Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 67/157 ÝlkÝlk ... 1757656667686977117 ... SonSon
Arama sonucu : 1249 madde; 529 - 536 arasý.

Konu: Uzun Vadeli Yatýrým

1.  Alýntý Originally Posted by DRÝZM Yazýyý Oku
    42 GÜNLÜK BORSA

Ekmeðini taþtan çýkaracak beceriye sahip olunsa dahi, kaynak ihtýyacý hiç bitmez. Kaynak dediðiniz zaten maliyetsiz olmaz. Bedeva para hiçbir yerde yok. Borç kanalýný ve bankacýlýk sistemini, sanayi kesimi yeterince hatta fazasýyla kullandý. Kredi mevduat oraný TL�de yüzde 147. Burada gidilebilecek yol kalmadý. Yurtdýþýndan da bankalar yeterince borçlandý zaten.

- Sanayi için kaynak artýk banka dýþýnda aranmalý. Yatýrým ve üretimde kullanýlacak kaynaðýn uzun vadeli olmasý esastýr. O zaman gidilecek adres sermaye piyasasýdýr.

- Ancak bizde öyle bir piyasa yok. Bizde olanýn vadesi 42 gün. Halbuki bankalara yatýrýlan paranýn ortalama vadesi bile 66 gün. Yerli yatýrýmcýlarýn hisse senedi elde tutma süresi ortalama 42 gün. 42 günlük bir piyasadan uzun vadeli fonlama çýkmaz.

- Sanayicinin hükümetten ve ekonomi yönetiminden isteklerde bulunurken ýsrar edeceði konularýn baþýnda derinlikli bir sermaye piyasasý olmalý.

http://www.haberturk.com/yazarlar/ab...tan-cikaranlar
    Sn. Drizm,

Hisse senetlerinin ortalama elde tutulmasý süresinin 40 gün olmasý ile 400 gün olmasýnýn arasýnda þirketler için bir fark yoktur. Sadece birincil piyasa dediðiniz fonlamayý/sermayeyi saðlar þirketlere.
    Birincil piyasa ise sadece halka arzlardýr.
    Bizim ikincil piyasada yaptýðýmýz al satlarýn þirketlerin fonlanmasýna etkisi yok.

Lenovo P1a42 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

2.  Alýntý Originally Posted by Börsianer Yazýyý Oku
    Para daðýtmak isteyen deðil de para toplamak isteyen þirketlerin borsaya gelmesi iþin tabiatýdýr. SPK'nýn ve TSPB'nin sürekli vurguladýðý konu, Borsa'yý alým-satým top çevirme yeri deðil de þirketler için kaynak yapalým diyorlar. Yani halka açýlsýnlar, sermaye ihtiyaçlarýnýn çoðunu borsadan çýkarýp kredi yüklerinden kurtulsunlar.

Borsaya gelen yatýrýmcý þirketten para bekler, borsaya gelen þirket yatýrýmcýdan para bekler. Þirketlerin iyi ahlaklý olmasý durumunda bedelli sermaye artýrýmlarý iyidir. Ancak ülkemizde bu derece iyi ahlaklý þirket var mýdýr bilmek zor.

Mesela Arçelik yatýrýmcýlarýndan para isteyip toplayacaðý para ile yeni ve niþ bir alana yatýrým yapacaðýný ilan etse, bunun karlarýný artýracaðýna emin olunsa yatýrýmcý da buna razý olur.

Þimdilik para isteyen deðil de daðýtanlarla idare ediyoruz, para istendiðinde iyi bir icraat yapacaðýna inanýlacak bir þirket olmadýðýndan.

Syg.
    SPK'nýn ve TSPB'nin sürekli vurguladýðý konu, Borsa'yý alým-satým top çevirme yeri deðil de þirketler için kaynak yapalým diyorlar.

Alýntý Originally Posted by DRÝZM Yazýyý Oku
    42 GÜNLÜK BORSA

Ekmeðini taþtan çýkaracak beceriye sahip olunsa dahi, kaynak ihtýyacý hiç bitmez. Kaynak dediðiniz zaten maliyetsiz olmaz. Bedeva para hiçbir yerde yok. Borç kanalýný ve bankacýlýk sistemini, sanayi kesimi yeterince hatta fazasýyla kullandý. Kredi mevduat oraný TL’de yüzde 147. Burada gidilebilecek yol kalmadý. Yurtdýþýndan da bankalar yeterince borçlandý zaten.

- Sanayi için kaynak artýk banka dýþýnda aranmalý. Yatýrým ve üretimde kullanýlacak kaynaðýn uzun vadeli olmasý esastýr. O zaman gidilecek adres sermaye piyasasýdýr.

- Ancak bizde öyle bir piyasa yok. Bizde olanýn vadesi 42 gün. Halbuki bankalara yatýrýlan paranýn ortalama vadesi bile 66 gün. Yerli yatýrýmcýlarýn hisse senedi elde tutma süresi ortalama 42 gün. 42 günlük bir piyasadan uzun vadeli fonlama çýkmaz.

- Sanayicinin hükümetten ve ekonomi yönetiminden isteklerde bulunurken ýsrar edeceði konularýn baþýnda derinlikli bir sermaye piyasasý olmalý.

http://www.haberturk.com/yazarlar/ab...tan-cikaranlar

Abdurrahman Yýldýrým da ayný fikirde......Yazýsýnýn tamamý linkte.....

3.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Onu þu sebeple söylüyorum þimdi cýkýp e ya piyasa kotuyse sende bilancoda zarar acýklarsan nasýl en çok kazandýran olacaksýn diyecekler.

Bu cevaba mahal vermemek için benim þirketimin yaptýgý yatýrýmlarýn karlý oldugu varsayýmýna dayandýrarak örneklýyorum. yani acýldým acýlalý hiç zarar acýklamayacagým. öyle hayal edin diyorum.

Zarar edersem zaten bedelli isteyecek yüzüm olmaz. güven sarsýlýr. vesaire.

bu yuzden düzenli kar acýkladýgýmý varsayýn bunun ustnne bedelli isteyerek dahada karlý bilacolar acýklarým.

Dolayýsýyla bu varsayýmýmla en cok kazandýran hisse senedi olurum demek istedim. Herhangibir oyundan bahsetmýyorum yani.

Gelelim arif ünvere.

Arif ünver kim ? ki benden daha mý zeki ? borsanýn kitabýný yazmýþ bir adammý onun býlýpte beným býlmedýgým ne var aramýzda ? Onun bildiklerini ben öðrenemezmýyým. Yada onun da benden ogrenecegý hiçbirþey olamazmý. O her seferýnde benden daha mý üstündür. Arkadaþlar kimse kimseden üstün deðildir. Ne sen ondan ustunden ne ben sizden ustunum nede arif ünver senden daha üstündür. Herkesýn aklý var fikri var öðrenýr araþtýrýrsýn bizim öðrenme kabýlýyetýmýz var. Akýl süzgecinden geçirme mantýlý hareket etme kabýlýyetlerýmýz var. Hiç kimse sizden daha iyi deðil. Sizde herkesden daha iyi deðilsiniz. Senin ondan öðreneceklerýn olabilir. Fakat onunda senden öðreneceklerýde olabilir.

Bu sebeplerle arif beye karþý beným önyargýlý oldugumu düþünebilirsiniz. Lakýnký demekki oda borsacýlarýn patron olmamasýna önyargýlý demekki.
    Erhan Bey,
    Açýklamanýz için teþekkürler, benim bakýþ açým halka arz olunan bir þirketin artýk patron þirketi olmaktan çýkýp halka mal olmuþ bir þirket olduðu yönünde.

Bir kaç ay öncesinden örnek verecek olursam, ben XYZ grubuna güvenip ortaðý olmam çünkü yýllar yýlý belli ki siyasetle olan bazý iliþkileri var. Öyle ya da böyle bir þekilde siyasi durumlarýn deðiþmesinden etkilenebilecek potansiyeli var. Geçenlerde bir haber sonrasý hisse fiyatý sert düþtüðünde Þirketin Patronu KAP a bir açýklama göndermiþti. "Bu fiyat aralýðýný bir alým fýrsatý görüyorum ve ... adet hisse alýmý yapýyorum." diyerek yatýrýmcýsýna bahsettiðiniz mesajý verdi.

Ancak ben yine güvenmiyorum. Bu yaklaþýmlarýna raðmen fikrim deðiþmez. Kâr da açýklýyor ama yine de Güvenemem. Yani bunlarý yapmak tek baþýna da yeterli olmayabilir. Bir çok kriter var bana göre bu þahsi fikrimdir herkes böyle bakmayabilir.

Arif Ünver konusuna gelince, kendisini çok tanýmam ancak ara sýra programlarýný, geçmiþ açýklamalarýný dinlerim. Siz de program yapsanýz sizi de dinlerim. Ayný þekilde bana bu konuda fikir verebilecek, bilgi aktarabilecek kim varsa dinlerim takip ederim. Kendi süzgecimden geçirip doðruluðu hakkýnda sorgularým. Kendimce nihai bir fikir oluþturarak kararlar alýyorum.

Ben bunlarý bir dönem yapmadým.Çok ciddi zaman ve az da olsa para kaybettim. Az da olsa para kaybettim derken paranýn zaman deðerini de düþünürsek bu miktarýn çok olduðunu siz de tahmin edebilirsiniz.

Ne zaman ki sizleri, Arif Ünveri, üstad geçinenleri, patronlarý, bilançolarý, faaliyet raporlarýný, geçmiþteki yaþananlarý ilgiyle okuyup takip ettim o zaman bir þeyler kazanmaya baþladým. Ancak bu yine yanlýþ bir karar alýp zarar etmeyeceðim anlamýna gelmez.

4. Güzel bir yazý olmus size katýlýyorum bende. Elbetteki patronun kendi malýný almasý güven için cogu zaman yeterli olmayabilir.

Ancak bana göre bu bir + puan yazmalý. Yani kötü deðil iyi birþeydir anlamýnda güven için daha fazla þart aramak en dogal hakkýmýz.

Siyasi þirketlere gelince evet malesef siyasetimizin içine þirketlerden tutunda dine kadar herþey girmiþtir. karþýlýklý menfaatler üzerine yürütülen bir siyasettende bu beklenir. Hoþ dünyayý bile þirketler yönetmek de iken bizim þirketlerimizin siyasete yakýn olmamasýný ýstemek doðru býr dusunce olsada dunya ile karþýlaþtýrýnca abes kaçýyor.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

5. Bu arada DeutcheBank'ýn bir araþtýrmasýna göre þirketler yatýrýmcýlarýna nakit geri dönüþü için %94 oranýnda temettüyü kullanmakta, yine bu þirketlerin %39'unun zaman içerisinde hisse geri alýmý programý uyguladýðý görülmüþ. Bilgi olarak paylaþmak istedim.

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Ýstanbul
    Gönderi
    1,515
    Daha önce deðinilmemiþ baþka bir nokta daha var, halka arz fiyatý.

Halka arzlar çoðunuzun bileceði üzere borsa endeksi yükselirken ve konjonktür iyi iken yapýlýr. Bunun sebebi bu dönemlerde deðerlemelerin yükselmesi, çarpanlarýn normalleþmesi ve hatta normalin üzerine çýkmasýdýr. Örneðin 2016 sonunda borsa dipte iken, diyelim ki banka senetlerinin ortalama F/K oraný 6.0 olsun. Hazine elindeki Ziraat Bankasý'ný uzun süredir halka açmayý düþünüyor ancak þimdi halka arz yapsa 6 yýllýk karýndan þirketi vermek durumunda kalacak. Belki bir iki puan daha yüksek belirlenebilir ancak 5.0 F/K Ýþ Bankasý varken TCZB'yi 12 F/K'dan satamaz. Bu yüzden deðerlemelerin iyileþmesi bekleniliyor.

Ýþin ilginci bu kadar yükseliþe raðmen ISC'nin F/K'sý halen çok düþük sayýlabilecek düzeyde. Halk, Vakýf ve Yapý'da da benzer durum görülüyor. Yani bir banka arzý görmek için borsanýn daha çok yükselmesini bekleyeceðiz diye düþünüyorum.

Þunu anlamalý ve kabullenmelisiniz. Þirket fon toplamak için sermaye piyasalarýna geliyorsa faydasýný elbette ençoklamaya çalýþacaktýr. Siz evinizi veya arabanýzý satarken nasýl en yüksek bir fiyat belirleyip alýcý bulmaya çalýþýyorsanýz ayný durum þirket sahipleri için de geçerlidir. Ýlk halka arz fiyatýnýn pahalý olup hisselerin çoðunun arzdan sonra yatay aþaðý gitmesinin sebebi budur. Hisse fiyatý baþta olabildiðince çok olarak belirlenir ki þirket daha fazla fon saðlasýn.

Tabi arzýndan sonra sürekli yükselmiþ hisseler de vardýr, Erhan'ýn çok sevdiði BÝM gibi. O zamanki deðerleme hakkýnda bir fikrim yok ancak hakký olan bir fiyata arz edilmiþ olmalý ki arz sonrasý gerileme olmamýþ.

Syg.
    Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.

7. halka-arz edilirken senelerdir aklýma takýlan bir soru var ben hiç halka arza katýlmadým. Bu konuyu bilmediðimden ötürü hep çekindim.

BU halka arzý yaparlerken þirket deðeri ile piyasadaki deðeri arasýndaki durumu kim ayarlýyor.

Þirket benim piyasa deðerim bu bu fiyattan açýlacam mý diyor yoksa borsada bir kurul oturup bu þirketin deðeri þudur. Þu fiyattan daha yükseðe açýlamaz filanmý diyor

ordaki prosedur tam olarak nasýl iþliyor.

Deðerinde veya deðerinin altýnda halka açýlan bir firmanýn acýldýktan sonra düþmemesi gerekir mantýken.

Birde halka arz esnasýnda fiyatlar farklýlaþýyormu acaba.

Efendým dün halka arza katýlsaydýnýz 10 lýraydý bugun artýk 11 lýradan bu þirketi alabilirsiniz diyorlarmý acaba.

halk arzla ilgili bildiðim tek þey þirketin borsaya açtýgý hisselerin tamamý satýlmadan borsada iþleme baþlayamýyor. bazý halka arzlar seneleride alabiliyor. diye biliyorum.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Ýstanbul
    Gönderi
    1,515
     Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    halka-arz edilirken senelerdir aklýma takýlan bir soru var ben hiç halka arza katýlmadým. Bu konuyu bilmediðimden ötürü hep çekindim.

BU halka arzý yaparlerken þirket deðeri ile piyasadaki deðeri arasýndaki durumu kim ayarlýyor.

Þirket benim piyasa deðerim bu bu fiyattan açýlacam mý diyor yoksa borsada bir kurul oturup bu þirketin deðeri þudur. Þu fiyattan daha yükseðe açýlamaz filanmý diyor

ordaki prosedur tam olarak nasýl iþliyor.

Deðerinde veya deðerinin altýnda halka açýlan bir firmanýn acýldýktan sonra düþmemesi gerekir mantýken.

Birde halka arz esnasýnda fiyatlar farklýlaþýyormu acaba.

Efendým dün halka arza katýlsaydýnýz 10 lýraydý bugun artýk 11 lýradan bu þirketi alabilirsiniz diyorlarmý acaba.

halk arzla ilgili bildiðim tek þey þirketin borsaya açtýgý hisselerin tamamý satýlmadan borsada iþleme baþlayamýyor. bazý halka arzlar seneleride alabiliyor. diye biliyorum.
    Bu çok uzun ve anlatýmý zor bir süreçtir, tekniktir. Þu linkte gerekli bilgiyi bulabilirsiniz öðrenmek isterseniz.

http://www.borsaistanbul.com/data/ki...slem_gorme.pdf

Ancak kýsaca söyleyebilirim ki arz fiyatýnýn belirlenmesi þu þekilde oluyor. Arz iznini almýþ þirket kendine bir aracý kurum seçer, bunun kurumsal finansman departmaný ''güçlü'' bir kurum olmasýna dikkat edilir. Kurum þirketin finansallarýndan ve piyasa çarpanlarýndan, faizlerden hesaplamasýný yapýp þirketin deðerini belirler.

Sonrasýnda patron deðeri beðenirse arz olur, beðenmezse vazgeçer veya baþka bir aracý kuruma gider diye biliyorum. O da þirket deðerini ençoklamaya çalýþýyor ne yapsýn ?

2015 yýlýnda AK Gýda halka arzýný hatýrlýyorum. Onun fiyat tespit raporu uzun uzun yazýlmýþtý ve yayýnlanmýþtý. Hatta onun fiyatý yüksek çýksýn diye Pnsut'ün yukarý çekildiði bile düþünüldü. Çünkü onun zirve yaptýðý zamanlara denk geliyor. Bunu incelemek konuyla ilgili bilginizi artýrýr.

https://www.oyakyatirim.com.tr/Annou...IDA_FTR_DR.pdf

Syg.
    Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.

Sayfa 67/157 ÝlkÝlk ... 1757656667686977117 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •