Anladým tamam, sað olun. Sn Börsianer de açýklamýþ zaten, -29 rakamý, elde ettiðim karý ifade ediyor.
güzel ve sade bir grafik hocam elinize saðlýk
yalnýz belirtmek gerek hisse fiyatýnýn sürekli yükseldiði varsayýmýnda geçerli bu grafik... o yüzden sýfýra yakýnsýyor temettü ile lot alan kiþinin maliyeti...
dolayýsýyla yükseliþ trendinde olmayan temettü hisselerinde hesap kitap baya karýþýr
tüm tartýþmalarý okudum, herkesi kendince haklý buldum, fikir ayrýlýklarýnýn sebebi bakýþ açýsýndaki farklar...
son mesajýnda erhan hocamýn sözleri özellikle bunu gösteriyor... yani bir taraf kaç para koydum kaç kazandým diye bakarken diðer taraf da koyduðu parayý ne kadar kýsa sürede geri almýþ ve lot sayýsýný arttýrmýþ buna bakýyor... o yüzden maliyet hesabý yapýlýyor, gerçek yatýrýmda ROI hesabý da böyle yapýlmaz mý? koyduðum para ne kadar sürede bana dönüyor? eðer koyduðum para x süre sonra bana döndüyse ve hala elimde lot varsa (yani temettüleri cebe attýysam) elimdeki lotlar bana kar kalýr... bakýþ açýsý bu, ama alsat yapanlarýn heyecaný ve daha kýsa sürede daha çok kazanma isteðinin sebebi eldeki sermaye çokluðu... tabii ki orada da ROI hesabý yapýlabilir sonuçta ortada belli bir sermaye ve kazanç var, yine arada geçen bir x süre var... ancak yatýrýmcý tipleri arasýndaki fark, elinde görece yüklü sermayesi olanýn heyecaný ve kazanç hýrsý yüksek iken temettü hissesi biriktirenin sermayesi az, hýrsý orta karardýr... az olsun garanti olsundur. muhafazakardýr. rantiyecidir. düzenli nakit akýþýnýn artmasýný isteyendir.
yani gözden kaçan sýkýntý þu: temettü hissesini uzun süre alýp toplayanlarýn birçoðu elinde yüklü parasý olmayýp maaþýndan arttýrarak birikim yapmak isteyenler... dolayýsýyla düzenli alým yaparak lot sayýsýný arttýrmak ve uzun süre (mümkünse sonsuz vade) elde tutmak isteyenlerdir... bu esnada da gelen temettülerle tekrar ayný hisseyi alýrlar, böylelikle ileride yüksek temettülerden daha çok istifade etmek isterler... yani yüklüce mala girip uzun süre bekleyen deðil sürekli taþýdýðý malý arttýran... (zira elde çok yüklü bir sermaye yok)... erhan hocam bunu da göz önünde bulundurursa iyi olur...
onun dýþýnda bana göre erhan hocanýn matematiksel hesaplamalarý doðrudur... herkesin kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemesi ve kendi hesabýný yapýp saðlamasýný görmesini istemesi de etik olarak çok güzel bir davranýþtýr, toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmektir, bu sebeple çok da üzerine gitmek doðru deðil... bununla birlikte bakýþ açýsý da eldeki sermayeyi kýsa sürede çok sayýya katlamak olduðu için temettü hissesine gönül verenleri anlayamýyor... çünkü kendi bakýþ açýsýna göre fazlasýyla haklý görünüyor... ancak spekülasyon ile fiyat artýþý olduðunu söylerken þunu gözden kaçýrýyor: o spekülasyonda o hisseyi her ay maaþýyla alan (almak isteyen) kiþi de alýcý olarak talebi arttýrýyor ve fiyat artýþýna katký saðlýyor... yani alýcý tarafýnda uzun vadeciler de var. yeri geliyor teknik takip yapýyor trend desteklerine yakýnken fazladan alýyor vs... bilançolarý da gözden kaçýramayýz. gerçek spekülatif hisseleri zaten hepimiz biliyoruz (yerli yersiz hoplayýp zýplayan kaðýtlar)...
yükseliþ trendini bilançonun gücü belirliyor... adý üzerinde trend... uzun vadecilerin çoðu maaþýyla birikim yaparken mesai saatinde hisse takibi yapamaz, zaten sermayesi azken alsat ile eritemez... herkes al-satçý olamayacaðý gibi herkes uzun vade mal taþýyýcýsý da olmaz, olamaz zaten... burada kimse "en doðru yol budur" demiyor benim gördüðüm, "bana en doðru gelen ve bana uyan en akýlcý olaný bu" diyor... zaten halihazýrda temettü hisseleri dediðimiz hisseler al-satçýlarýn da gözdesi þirketler... burada hiç kimse yalnýzca temettü verdi diye bir hisseye yapýþmýyor (yani ben öyle düþünüyorum)... temettü verip yýllardýr yerinde sayan hisseler de var...
ha burada yine erhan hocam "ama matematiksel olarak temettünün etkisi yok" diyebilir, haklýdýr da. ancak dediðim gibi temettü hissesi biriktiren birisi olarak benim bakýþ açým karlý þirkete uzun süre ortak olmak ve payýmý arttýrmak. her ne kadar herkesin amacý ortak gözükse de (para kazanmak) herkesin sermayesi, beklentisi, vadesi bir deðil...
sonuç olarak yýllardýr ayný tartýþmalarý döndürmek anlamsýz, ancak neyin ne olduðunun bilinmesi de zaruri...
daha önceki forumda da bir þey söylemiþtim ve sanýrým al-satçý kimseler anlamayacaklar bu sözü: "benim amacým geleceðin egeen'ini bulmak deðil"... ne kadar garip bir söz deðil miherkesin istediði ballý kaymaðý birisi niye istemez ki :D iþte bakýþ açýsý farkýnýn özeti :D ha benim beklentim dýþýnda biriktirdiðim bir hisse x bir zamanda veya bir zaman gelir o dönemin egeein'i olur eyvallah o zaman herkes gibi sevinirim o ayrý ama çok uzun vade yatýrýmda x-y zaman aralýðýndaki artýþ gelip geçici olabilir... anlýk/dönemsel maliyet-getiri hesabýndansa temettü hesabýný yeðlerim... kaç para koydum ve ne kadarý ne kadar sürede bana geri dönüyor bakmak daha çok iþime gelir... daha önce de söyledik yine yazalým, düzenli hisse biriktiren için aþýrý yükseliþler iyi deðil... yüklü sermayesi olan için ne kadar aþýrý yüksek o kadar iyi... zaten al-satçýlarýn o yöntemin onlar için iyi olma sebebi de eldeki yüklü sermaye deðil mi? adamýn 10 milyon parasý var (veya baþkasýnýn parasýný yönetiyor), emirleri giriyor, stoploss'unu koyuyor, %0,1 artýþla bile satýp geçebiliyor... ister yesin parayý ister sermayesini arttýrsýn... ne güzel deðil mi
hacimi yüksek kaðýtlarda saatlik trendlerle götür malý... burasý borsa kim kime... kar cebe yakýþtý mý? yakýþýr aslanýma afiyet bal þeker olsun... bu büyük oyuncularýn kaðýtlarýna uzun vadeciler hiç bulaþmaz zaten temettü hissesi deðil bunlar genelde...
ee bizde de milyonlar yok, biz düzenli toplayýcýyýz... ben de isterdim ki mümkünse ben tatmin edici miktarda mal toplayana kadar hisse uçup kaçmasýngönül neler istiyor ama iþte keþke herkesin her istediði olsa
birileri satarken birileri de alacak... ben güvendiðim þirket düþerken üzülmeden az daha düþse de çok alsam derim, sen al-satçý olarak hisse düþerken açýða satarak kazanýr geçersin, ben de ileri ki dönem bilançolarýnýn riskini üstlenirim hisseyi toplar maliyet yaparým... hisse çýkarken temettülerle meyveleri toplarým, sen o sýrada baþka þirket arayýþlarýnda daha çok bilançoya ve daha çok habere göz atarsýn... ben gözüme birkaç þirketi kestirmiþ ve uzun vade ortaðý olacaðýma inanmýþýmdýr, sen dönemsel bakar o dönem hangi sektör iyiyse orada iþlem yaparsýn... sen bu dönem çimentolar kötü, camlar iyi dersin, ben betonlar için maliyetlenir ileri ki dönem meyvesini yemeyi beklerim... bilmem anlatabiliyor muyum... olay bu kadar basit bir bakýþ açýsý farkýndan ibaret.
özet: bana göre temettü limaný (görece) güvenli, orta kazançlý, al-sata göre az riskli (bu da göreceli), "az aþým aðrýsýz baþým", psikoloji bozmayan, düþerken de çýkarken de alabileceðim, bana en uygun liman.
yazdýkça da yazdým, bi bitiremedim yazýyý sürekli ilave, neyse..
herkese bol kazançlar dilerim.
iyi forumlar.
Tüm yazdýklarým o anki düþüncelerimdir. Hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi içermez.
temettü hissesinin rakibi al-sat deðil ki !
al-tut ....
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
@efix tebrik ederim harika bir yazý
temettü yatýrýmý yapýyor olosanda bakýþ acýnýn olabildiðince objektif oldugunu düþünüyorum.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Sn efix,
Yine anlaþamadýk þahsým adýna.
Söyledikleriniz güzel ama sn british'in dediði gibi sizleri temettücü tayfasý kendimizi de al satçý olarak konumlandýrmýyoruz ki biz. Þirket kar ettiði sürece temettü vermese de o þirket deðerlidir ve fiyatýna yansýr diyoruz.
Temettücülerin ana kaygýsý yatýrdýðým paranýn ne kadar sürede bana döndüðü ise bizimki de o.
Geçen yýl 50 liradan aldýðým 1 lot Tüpraþ þu anda 100 lira olmuþa ben temettü almasam da zaten yatýrdýðým 50 lirayý geri almýþ oluyorum 1 yýlda. Ýster temettü versin ister vermesin. Pek tabii sizler de ayný þekilde.
Olaya hala þirketteki yüzdesel payýmýzý artýrmak olarak bakanlar var. Tablolarla açýkladýk bunu. Temettü veren þirketin %10 una sahip olmakla ayný finansal deðerlere sahip ama temettü vermeyen þirketin %1 ine sahip olmak ayný þey.
Benim gözlemlediðim kadarýyla yukarýda bir arkadaþ da demiþti, esas sorun þu,
Tüpraþtan 5 lira hisse baþý temettü alýyorum ve 500 lotum var diyelim. Alacaðým bu 2.500 lira temettüyle beðendiðim baþka bir hisse olan X i alýyorum. Biliyorum ki Tupraþ nasýlsa bu 5 lira temettü sonrasý fiyat düþüþünü telafi edecek ve yeni aldýðým X hisse bana bedava(!) ya gelecek. Seneye ise yine hem Tüpodan hem de x hissesinden temettü alacaðým ve ya ayný hisselere ya da diðe rbeðendiðim bir þirket olan Y hissesi alacaðým. Psikolojik olarak 3 hissemþn olmasý beni mutlu ediyor.
Ama Erhan ýn dediði gibi olursa yeni baþka bir hisse alabilmem için kendi cebimden para ödemek zorundayým, bu da beni cezbetmiyor.
25 yýl sonra 60 yaþýmdayken hisse baþý 5 lira temettü veren, fiyatý 100 lira olan 10.000 lot Tüpraþ'dan alacaðým yýllýk 50 bin lira temettüyü, ayný portföy büyüklüðüne sahip olup hisse fiyatý 1.000 lira olan 1.000 lot temettü vermeyen Tüpraþa tercih ederim. Niye? Çünkü birinde yýllýk 50 bin lira temettü geliri kendiliðinden gelirken diðer durumda 50 lot satmam gerekecek. Halbuki ilk yýl 50 satacaksýn 2. Yýl firma kar etmiþse hisse fiyatý 1.200 lira olacak belki ve bu sefer 47 tane satacaksýn vs.
Toplam portföyümüz ayný ama temettü kadar hisse satmaktan kimse hazzetmiyor. Sata sata ya birgün biterse korkusu var. Bunu da açýklamýþtýk daha önce. Neyse konu çok daðýlýyor.
Sadece þu bilince sahip olunsun yeter. Bir hisse temettü veriyor diye daha deðerli deðildir. Temettü veren firmanýn patronu karýný ortaklarýyla paylaþtýðý için daha dürüst falan da deðildir, kendisini düþünüyor o. Temetü verince yine o parayla ayný hisseye ortak oluyorsunuz. E biz de temettü vermese de zaten yine ortaklýðýnýz otomatikman devam ediyor, fark ne diyoruz? Cevap yok. Þirket kar ediyorsa ve bu karýný her geçen yýl bir öncekine göre artýrýyorsa deðerlidir.
Maaþýndan artýrýp daha çok lot alabilme psikolojisi de saçma. Her ay 500 lot Ýþyat almakla 1 lot Egeen almak arasýnda fark yoktur bu þirketler ayný finansallara sahip olsaydý. Lot sayýsý sadece psikolojik olarak rahatlatýp zenginmiþ hissi veriyor insana. Syg.
osmancým arkadaþlar bu durumdan rahatsýz oluyorlar bu konuyu etkisizlik sayfasýnda bahsedip link atabilirsin.
Niye rahatsýz olundugunuda anlamýþ deðilim nihayetinde inandýðýnýz þey doðru ve biz yanlýþ isek insanlar bunu ýspatlayabileceði gibi çatýr çatýrda konuþabilir.
Ama konuþmak istenmýyor kýsýr bir döngüde yok aslen. Kýsýrlaþtýrmaya calýsanlar temettüye gönülverenler.
Gerçi temettüye gönül vermekte ne demek bununda anlamýný býlmýyoruz :D veya temettüye niçin gönül veriliyorda bedelsize gönül verilmiyor mesela.
Ýþte bunlarýn hepside yaratýlan suni birer algý soyut þeyler. Bir gerçekliðe dayanmayan þeyler.
bedelsize niye gönül verilmemiþte temettüye gönül verilmiþ mesela ????
Çünkü temettü veren hisse iyidir diyecekler :D neye göre iyi patronu durüsttür deniyor. dürütstlük soyut bir kavramdýr.
Beþ duyu organýndan biriyle algýlanamayan, maddesi olmayan, varlýklarý inançla ve his ile bilinen kavram ve varlýklara soyut denir.
Soyut bir þeyin var oldugunu nasýl ýspatlayacaksýnýz. KONULARA DALARSAK ÝÞÝN ÝÇÝNDEN CIKAMAZ BU SAYFA KALDIRAMAZ BUNLARI EN ÝYÝSÝ BU KONUYLA ÝLGÝLÝ ETKÝSÝZLÝK SAYFASINDA GÖRÜÞELÝM MERAK EDENLERLE.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri