görmedim, bilâkis bekarken ve hatta zaman zaman evliyken de aileme ekonomik yardýmým oldu. Evlilik, çocuklar vs derken çok fazla nakit birikim yapamamýþtým, Allah bir ev ve bir araba nasip etti, onlarýn borçlarýný ödedik. Borcu harcý bitirdikten sonra 2,5-3 yýldýr düzenli nakit birikim yapmaya baþladým. Neredeyse hiç oturma imkanýmýn olmayacaðý ve portföyümde önemli bir yekün tutan evi satmayý ciddi þekilde düþünüyorum, fakat haným ve valide engel oluyor, ben de evi kafamda çocuklarýn eðitimine özgüledim, hangi aþamada cari gelirimle karþýlayamayacaðým eðitimle ilgili bir ihtiyaç olursa evi satýp bedelini bunun için kullanmayý düþünüyorum.

Muhtelif zamanlarda hisse senedi, fiziki-kaydi altýn, altýn fonu, hisse fon, deðiþken fon, fon sepeti, döviz fonlarý, eurobond fonlarý arasýnda gidip geliyorum. Bu enstrümanlar arasýnda geçiþ yaparken çok objektif bir kriterim yok, genelde okuduklarýmý analiz ederek biraz da o anki hissiyatýmla hareket ediyorum. Zararda satmama gibi bir prensibim var, mümkün olduðunca buna sadýk kalmaya çalýþýyorum. Korona krizinin baþlarýnda Þubat'ýn 20 si gibi neredeyse zirveden aldýðým aft, tte, mps, zpe vs fonlarda ortalamada yüzde otuzu bulan eksilere raðmen bekleyip yakýn zamanda ortalama yüzde 20 civarýnda karla sattým, o zaman aldýðým fonlardan þu an elimde sadece ýpj var.

Biraz yýl sonu için öngördüðüm toplam birikim tutarýna erkenden ulaþmam (bunda korona nedeniyle harcamalarýmýn azalmasýnýn da tesiri oldu), biraz da yerel ve uluslararasý konjonktür nedeniyle frene basma ihtiyacý hissederek önce tte, sonra da aft, mps, rbh, zpe gibi riskli fonlar ile bir yýlý aþkýn süredir elimde bulunan ve oransal olarak ciddi kar ettiðim bir kaç hisse senedini sattým. Yaklaþýk iki yýldýr elimde bulunan ve reel olarak ciddi zararda olduðum hisse senetlerini ise elimde tutmaya devam ediyorum.

Þu an itibariyla yaklaþýk yüzde 40 fiziki-kaydi altýn, altýn ve döviz fonu; yüzde 15 civarýnda hisse senedi; toplamda yüzde 5 civarýnda eurobond fonu ve elektrikli araçlar karma fonu ýpj; yaklaþýk yüzde 20 civarýnda deðiþken ve fon sepeti (sizlerin aksine, bir kaç fon yerine biraz da meþgale olmasý açýsýndan ve hobi gibi takip ettiðimden forumda konuþulan popüler defansif deðiþkenlerin önemli bir kýsmý ve bunlarla ayný mahiyette gördüðüm fon sepeti fonlarý); yüzde 10-15 arasýnda deðiþen (bir miktarý sabit bir miktarý fonlar arasýnda dolaþan) ppf; yine yüzde 5 civarýnda dövize endeksli geri ödemeli hayat sigortasý primleri yatýrým portföyümü oluþturuyor.

Aslýnda geriye doðru bakýnca tte, aft ve yakýn zamanda sattýðým mps ve rbh yi karý realize etmek amacýyla biraz erken elimden çýkardýðýmý düþünüyorum. Yurt dýþýndan ve içinden gelebilecek olasý bir düzeltmede bu fonlarý artýrmayý, sizlerin deyimiyle biriktirmeyi ciddi þekilde düþünüyorum.

Sonuç itibariyle spekülatif hisse ve fonlardan uzak durmaya çalýþarak, ancak zaman zaman da aksiyon alabilen bir strateji geliþtirmeye çaba sarfediyorum.

Biraz karmaþýk ve uzun oldu, kusuruma bakmayýn, bilahare daha kýsa ve öz yazmaya çalýþýrým.

Alýntý Originally Posted by hellistheothers Yazýyý Oku
Sn. Tradestop'un portföyü son derece akýlcý ve mantýklý olmuþ.

Benim portföy stratejim þu

Periyot olarak benim de ayný þekilde 50'li yaþlarda emeklilik amacým var. O yüzden satmýyorum. 50 yaþýmdan itiabren aylýk getirinin yarýsýný düzenli çekmek gibi bir hayalim var.

toplam portföyüm 430 k civarý. ( içinde birikmiþ 13 k civarý stopaj var )

%50 civarý ppf , %30 civarý hisse yoðun , %20 civarý diðer fonlar var ( bu kýsým deðiþebiliyor, gbc gibi yabancý yatýrým fonlarýna yatýrým yapan fonlar da olabiliyor, deðiþken ya da eurobond fonu da olabiliyor )

ppf fon seçerken aralarýnda performansý en iyi, mevduatla en iyi rekabet edebilen fili seçtim, çok uzun zamandýr deðiþtirmedim.
hisse yogun fonlarda olmazsa olmazým, bist100 getirisini düzenli geçebilmesi. þu anda tkf , mac, mps taþýyorum. SÖzgelimi eid fonu zamanla bist100'ü yenemez oldu mps ile deðiþtirdim.

diðer kýsmý zaman zaman deðiþebiliyor. þu anda diðer kýsmýnda gma, okd, opb gibi deðiþkenler, ipv ve dbh gibi eurobond fonlarý var.

birikimi nasýl yapýyorum. Günlük ( her iþ günü ) 55-60 lira civarý fonlara ekliyorum. O gün endeks kýrmýzý ise, hisse yogun fon, endeks cok artmýþsa, ppf, ya da dolar durgunsa eurobond fonu vs alýyorum Bu mantýkla hareket edince, portföydeki yüzdeler de deðiþemiyor, çünkü entrümanlardan biri bir dönem artýyorsa, diðeri baþka dönem artýyor. .

Altýnýn uzun vadede tüfe üstü getirse de ben altýnýn herhangi bir vadede, tüfeye eþit olacaðýna ve tekrar döneceðine inanýyorum ekonomi teoriði açýsýndan. Çünkü hala yogun olarak yeryüzünde üretilen arzý durmayan bir ürün. Altýn getirisini relatif olarak geçebilen bir fon görsem düþünmeden alýrdým ama.

Hisse fonlara yatýrýmdaki genel mantýðým þu. bist100'ün de uzun vadede tüfe kadar artacaðýný nominal olarak artsa da dolar bazýnda ayný yerlerde kalacaðýný düþünüyorum. ( 40 yýldýr 0.5 cent, 3.5 cent arasý gidip geliyor ) Bist100'ü yýllýk yaklaþýk 20-25% geçebilen baþarýlý fonlar ile reel getiri elde etmeye çalýþýyorum.
Redmi Note 8 Pro cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.