Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 10,90 Mn 13,09 / 13,09
87,45 10% 635,00 Mn 78,70 / 87,45
22,02 9.99% 206,50 Mn 20,02 / 22,02
25,32 9.99% 68,43 Mn 22,70 / 25,32
30,16 9.99% 1,84 Mr 28,14 / 30,16
1.053,00 -10% 16,61 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 983,11 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 38,96 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 407,45 Mn 12,48 / 12,79
1,75 -9.79% 302,16 Mn 1,75 / 1,96
308,25 -1.99% 17,26 Mr 305,25 / 311,50
132,00 8.82% 15,02 Mr 114,00 / 132,00
3,14 -1.88% 12,96 Mr 3,08 / 3,22
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
420,25 -1.23% 11,48 Mr 418,25 / 431,00
18,98 1.99% 716,50 Mn 18,36 / 19,08
73,20 -0.68% 8,75 Mr 72,85 / 74,05
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
741,50 1.99% 4,00 Mr 720,50 / 743,50
95,65 -1.54% 576,94 Mn 94,25 / 96,75
111,90 -0.36% 293,60 Mn 110,80 / 112,70
31,38 1.49% 126,31 Mn 30,10 / 31,66
10,59 3.62% 645,46 Mn 10,12 / 10,70
82,20 -1.14% 450,82 Mn 81,60 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 36/157 ÝlkÝlk ... 2634353637384686136 ... SonSon
Arama sonucu : 1249 madde; 281 - 288 arasý.

Konu: Uzun Vadeli Yatýrým

1. Hektaþ : Yatýrým yaptýðým bir þirkettir. Oyak þirketidir. 1. Ve 2. Çeyrek karý yüksektir. Karýnýn çok büyük bir kýsmýný yatýrýmcýsýna daðýtan bir þirkettir. Birkaç gün önce Ülkemizin kanayan yarasý tohum iþine ve ayrýca gübre iþine girme kararý vermiþtir. Böylelikle dönemsel deðil tüm yýl güzel karlar yakalayabilecek ve gittikçe büyüyecek bir þirket olacaðýný düþünmekteyim.

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Ýstanbul
    Gönderi
    1,515
    Sn arkadaþlar, deðeri yatýrýmcýlar,

Yine ortalýðý sarsacak bir açýklama yapayým müsaade buyurursanýz.

Borsaya gelme, hisse alma amacýnýz nedir ? Para kazanmak cevabýný herkes tek aðýzdan verecektir. Ancak þu bir gerçektir ki bu kiþilerin içinde borsanýn heyecanlý, kazanýlsa da kaybedilse de zevk veren özelliði için bulunanlar illa ki mevcuttur. Ýþin aslý, bu kiþiler bunu kendilerine dahi söyleyemezler ve ''masaya para getirip ütülmeye'' devam ederler. Birkaç yýllýk tecrübeden dolayý, kendimden biliyorum diyelim

Biz niye yýllardýr temettü diye çýrpýnýyoruz ? Ýþin aslý bizim yaptýðýmýz þey bir anlamda kolaya kaçmak. Uzun araþtýrmalar vs ile geleceðin þirketlerini pýrlantalarýný vs bulmakla ilgilenmiyor, temettü veren þirket iyidir onlarý alalým iþimiz kolaylaþsýn diyoruz. Tabi içten içe. Gerçekten de hem temettü verip hem de mali durumu kötü olan þirket sayýsý çok azdýr. Yani bu elemede çok büyük kolaylýk saðlar.

Ancak þu gerçeði de unutmayýnýz ki, temettü öte yandan patronun þirketten para çekmesidir. Yani o þirketin geleceðe yönelik çok büyük yatýrýmlarý olsaydý ya hiç temettü vermez ya da çok az verirdi. Bu söylediðim karýnýn tamamýný veya tamamýna yakýnýný daðýtanlar için geçerlidir. Hem yüksek temettü verilip hem de yatýrým da yapýlabilir ancak bu finansal açýdan doðru bir yönetim deðildir. Mesela bakýnýz, TTKOM yýllarca temettü hissesi olarak bilindi ancak bulunduðu sektör gereði kesintisiz yatýrým yapmasý gereken bir þirket olduðundan aslýnda hiç daðýtmamasý evlaydý. Geldiðimiz noktada þirket borçlarýn faizlerinden dolayý EFK'ný kaybetmekte ve defter deðerini dahi eritmektedir. Yani her yüksek verimli temettü daðýtan þirket gelecekte iyi olmaz, bazen de bu bir risktir.

Madalyonun öteki yüzünde ise, yüksek temettü olgunlaþmýþ ve büyümesini tamamlamýþ bir þirkette, yeni geliþen ve hýzlý büyüyen bir þirkete oranla daha kolay bulunacaktýr. Gerek kurumsallýk oturmadýðýndan, gerek kar büyümede kullanýlacaðýndan genç þirketlerden temettü beklemek bir nebze mantýksýzdýr. Ancak iþlerinde baþarýlý olurlarsa en çok primi yakalayan da yine bu genç þirketlerdir. Mesela KRONT hissesi gözümüzün önünde yýllarca 1 liralarda gezindi ancak þirketin sahipleri -þimdi söylenenlere göre- iyi kimselermiþ ve katma deðerli iþ üretiyorlarmýþ. 1 lirada temettü daðýtmadýðý için bu þirketi direkt çöpe atanlar -ki itiraf edelim bunlardan birisi de benim- þimdi ya kafalarýný daða taþa vurmaktalardýr veyahut 10 liralardan bu þirkete uzun vadeli yatýrým yapmaktadýr.

Esas olan çamura düþmüþ altýný bulmaktýr, ki bu iki þekilde olabilir. Mevcut bilançolarýna göre ucuz kalmýþ þirketlerden bir portföy yapýlabilir veya gelecekte iyi bilançolar getirecek þirketlerden portföy yapýlabilir. Bu karý maksimize etmeye yönelik uygulamadýr.

Eh Börsianer temettü nerede ? Temettüyü iyi þirketlerin bize verdikleri hediye olarak görmeliyiz. Ancak her temettü veren þirket iyi þirket deðildir. Çoðu iyi þirket temettü verir çoðu kötü þirket temettü vermez ancak istisnalarýna da rastlanýr.

Bazýlarýmýz yatýrýmcý profili gereði büyüme hisselerini deðil yüksek temettü hisselerini tercih eder. Mesela bunlarýn baþýnda ADANA, CRDFA, PETUN gelir bana göre. Bu þirketlere yatýrýmýn amacý al sat olmadan, yatýrýmcýsý þirkete güvendiði için her yýl temettüsünü alýp yemek veya yine bir kýsmýný hisseye çevirmektir (reinvest). Heyacan yoktur. Bilançolar çoðunlukla birbirinin aynýdýr ve sürpriz yaratmaz. Esas itibariyle parayý katlamak deðil de her yýl makul oranda artýþlar beklenmektedir.

Ben de yaþým genç olmasýna raðmen büyüme hisselerine yatýrým yapmayý fikren bir türlü kabul edememekteyim. Esas kazanç orada ancak ben biraz daha saðlamcýyým diyelim hadi.

Uzun ettik, ancak hisse yatýrýmlarý ile ilgili temel görüþlerim bunlardýr.

Syg.
    Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.

3. Sayýn @Börsianer 'i destekleyen mükemmel bir yazý buyrun.
    https://mobile.twitter.com/_lecturer...99592024989696

4.  Alýntý Originally Posted by Börsianer Yazýyý Oku
    Bu listenin ilk 20'si yeterli olacaktýr sanýrým. Ancak veriler karýþmasýn diye, ilk çeyreklerde çok büyük bir farklýlýk da olmadýðý düþüncesi ile 2016/12 verileri ile tabloyu yapmak kendi kanaatimce daha doðru olacaktýr.

Sayýn Börsianer,
    Liste için, çok teþekkürler.
    Sizin yapmýþ olduðunuz listeye bir çokta yorum gelmiþ. Arkadaþlarýnda hepsine teþekkür ederim.

Borsa ile ilgilenmeye hobi olarak baþladým. O günden bugüne 23 sene geçti.
    Konu ile alakalý alakasýz yerli yabancý tüm yayýnlarý takip ettim.

Benim görüþlerim þu þekilde,
    1 Sektör önemli çünki günümüzde trendler çok çabuk deðiþiyor,
    2 Temettü yüksekliði önemli cebime girene bakarým,
    3 F/K'sý çok önemli çünki ayný temettüyü veriyorsa ve sektörler ile diðer þartlar ayný ise F/K'sý küçük olan tercih edilir,
    4 PD/DD' deðerini etkileyen bir çok faktör var bunlarýn hepsi dikkate alýnmalý, bazen öyle þeyler oluyor PD/DD deðeri 1'in altýnda yani þirketi parçalayýp satsan daha fazla ediyor. Böyle ilginç durumlar oluyor.

Kýsaca ister ilk 20'yi isterseniz ilk 25 alýp sizin çimetolar için yaptýðýnýz çalýþmayý yaparsanýz mükemmel olacak.
    Ýnanýn bu çalýþma hiç bir yerde yok. Her yeri araþtýrdým hatta alým yaptýðým yatýrým þirketinden bile istedim nafile.

Saygýlarýmla

5. Deðerli Arkadaþlar,
    Borsamýz bazý dönemlerde aþýrý deðerli bazende deðerinin çok altýnda iþlem görüyor. Þu anki durumu çok yüksek görünsede USD cinsinden baktýðýnýzda dibin hemen üsütünde.
    BÝST 90 binlere bankalar ve deðerli bir kaç sanayi kuruluþu ile geldi. Prim yapmamýþ ve temettü veren birçok potansiyel hisse var.
    Kýsaca önümüzdeki günlerde 3-5'e katlayacak potansiye bir çok hisse var ve o hisseler yukarýdaki tablonun içinde. Derinliði olan hisselere yabancý portföylerin ilgiside ayrýca var.

Bunu neden söylüyorum yabancý emeklilik fonlarý, negatif faiz veren birçok ülke mevcutken parasýný neden orada tutsun. Derinliði olan hisselere girmeleri gayet makul.

Bilginize,
    Saygýlarýmla

6.  Alýntý Originally Posted by Sherpa Yazýyý Oku
    Deðerli Arkadaþlar,
    Borsamýz bazý dönemlerde aþýrý deðerli bazende deðerinin çok altýnda iþlem görüyor. Þu anki durumu çok yüksek görünsede USD cinsinden baktýðýnýzda dibin hemen üsütünde.
    BÝST 90 binlere bankalar ve deðerli bir kaç sanayi kuruluþu ile geldi. Prim yapmamýþ ve temettü veren birçok potansiyel hisse var.
    Kýsaca önümüzdeki günlerde 3-5'e katlayacak potansiye bir çok hisse var ve o hisseler yukarýdaki tablonun içinde. Derinliði olan hisselere yabancý portföylerin ilgiside ayrýca var.

Bunu neden söylüyorum yabancý emeklilik fonlarý, negatif faiz veren birçok ülke mevcutken parasýný neden orada tutsun. Derinliði olan hisselere girmeleri gayet makul.

Bilginize,
    Saygýlarýmla
    Þunu anlatamadým insanlara. Bist30 kaðýtlarýný 3 sent altý al 4 sent üstü sat hiç kafan basmýyorsa yýlda yüzde 40 - 50 yaparsýn Allah bereket versin.

7.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Yorum yapýp yapmama konusunda kararsýz kaldým çünkü aldýgým çoðu hisseyi bilancosuna göre alýrým bu aldýgým þirketin %99'u temettü daðýtýr. Bu beni temettü yatýrýmcýsý mý yapar yoksa bilanco yatýrýmcýsý mý yapar bilemedim. Ancak fazla mal göz cýkarmaz umuduyla bir deðerlendirmede ben bulunmak istedim.

Öncelikle ben hisselerin haberleri ve gelecekte yapacaðý projelerle çok fazla ilgilenmeyen birisiyim. Bilancolarýna bakar güzelse alýr kötüyse satarým. Gelecekteki projelerýn kar ettirip ettirmeyeceðini þimdiden öngöremeyeceðim için ben için tek kriter bilancodur. Bunun yanýna alým yaparkende teknik analiz ve bazý rasyolarla alým yaparým. Bu yuzden sana hisselerin haberleri gelecek projelerý hakkýnda fikir veremyeceðimi bilmeni istedim. Bir proje yapýlacaksa dahi bunun karlý olup olmayacaðýnýda bilemem. Geçelim hisselere;

Aksa - Tekstil Kimyasallarý sektörü bilancolarýný istikrarlý arttýran son bilancosunda da iyi bir kar açýklayan güzel bir þirket olarak görünmekte.

Doðuþ Otomotiv - Otomotiv sektörü 2016 bilancolarý kötü ancak 2016 son çeyrek bilancosunu düzeltmiþ henüz 2017 bilancosu gelmemiþ fakat ben iyi geleceðini düþünüyorum. Berbat bir þirket deðil ama daha iyileri kesinlikle var.

Adana Çimento (A) - Çimento, Beton sektörü çimentolarý bu sene almak bana göre tam bir hayal kýrýklýgý olacaktýr. bilancolarý kötü gelmekte bu sektör bilancolarý düzelinceye kadar yanýndan geçmemek lazým.

Hektaþ - Gübre ve Zirai Ürünler sektörü mükemmel bir bilanco ile benim yatýrým listemde yer alan þirketlerden birtanesidir. Bir önceki çeyrekte kötü bir bilanco açýklasada bu çeyrek hemen düzeltmiþ ve iþlerini yoluna koymuþ görünüyor.

Panora GMYO - Gayrimenkul Yat. Ort. sektörü GYO'larý oldum olasý ýsýnamamýþ biri olarak ve bilanco analizleride bunlarda çok farklýdýr. 2017 bilancosu gelmemiþ olsada bir öncekin bilancosu kötü olan bir hisse bence þu görünüþüyle yatýrým yapmaya deðecek bir þirket deðil.

Ýþ Yat. Ort. - Menkul Kýymet Yat. Ort. sektörü bunlarýnda analizleri farkldýr. Yine bu hissede son bilancosu olan 2017 bilancosu gelmiþ ancak önceki dönemlerle ayný karý elde ederek üstüne birþeyler katamamýþ nötr bir hisse.

Ereðli Demir Celik - Demir Çelik sektörü yine benim favori yatýrým listemde yer alan muzzam kar açýklamýþ güzide þirketlerden bir tanesi. BU sene için yolun baþýnda ve yatýrýmcýsýna ciddi kar ettireceðini düþündüðüm bir hissedir kendileri. Tebrikler güzel seçim.

Credýtwest Faktorýng - Faktoring sektörü Bu sektöründe analizi farklýdýr. Görüdðüm kadarýyla karýný istikrarlý sekýlde arttýrmayý baþarbilmiþ görünüyor. Fakat bu sektör analizi farklý oldugu için ilgimi çekmedi ancak alýnmamasý için bilancoda kötü bir duruma rastlamadým.

SONUÇ: Portfoyunde benimde yatýrým listemde olan HEKTS ve EREGLÝ var Bunlar güzel seçim Özellikle EREGLIDEN yüksek potansiyel beklemekteyim. Onun haricinde en kötü seçim sanýrým çimento sektöründen ADANA diye düþünüyorum. Diðer hisselere gelince bence alýnabilecek çok daha iyi hisseler var onlarýn dýþýnda.

Ama takdir sizin tabiki.
    Zaman ayýrýp cevap yazdýðýnýz için Allah razý olsun.

8.  Alýntý Originally Posted by Börsianer Yazýyý Oku
    Sn arkadaþlar, deðeri yatýrýmcýlar,

Yine ortalýðý sarsacak bir açýklama yapayým müsaade buyurursanýz.

Borsaya gelme, hisse alma amacýnýz nedir ? Para kazanmak cevabýný herkes tek aðýzdan verecektir. Ancak þu bir gerçektir ki bu kiþilerin içinde borsanýn heyecanlý, kazanýlsa da kaybedilse de zevk veren özelliði için bulunanlar illa ki mevcuttur. Ýþin aslý, bu kiþiler bunu kendilerine dahi söyleyemezler ve ''masaya para getirip ütülmeye'' devam ederler. Birkaç yýllýk tecrübeden dolayý, kendimden biliyorum diyelim

Biz niye yýllardýr temettü diye çýrpýnýyoruz ? Ýþin aslý bizim yaptýðýmýz þey bir anlamda kolaya kaçmak. Uzun araþtýrmalar vs ile geleceðin þirketlerini pýrlantalarýný vs bulmakla ilgilenmiyor, temettü veren þirket iyidir onlarý alalým iþimiz kolaylaþsýn diyoruz. Tabi içten içe. Gerçekten de hem temettü verip hem de mali durumu kötü olan þirket sayýsý çok azdýr. Yani bu elemede çok büyük kolaylýk saðlar.

Ancak þu gerçeði de unutmayýnýz ki, temettü öte yandan patronun þirketten para çekmesidir. Yani o þirketin geleceðe yönelik çok büyük yatýrýmlarý olsaydý ya hiç temettü vermez ya da çok az verirdi. Bu söylediðim karýnýn tamamýný veya tamamýna yakýnýný daðýtanlar için geçerlidir. Hem yüksek temettü verilip hem de yatýrým da yapýlabilir ancak bu finansal açýdan doðru bir yönetim deðildir. Mesela bakýnýz, TTKOM yýllarca temettü hissesi olarak bilindi ancak bulunduðu sektör gereði kesintisiz yatýrým yapmasý gereken bir þirket olduðundan aslýnda hiç daðýtmamasý evlaydý. Geldiðimiz noktada þirket borçlarýn faizlerinden dolayý EFK'ný kaybetmekte ve defter deðerini dahi eritmektedir. Yani her yüksek verimli temettü daðýtan þirket gelecekte iyi olmaz, bazen de bu bir risktir.

Madalyonun öteki yüzünde ise, yüksek temettü olgunlaþmýþ ve büyümesini tamamlamýþ bir þirkette, yeni geliþen ve hýzlý büyüyen bir þirkete oranla daha kolay bulunacaktýr. Gerek kurumsallýk oturmadýðýndan, gerek kar büyümede kullanýlacaðýndan genç þirketlerden temettü beklemek bir nebze mantýksýzdýr. Ancak iþlerinde baþarýlý olurlarsa en çok primi yakalayan da yine bu genç þirketlerdir. Mesela KRONT hissesi gözümüzün önünde yýllarca 1 liralarda gezindi ancak þirketin sahipleri -þimdi söylenenlere göre- iyi kimselermiþ ve katma deðerli iþ üretiyorlarmýþ. 1 lirada temettü daðýtmadýðý için bu þirketi direkt çöpe atanlar -ki itiraf edelim bunlardan birisi de benim- þimdi ya kafalarýný daða taþa vurmaktalardýr veyahut 10 liralardan bu þirkete uzun vadeli yatýrým yapmaktadýr.

Esas olan çamura düþmüþ altýný bulmaktýr, ki bu iki þekilde olabilir. Mevcut bilançolarýna göre ucuz kalmýþ þirketlerden bir portföy yapýlabilir veya gelecekte iyi bilançolar getirecek þirketlerden portföy yapýlabilir. Bu karý maksimize etmeye yönelik uygulamadýr.

Eh Börsianer temettü nerede ? Temettüyü iyi þirketlerin bize verdikleri hediye olarak görmeliyiz. Ancak her temettü veren þirket iyi þirket deðildir. Çoðu iyi þirket temettü verir çoðu kötü þirket temettü vermez ancak istisnalarýna da rastlanýr.

Bazýlarýmýz yatýrýmcý profili gereði büyüme hisselerini deðil yüksek temettü hisselerini tercih eder. Mesela bunlarýn baþýnda ADANA, CRDFA, PETUN gelir bana göre. Bu þirketlere yatýrýmýn amacý al sat olmadan, yatýrýmcýsý þirkete güvendiði için her yýl temettüsünü alýp yemek veya yine bir kýsmýný hisseye çevirmektir (reinvest). Heyacan yoktur. Bilançolar çoðunlukla birbirinin aynýdýr ve sürpriz yaratmaz. Esas itibariyle parayý katlamak deðil de her yýl makul oranda artýþlar beklenmektedir.

Ben de yaþým genç olmasýna raðmen büyüme hisselerine yatýrým yapmayý fikren bir türlü kabul edememekteyim. Esas kazanç orada ancak ben biraz daha saðlamcýyým diyelim hadi.

Uzun ettik, ancak hisse yatýrýmlarý ile ilgili temel görüþlerim bunlardýr.

Syg.

Yazýnýzda bahsi geçen büyüme hisselerine iliþkin, sizin kadar olmasa da, þahsi fikrimi izninizle paylaþmak isterim:

Bir Yatýrýmcý mükemmel bilanço, dolasýyla þirket analizi yapma yeteneðine sahip olsa bile bütün varlýðýný sadece büyüme hisselerine yatýrmasýný doðru bulmuyorum. Zira uzun vadede büyüme hisselerinden (Al, satan gelen KAR.) gelen kazançlar sürekli bir kazan olmadýðý gibi, doðasý gereði Yatýrýmcýyý yýpratacak bir psikolojik durum yaratmaktadýr. Bu sebeplerle varlýðýmýzýn %20 civarýndan fazlasýný büyüme hisselerine yatýrmamak gerekir. Özellikle yaþlýlýk döneminde büyüme hisseleri insanýn baþýna bela olur.

Ayrýca Bu sene çimento sektörünün çok kötü olacaðýna dair defalarca haber ve forumda yazýlar görüyorum. Bu sene kötü geçse bile uzun vadede iyi olacaðý kanaatindeyim. Zira çimento sektörü dediðimiz olgu gayrimenkul sektörünün geliþmesiyle ilintili bir sektördür.

Yatýrým tavsiyesi deðildir.

Sayfa 36/157 ÝlkÝlk ... 2634353637384686136 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •