hadde :D yazy smd gordum.
valla polemk yapma pesnde deglm bir iddamda yok bunu yapn kesn kazanrsnzda dyemem onu yapn kesn kaybedersnzde dyemem.
Hangi tr size uyuyorsa onu yapn.
Ama mantkl olan yapn size uygun olan yapn getirileri karslastrp analz edn. SOnra karar verin benim derdim bu ne benim dediimi yapn ne ctugrulun dediini kendi dogrularnz olsun ksnde bakn analz edn olcun tartn istediinizi sein bizler illa benimkini se veya ctugrul hoca illa benimkini sein diye yazmyor.
Biz fikileri paylasrz mantk suzgeinden geiren sizler olmalsnz. Biz farkl bak aclar katarz karar szler verrsnz.
O yzden kimse kimseye bir strateji pazarlg pesnde olmadgn blmenz sterm.
Gayet samm bir biimde farkl bak alarn kend tecrbelerimizi aktaryoruz okadar.
gelelim ctugrul bak acsna.
ctugrul hocam dogru br noktaya parmak basms kaldral turev pyasalarda kazanma kaybetme ihtimali muhtemelen dktr yani kaybeden ks fazladr. kazanan azdr. BU bir tahmn viopta bu oran hc acklanmad ama forekste acklanmst. bu arada foreksle viop arasnda daglar kadar fark var. ayn seklde borsada da bu oran muhtemelen boyledr kaybeden daha cok kazanan aznlktr.
gelelim UVY olayna imdi Riske girmeyeyim aman 1000 Tlm cebimde kalsnda 50 bn TL kazanmayvereym diyorsanz karsnzda faiz var. yle deilmi hisse senedi her ne kadar uvy de cogunlukla kazandryor olsada. Bir riskide stlenmi oluyorsunuz. Borsada kimse kaybettiini samimi bir biimde sylemez. Sylemek istemez egosuna yediremez. BU yuzden BMEKS' uzun vadeli yatrm yapm bir tane allahn kulu yoktur. BMEKS gzel bir ikrlet deilmiydi DUKKANINDAN als veri yapmadnzm teknoloji sektrnde deilmi teknoloji ise gelecein trend deilmi. karlarda iyiydi. Ne oldu UVYCI varsa onlar batrd. Sizin aranzda BMEKS almams olabilir ama hisse net hi takp etmemi ama bu hisseyi biriktiren mutlaka uvyciler vardr. Onlar batt.
imdi her irketin batma ihtimali vardr dorumu kimse bu irket asla batmaz diyemez en byk bankalar dahi batt trkiyeyi getim abd bankalar dahi batt. o yzden hibir irket iin kesin batmaz diyemeyiz.
O halde bir hisseyi 10 yl elnde tutan birisi ile 1 yl elinde tutan birisi ayn riski stlenmi olur mu sizce ?
Ctugrul hocamn verdii rnekten gidelim. kaldral piyasalarda varacagn yola lmeden gtme ihtimalin %20 diyelim. ama o yoldan bir kere geecek ve 50,000 TL n alacaksn.
UVYci ise lme riski %20 olan bir yoldan her geiinde 2000 TL kazanacak fakat dier adamn kar potansyelne ulasabilmesi iin %20 lme riski olan bu yolda tam 25 kere gemesi gerekecek.
Byk soru u.
%80 ihtimalle lme oran olan yolda 50,000 TL iin sadece 1 kere geermisiniz.
Yoksa
%20 ihtimalle lme oran olan yolda 50,000 Tl iin 25 kere mi gemelisiniz.
Burada kastetiim ey u uvyc 50,000 TL ye ulasmas iin 25 yl boyunca hisse senedini elinde tutugu varsaylyor buradak %20 ihtimalli olan lme riski 25 yl iinde bir gn irketinizin batmas fetc ilan edilmesi kapanp gitmesi gibi risklerin ihtimalini gsteriyor.
Dier tarafta ise 1 yl gibi ksa bir srede ya batarsnz yada 50 bn TL ye ulasrsnz.
ben olsam nce 2. yntemi denerm yani 1 ylda %80 lk bir risk alp 50 bn TL ye iin giderim bu yolda neden derseniz ?
Dierini yapmam iin hala vaktim var nmde koskaca bir 24 yl var. :D 1 yln dierinde ldrdm param batms olsa bile en fazla 1 sene kaybedeceim kalan 24 ylm hisse biriktirmekle geirebilirim.
Fakat direk hisse biriktirmekle balarsam 25 yl boyunca hisse biriktirdikten sonra lp lmediimi greceim. 25 ylm heba olacak 24. ylnda irket fetc ckarsa battm. koskoca 24 yln boa gitti 25. Ylnda UVY olmad bari viop deneyeym dediinde artk bu iin cazibesi kalmayacak 25.'nci ylnda vioptan 50 bn kazansan ne yazar zaten mr bitmi.
yani diyeceim o ki 30 yadasnz ortalama diyelim.
senaryo-1
31 yanza kadar viop denediniz kazandnz 50 bn TL paranz oldu. 31 yanzdan tbaren emeklisiniz.
senaryo-2
31 yanza kadar viop denednz ve paranz batrdnz 32 yanzdan itibaren hisse biriktirdiniz 56 yanzda emekli oldunuz.
senaryo-3
30 yanzdan itibaren 55 yanza kadar hisse biriktirdiniz 55 yanda emekli oldunuz.
senaryo-4
30 yanzdan itibaren 53 yanza kadar hisse biriktirip battnz 54 yanzda viop girdiniz 55 yanzda emekli oldunuz.
sernayo-5
30 yanzdan itibaren 53 yanza kadar hisse biriktirip battnz 54 yanzda viop girdiniz 55 yanzda ondanda battnz emekl olamadnz.
Hangi sernayo size daha mantkl ise o senaryoyu sein.
RSK ANALZ BENCE BUDUR TEK TARAFLI YAPILMAZ YAN BEN SADECE KAYIP VE KAZANMA HTMALME BAKAYIM KAZANMA HTMAL DKSE TAMAM GRMEYEYM. BU RISK ANALZ DEL K.
RSK LERKEN HEREYYLE LN 25 yl iinde kriz ckma ihtimali ile 1 yl iinde kriz ckma ihtimali ayn deildir.
GDN kriz dnemlerinin ncesine bakn. 2000 ylnda hisse alm birisi 2009 banda %0 getiri elde etmitir. 9 yl emek emek biriktirirsiniz 1 yl iinde 9 yllk emek %0 eder.
UVYYI DENEMEK N YETERLI VAKTINIZ VAR. FKAAT drek UVYden basladgnzda ulan acaba viopta 1 senede paray krm olsaydm hayatmda ne deiirdi diye dnebilirsiniz.
Viop yksek sermaye gerektirmez. kk paranz kaldrala bytlr. o yuzden 1 ylla rnek verim.
ancak hisse taraf byk para ister kk parlarla ne ben nede siz emekli olursunuz bu yuzden surekl olarak biriktirmek durumunda kalyorsunuz.
2000 ylnda hisse biriktiren vatanda 2008 krizi sonras 9 ylda %0 kazand stelik bu sure zarfnda tahtas kapanan hisseleri bir aratrn ka tane baba irketin tahtas kapanm ?
VOP KURTLAR SOFRASIDIR MANUELDE OK ZORDUR KAZANMAK, OKADAR BLDN SANAN BEN BLE VOP MANUEL KISA VADE BULASMAM. HA ORTA VADE DENEMEYE DEGER BENCE. SSTEMLE KAZANMAK KOLAYDIR AMA KURALLARI HARFYEN UYGULAYABLMENZ COK ZORDUR.
unu unutmayn UVY byk ihtimallerle sizi uzun bir zaman sonra emekli eder hep biriktirirseniz. ancak ufakta olsa risk barndryor. bunu gemie bakarak anlayabilirsiniz.
Yaa gemi yleydi byledi demeyin bugun uvycilii tercih ediyorsanz bunun sebebi gemite kazan sagladgn grmenizdir.
Fakat unutmayn japonlar 32 yldr sizin gibi dnmyor.

Yer mleri