Güzel ve farklý bir yöntem baþarýlarýnýzýn devamýný dilerim.
Bu modelin ismine temettü yatýrýmcýsý uygun görünüyor ;)
ne güzel iþte böyle sizin gibi açýklanmalý ben bu sekýlde yapýyorum evet yýlda bir bu modeli çalýstýrýp deðiþen hisseleri satýp yenilerini alýyorum. Bitti ne olmuþ yani gayette güzel bir yöntem bence.
Benim bu topikte kýzdýgým þey insanlarýn dýþlanmasý. Þimdi senin modelin kötü bir modelmi bence deðil. Daha iyi bir model yapýlabilirmi bunun üzerinde tartýsýlýr. Bunu tartýsmak farklý birþey.
Ancak senin modelinin iyi veya kötü olduguna bakmaksýzýn sýrf bu modeli uygulayýp hisse deðiþtirebilme özelliði olan bir model kullandýðýn için eleþtiri alýyor, buda yetmezmiþ gibi topýkten kovuluyor, oda yetmezmiþ gibi dýþlanýyor ve insanlarýn kafasýný karýþtýran kiþi konumuna düþüyorsun. Senin modelin için insanlarý alým satýma yönlendiren vur kaç peþinde koþturan "hayýrsýz evlat", "kötü yola düþmüþ kötü cocuk" muamelesi görüyorsun.
Modelinin nasýl olduðu neyi deðiþtiriyorki para kazanabiliyormusun buna bakacaksýn traderin günlük al sat yapanýn viopta trade edenin kötü veya yanlýþ iþler veya para kazandýrmayan iþler oldugunu nerden çýkarýldý. Kafalarýnda birþey kurmuþlar geçmiþte borsaya ilk girdikleri zaman rasgele saçma sapan hisse alýp satmýþlar sözde trade yapmýþlar ve baþarýsýz olmuþlar. Sonra burayý gelip size sen tradersin yani bir zmanlar benim kaybettiðim gibi kaybedeceksin git burdan diyorlar. Arkadaþ herkes sen kadar bilinçsiz trade mi yapýyor.
Bak lawliet bir model geliþtirmiþ yýlda 1 trade ediyor oda bir trade biçimi lawlietin modelini alýp 3 ayda bir çalýþtýrarak bu modeli kullanarak trade ederim. Farklý kriterleri baz alýp haftalýkta aylýkta günlükte trade ederim.
Alýp satýyor olmanýn kötü olmasýný da kim çýkarmýþ kim demiþ alýp satmak her zaman kötüdür diye. TÜm trade edenleri kendinizn bir zamanlar saçma sapan tiyolarla trade ettiðiniz zamnýnýz gibi görüyorsunuz. Hayýr her trade eden senin yaptýgýn gibi trade etmiyor. Daha bilinçli akýllý kendine bir model oluþturmuþ bilançoyuda baz alan temettüyüde baz alan vb. modelleri var. BU doðrultuda alýp satýyorlar.
Þimdi lawliete senin yerin burasý deðil be kardeþim sen yýlda bir hisse deðiþtiriyorsun bu nasýl uzun vadecilik insnalarýn kafasýný daha fazla karýþtýrmayý býrak git bir topýk aç ismine al kaç vurkaç tradesimi dersin ne diyeceksin orada yaz. uvycilerin kafasýna çomak sokma onlarý senin oldugun bu kötü yola sevk etme, deniliyor.
Haliyle böyle denildiði için bende bu uvycilerin kendi modellerini merak eder oldum. Hiçkimsede lawliet hariç modelini açýkça anlatmadý. Yine hiçkimse açýkça benim modelimide sormadan yargýladý.
Bende modelimi açýklayayým.
Modelimin ismi "KÖTÜ YOLA DÜÞMÜÞ KÖTÜ COCUK MODELÝ"

Öncelikle bist tüm son bilancolarý alnýr excelde
1-Ucuzuluk kriterine göre sýralanýr. Bunun için baktýgým kendimce bir formulum var. F/K PP/DD benzeri birþey
2-UCuz kalmýþ hisselerin Esas faaliyet karý - Net karý - Cirolarý kontrol edilip istikrar varmý buna bakýlýr.
3-Ýstikrarlý olanlar filitrelendikten sonra son bilancoda EFK'sý Net karý Cirosu artmýþ olan hisseler filitrelenir.
4-Son filitreden sonra kalan hisseler ucuzluk kriterine göre sýralanýr. en fazla 5 en az 1 tanesi olmak üzere alýnýr.
5-bir sonraký çeyreðe kadar beklenir bir sonraki çeyrekte ayný model uygulanýr. hisseler deðiþirse deðiþtirilir deðiþmezse ayný hisseler bir sonraký çeyreðe kadar devam ettirilir.
MODELÝM BU SEKILDEDÝR. Bunu geliþtirmek daha da iyi yapmak için çalýþýyorum. Risk yönetimiyle ilgili bir eksiklik var.
Hisseyi seçip aldýktan sonra fiyatlanmaz ve aþaðý giderse yapabileceðim birþey yok mecburen gelecek bilancoya kadar beklemem gerekiyormuþ gibi görünüyor. Risk yönetimi eksik ne kadarlýk bir riski üstlendiðim belirsiz. Demek istediðimi anlatabildim mi ? Bu model dogrultusunda aldýgým hisse %20 düþsede tutacam %50 tutsada tutacam. Fetöcü çýksada tutacam. O yüzden bir risk yönetim modelide oluþturmak gerektiðini düþündüm.
Aldýgým hisseyi teknik bir kriterle bir gösterge ile veya sistemle kontrol halinde tutmalýyým. Bu ne demek bir algoritmanýn senin yerine bu hisseye bir stoploss seviyesi belirlemesi bunu anlýk olarak kontrol etmesi hisse yükseldikçe iz süren stoploss uygulayarak karý kitlemeye çalýþmasý vb demek. Bunun uzerýnde calýþmaya devam ediyorum.
Yer Ýmleri