Alýntý Originally Posted by snkleyp Yazýyý Oku
Yerli hisse fonlarýndan oluþturulan bir portföyde sýkýntý; fonlarýn taþýdiklarý hisse senetleri.
Örneðin; iþtirak fonlarý YAS-SAS-TI3 alýyorsun, yanýna bir de baþarýlý bulduðun kar payý ödeyen GSP fonunu ekliyorsun. Bir de sýralamada en iyi fonlardan biri olan IIH ile büyüme hisselerinden de yararlanmak için IDH ile görece iyi bir portföy kurguladýðýný düþünüyorsun.
Sonra fonlarýn güncel portfoylerini excel'e alýp düzenleme yaptýktan sonra bir de bakýyorsun ki senin farklý temalardan oluþan portföyündeki fonlarýn tamamý neredeyse ayný hisselere yatýrým yapmýþ.
Portföyün % 35'i 4-5 hissede yoðunlaþmýþ.
Sanki yerli hisse fonlarýnýn sayýsýný sýnýrlý tutmak, tematik yaklaþýmdan çok, taþýdýklarý hisse senetlerinin benzeþmiyor olmasýna da odaklanmak gerekecek.
Bu bir yönüyle böyle belki ama diðer taraftan farklý fon yönetimlerinin benzer hisselerde ortaklaþýyor olmasý taþýnan hisse senetlerinin doðruluðunun da bir tür teyidi gibi deðerlendirilebilir.
Konu fon portöyleri, benim portföyüm an itibariyle içinde fiziki altýn da barindýran, % 65 doviz -% 35 tl bazlý varliklardan oluþuyor.
YZG-GBZ ile gümüþ ve emtia; TMG-AFA ile yurtdýþý hisse, HOA ve IJC ile yabancý teknoloji temasý.TL tarafý tamamý yerli hisse fonlarý.
YAS-SAS-TI3-GSP-IIH.
Olabildiðince düzenli eklemeler yapildýðý için, ilk iki yýl maliyetlenme safhasý ile portföy kar marjý nispeten düþük kalacak diye düþünüyorum. Üçüncü yýldan sonra portföy getirisi kendini göstermeye baþlayacak diye umuyorum.
Bol kazanç dilerim.
Fonlarýn güncel portföylerini excele dökmeyi nasýl yapýyorsunuz? Pratik bir yol arayýþýndayým ben de.