Bir zamanlar Babil'de dnyann en zengin adam yaard; ad Arkad. Zenginliinin n btn dnyaya yaylmt. Ayn zamanda eli aklyla da nlyd. Yardmlarnda cmertti. Ailesine kar cmertti. Kendi harcamalarnda cmertti. Gene de serveti her geen yl harcadndan
daha hzl bir biimde artard.
Bugn, dedi Kobbi, eski arkadamz Arkadla karlatm, altn kaplama arabasnda gidiyordu. Onun gibilerden beklenen bir davranla beni grmezden gelip gemedi. Tam tersi herkesin grebilecei biimde el sallad, bana, algc Kobbiye glmsedi. Babilin en zengin adam olduunu sylerler, dedi Bansir dalgn dalgn.
yle zengin ki kraln hazinesi dara girdiinde ondan bor altn aldn iittim, diye karlk verdi Kobbi.
Gnn birinde genlik gnlerinden arkadalar Kobbi ve Bansir kp geldiler ve Sen Arkad, dediler, Hepimizden daha ansl oldun. Biz ayakta kalabilmek iin didinip dururken sen Babilin en zengin adam haline geldin. En gzel giysileri giyip en nadide yiyecekleri yiyebiliyorsun, oysa biz, ailelerimizi eli yz dzgn giysilerle giydirebilir, karnlarn doyurabilirsek ne mutlu bize.
Ama bir zamanlar eittik. Ayn hocadan ders aldk. Ayn oyunlarda oynadk. Ne derslerde ne oyunlarda bizden stn deildin. Grdmz kadaryla ne bizden daha sadakatla ne de daha ok altn. yleyse neden kahpe kader dnyadaki tm iyi eylerin tadn kartmak iin seni
seerken senin kadar hak eden bizleri grmezden geldi?
Bunun zerine Arkad onlara uzun bir sylev ekti : Genlik gnlerimizden bu yana plak bir varoluun tesinde bir ey elde edemediyseniz bu ya zengin olma yasalarn
renemediiniz ya da onlara uymadnz iindir.
renmek istediklerinizi size syleyeceim, nk artk yal bir adamm ve yallar gevezelii sever. Genlik t alacak yaa geldiinde ona verilen gemi yllarn bilgeliidir. Ama genellikle genlik, yalln yalnzca gemi gnlerin bilgeliini bildiini sanr, onun iin
yararlanamaz. Oysa unutmayn ki, bugn parlayan gne, babanz doduu gn parlayan gnele ayn ve en son torununuz bu dnyadan gittiinde hl ayn gne parlyor olacak.
Yer mleri