Artan
Azalan
lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Dk / Yksek
10,67 10% 314,93 Mn 9,60 / 10,67
9,46 10% 1,13 Mr 8,55 / 9,46
4,95 10% 620,96 Mn 4,57 / 4,95
13,75 10% 8,86 Mn 12,60 / 13,75
146,30 10% 648,66 Mn 133,00 / 146,30
27,54 -10% 521,21 Mn 27,54 / 28,98
265,50 -10% 11,51 Mr 265,50 / 300,75
19,75 -9.98% 649,22 Mn 19,75 / 23,44
128,50 -9.95% 31,80 Mn 128,50 / 128,50
9,00 -9.91% 1,20 Mr 9,00 / 9,84
307,75 4.94% 26,87 Mr 301,00 / 311,00
72,60 8.68% 17,63 Mr 68,40 / 72,60
14,31 4.15% 10,97 Mr 14,02 / 14,61
371,25 -1.72% 9,92 Mr 365,25 / 382,75
20,40 0.89% 1,14 Mr 20,30 / 21,16
380,00 -0.13% 4,64 Mr 375,75 / 390,00
107,00 0.94% 1,67 Mr 102,30 / 111,70
102,90 1.38% 166,05 Mn 101,30 / 104,70
33,28 3.16% 121,49 Mn 32,72 / 34,08
11,12 2.49% 269,39 Mn 10,87 / 11,19
79,85 4.65% 539,53 Mn 77,10 / 79,90

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 71/157 lklk ... 2161697071727381121 ... SonSon
Arama sonucu : 1249 madde; 561 - 568 aras.

Konu: Uzun Vadeli Yatrm

1. Ben bundan 5 sene sonra uzun vadeli yatirimci olmak istiyorum.

Buradan sizlerin yazilarini okuyup kendime bir yol cizmeye calisan bir kucuk yatirimciyim.

Vur kac pesinde kosmayacagim alacagim.hissemi yatacagim.

Bir kere alayim temettusu ile gecineyim diyorum.

Her duzenli almak yerine.bir kerede alacagim.

Fakat tam algilayamadim cevabimi

Yuzde 300 le 500 le isim yok yatirimci olmak istiyorum elde edilen kardanda pay almak istiyorum.

Hisse senedi yukari gitmis assaga gitmis onemli degil benim icim artik o is al satcilarin isi banane ben temettume bakarim diyenlerden olmak istiyorum

Kendime boyle bir yol cizmek istiyorum.

Bu yolu cizmek isteyen bir yatirimci olarak beni.aydinlatirmisiniz.

Yuksek.temettu dagitim orani olan herhangibir hiase senedini alsam.

Mesela %20 DuzEnli olarak her yil dagitiyor olsun.

Benim bu hisseye sokacagim parada 100.000 tl

Temettuleride alip tatil yapmak istiyorum.

Hee yil duzenli olarak 20.000 Kar mi elde ediyorum

Yoksa portfoyumdeki paradan mi 20.000 tl eksiliyor bu kismi tam anlamadim.

Fiyatla ilgilenip al sat pesinde vurgun pesinde kosmak istemiyorum.

Bu yuzden bunu ogrenmem cok onemli yani hissenin fiyati umrumuzda degil aldik x fiyattan 1 sene.gecti hala aldigimiz seviyede haliyle toplamdaki paramda degismez ama bu onemli degil nasilsa uyvciyiz temettuye bakariM FAKAT

1 SENE SONUNDA YUzde 20 temettu.dagilinca 20 bin tl parami alacagim acaba banka hesabimdaki porfoyum 80 e dusecekmi yoksa 100 bin tlde kalacakta bana kar payi olarak extradan 20 bin tlmi veriliyor.

Hani hic olmazsa temettunuzu almissiniz deyimce 20 bin tl karin var 100 bin tlde hesabimda hissende duruyor gibi anladim.

Sizi yanlismi anlamisim.

Hisse fiuatina bakmak dahi istemiyorum ben ama hissemdeki paramda eksilmesin istiyorum. Hisse ben aldiktan somra.hic dusmedi hicde yukselmedi ama Yuzde 20 temettu dagitti.

Toplam param 120 bin oluyormu yoksa temettu dahil 100 binimmi oluyor.

Bu konuda aydinlatilmaya ihtiyacim.var
    Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. acemi bir ky olarak basit mantikla dusunuyorum da. esas olay krn artmasi degilmi temett veren x irket her sene asagi yukari ayn kr elde ediyorsa yatirimi yoksa buyume arzusu yoksa ne yapayim o sirketi.. y sirketi hem temettu verip hem yatirim yapiyor buyuyorsa o sirket temettu vermeyen ama buyuyen z sirketinden daha mantikli olmazmi. makul bir temmettu ve buyume potansiyeli olan y sirketi mantikli degilmi. bence esas karsilastirma su olmalidir.her sene yuzde 20 buyuyen y ve z sirketinden y sirketi karinin %50 sini datyor % 25 ile yatrm yapiyor % 25 ni kasaya atiyor. z sirketi ise temettu dagitmiyor ve %25 yatirima harciyor %75 kasaya giriyor. simdi ben kasasindaki para daha cok artan z sirketini ne yapayim yatirimmi yapacak katakullimi yapacak derdine dusuyum. yani sirkete patrona sektore gre deiir herey. temettu olayinin bu kadar tartisilmasida sacma geliyor. kusura bakmayin yatrm isine yeni baslayan biri olarak fikirlerimi beyan ettim. Mubarek kadir gecenizde insanlik iin dua etmeyi de unutmayiniz. kskanln yalanin ofkenin bencilliin had safhaya kt gnmz dnyasnda etrafimiza cocuklarimiza hogryu , sakinligi, affetmeyi yardmseverlii, alakgnllgu ,drstl ve paranin sadece bir arac oldugunu ogretmek gelecek nesillere brakacamz en guzel armaandir.

3.  Alnt Originally Posted by bidbas Yazy Oku
    acemi bir ky olarak basit mantikla dusunuyorum da. esas olay krn artmasi degilmi temett veren x irket her sene asagi yukari ayn kr elde ediyorsa yatirimi yoksa buyume arzusu yoksa ne yapayim o sirketi.. y sirketi hem temettu verip hem yatirim yapiyor buyuyorsa o sirket temettu vermeyen ama buyuyen z sirketinden daha mantikli olmazmi. makul bir temmettu ve buyume potansiyeli olan y sirketi mantikli degilmi. bence esas karsilastirma su olmalidir.her sene yuzde 20 buyuyen y ve z sirketinden y sirketi karinin %50 sini datyor % 25 ile yatrm yapiyor % 25 ni kasaya atiyor. z sirketi ise temettu dagitmiyor ve %25 yatirima harciyor %75 kasaya giriyor. simdi ben kasasindaki para daha cok artan z sirketini ne yapayim yatirimmi yapacak katakullimi yapacak derdine dusuyum. yani sirkete patrona sektore gre deiir herey. temettu olayinin bu kadar tartisilmasida sacma geliyor. kusura bakmayin yatrm isine yeni baslayan biri olarak fikirlerimi beyan ettim. Mubarek kadir gecenizde insanlik iin dua etmeyi de unutmayiniz. kskanln yalanin ofkenin bencilliin had safhaya kt gnmz dnyasnda etrafimiza cocuklarimiza hogryu , sakinligi, affetmeyi yardmseverlii, alakgnllgu ,drstl ve paranin sadece bir arac oldugunu ogretmek gelecek nesillere brakacamz en guzel armaandir.
    basit bir mantkla gidelim. Esas olay karn arttrmas tabiki.

Bir irket hem temett datmyor hemde bymyorsa at pe dier irket hem byyor hem temett datyorsa alnr.

Baka bir irket hem byyor hemde temett DAITMIYORsa alnr.

imdi bir alttaki mantgna gelelim.

X irketi 10,000 TL kar ediyor %50 sini datyor %25 kasada %25 ise yatrma ynlendiriyor.
    Y irketi 10,000 TL kar ediyor %0 ini datyor %75 kasada %25 ise yatrma ynlediriyor.

Mantmz calstralm.

X irketi 10,000 TL karn 5000 Tl sini irket dna aktaryor. 2500 Kasaya koyuyor 2500 nde yatrm yapyor.

Y irketi 10,000 TL karn 7500 TL sini kasaya koyuyor 2500 n yatrm yapyor.

kisinin de byme oranlar ayn bunda bir sorun yok yani bir yatrmc iki hissedende ayn paray kazanacak.

Peki temett yordamyla irket dna ckarlan bu parann bize veya irkete bir faydas var m ?
    Hibir faydas yok cunku o para direk olarak ortadan kaybolmakta.

Dierinde ise kasada duruyor kasada durun 7500 TL nini 5000 Tl sini katekulle oldugunu varsayalm X ile Y arasnda bir fark var m ?

Yani dar ckarlan 5000 TL zaten katekulleye gitmi para oluyor. Dierinde ise en azndan kasada duruyor belki bir ie yarar belkide 5000 TL si katekullye gider.

imdi hangisi mantkl ?

Dikkat et temett yordamyla da aktarlan 5000 TL yatrmcnn cebine asla girmiyor. EE ama 5000 Tl yi karpay olarak datyor dolaysyla benim cebime giriyor o para diyorsan.

Bir nceki gnderimi cevaplaman istiyorum.

Toplam param 120 bin oluyormu yoksa temettu dahil 100 binimmi oluyor ?????? sorusunu

eer irketin elde ettii kardan benim yatrmc olarak elde edeceim gelir 20,000 TL ise toplam portfoyum 100,000 iken banka hesabma extra 20,000 TL daha yatmal ki irketin elde ettii karn bana kalan payn alaym.

Fakat yle olmuyor 100,000 TL param 80,000 E drlyor 20,000 TL banka hesabma yatyor. E hani irketin kar payna ortaktm ben. bu da karlan para haybeye boa gitmeyecek benim cebime girecekti ? benim irketin karndan elde ettiim pay olan 20,000 TL yi benim irket ortaklgmdaki 100,000 TL min iinden veriyorsunuz BU nasl elde edilen kardan pay almak oluyor.

Nerde benim elde edilen kardan aldgm pay ortada yok ????????

Ben bu irkete 100 bin tl mi vermiim hisse fiyatyla ilgilenmemiim naslsa elde edilen kardan pay alacam hemde %20 orannda demiim. tam 1 senem gemi 1 sene sabretmiim. kardan pay alma gn olan temett gn gelmi. Hissenin fiyat hareketiyle ilgilenmesemde hisse aldgm fiyatla ayn iken temett datlm %20 verimlilikle yani hak ettiim para 20,000 TL.

yani paramn 120,000 Tl olmas gerekirken toplam param 80 bin e indirilip 20,000 TL kar pay veriliyor. Bir yanllk oldugunu dnp arac kurumu aryorum anlatyorum durumu kardan pay hakkm 20,000 TL diyorum parman 120 bin olmas gerekir diyorum. Arac kurum calsan durumu acklyor bana.

Lakinki sinirleniyorum niye kardan herhangibir pay filan alamam oldum benim sermayemden pay verildi ozman bu nasl kardan pay alma hakk oluyor. benim param bana geri verip birde buna kar pay diyorlar. Ben imdi kar m ettim etmedim. birde etmediim karn vergisini dyorum sanki kar ettimde vergi demem gerekiyormu gibi.

Peki hala temett konusunun tartslamas sence samam ?
    Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..

4. Deerli yatrmclar,

Temett hakknda tartmalar ve grler farkl ancak belirtmek isterim ki bu konuda akademik aratrmalar var ve sizin grnz ne olursa olsun bunu severek tercih eden yatrmclar ve irketler her zaman olacak.

Temett, irketin krn nakit karl olarak pay sahipleri ile paylamann bir yntemidir.
    Firmalar byklklerine, byme potansiyellerine, yatrm ihtiyalarna ve genel krllklarna gre temett demektedir.
    Kr pay, krlardan retilen sermayeyi yatrmclara geri gndermenin bir arac olarak kullanlr.
    Kr pay genellikle, kalc ve yksek nakit akna sahip irketler tarafndan, genellikle iyi performans takiben, artan miktarlarda denir.
    te yandan, temett demeleri dzenli bir gelir salamakta ve hissedarn bu nakdi nasl ve nerede yeniden yatrm yapabileceine karar verebilmesi nedeniyle esneklii pay sahibine aktarmaktadr.

Kr pay bir irketin finansal refah hakknda kesin fikir verir.
    Yaam dngs iinde hzl byme aamasnda olan irketler, tm kazanlarn muhafaza etmeyi tercih etmektedir.

Temett kartlarnn hakl olduu argman vergilendirme metodudur. Temett gelir vergisi olarak, alm satmdaki kazancn vergilendirilmesi de sermaye kazanc olarak kabul edilir ve buna gre vergilendirilir. Bu yzden temett demeyen ancak byyen irketler daha cazip olabiliyor.

Ayrca temett sonras sermayenin deer kazanmas tekrar geri yatrlmayan para yznden yavalar. Para irket dna kt iin Erhan Bey burada hakl.

Ancak unu unutmamal ki bu bir tercih meselesidir. Hisse adedim azalmasn, ben dzenli nakit alaym diyen de olabilir.

Temett almann yle bir avantaj olabilir, elinizdeki hisseleri satmadan nakit elde edeceiniz iin olas fiyat ataklarnda elinizde yksek hisse adediyle girme gibi bir avantajnz olur. Temett vermeyen bir irkette elinizdeki nakit ihtiyacnz hisse satarak karlayacanz iin olas fiyat ataklarnda daha az hisse ile girebilirsiniz. Tamamen ngrlemeyen durumlar ite.

5. kartlk yok ustadm sadece konusuyoruz. maksat beyn frtnas ayn zamanda yen okurlarn brseyler ogrenmes

6. Konu bal: Uzun Vadeli Temett Yatrmcl.
    Elbette buras farkl fikirlerin yer ald insanlarn zgrce yazaca bir platform.
    Baz arkadalar “ignore list” ierisine dahil ederek yazlarn grmemeyi tercih etsem de, her sayfada 5 kez
    “Bu mesaj gremiyorsunuz nk ************* adl ye sizin ret listenizde yer alyor.”
    Yazsn okumaktan da skldm.
    Ben bu konuyu Uzun Vadeli Temett Yatrmcl ile ilgili bilgi almak iin takip ediyorum.
    Bu konu ile ilgili UVY yanl, hatal, kusurlu, sakat olduunu dnp burda yazan arkadalar ltfen baka bir konu bal aarak fikirlerinizi oraya yazn(rnek konu bal: UVY neden mantkl deil?).
    Umarm mesajm yanl anlalmaz,sayglar.

7. Amacm rahatszlk vermek deil arkadalar bu konuya bir aklk getirelim.

Amacm insanlarn ezbere yatrm yapmayp bilerek anlayarak yatrm yapmasn salamak bu yuzden aslnda soru sorarak ve bu sorularn cevaplarn vererek yatrmclar yeni balayanlar ezbere deilde anlayarak yatrmc olmasn salyorum.

Malesef bir ok insan ezbere yatrm yapmakta bilmeden okuyor rnegn uzun vadeli temett yatrmclg diyor ali hangi hisseyi alm u hisseyi alm tamam bende alaym bylece uvy temett yatrmcs olaym diyor.

Yani ezbere yatrmc oluyor. Oysak olay anlayp ogrenp blglendkten sonra yatrm yapmas dogru olan deilmidir.

Benimde amacm bu bunlar kendime adma deil tamamen dier yatrmclar sizler adna soruyorum yazyorum ve sorguluyorum.

gnore listesinde olmak zc nk her kim olursa olsun hangi ii yapyor olursa olsun belki de o inasndan renebileceiniz bireyler vardr. O kiinin pc olmas sakat olmas zrl olmas veya farkl dnyor olmas. Onun deersiz oldugunu ondan hibirey renmeyecein nk senin ondan daha stn oldugunu gstermez.

Benimde sizlerden sizlerinde bizden renecei bireyler olacaktr. O bakmdan oku dinle uygula uygulama l tart sorgula sorgulama bu sana kalm Ama tamamen grmemezlikten gelmek ho bir davran deil. Nihayetinde yazdgmz yazlar belli amacmzn kimseye zarar vermek olmadda belli.

Keke benim ilgilendiim alanlarla ilgili birileri gelip farkl fikir ve grlerini bana belirtse ok sevinirim. Belkide hatalarm grmemi salar borsa hayatm boyunca yaptgm stratejilerle ilgili farkl kiilerden grler aldm ve bir zaman sonra hakllk paylarnn olduunu grebildim. Yatrm byle birey herkesin grne sayg duyup dinlemek lazm bence.

Bu sayfada ne konuulabilir benim hi yazmadgm dnn ne anlatabilirsiniz bir yatrmcya benim aklma gelmiyor.

Mesela ununla balayalm hadi.

Konu bal: Uzun Vadeli Temett Yatrmcl.

Bu ne demektir tanm nedir ?

uzun vadeli yatrm ncelikle bir hissse senedinin en az 2 sene ve zeri elde tutulmas uzun vadeli yatrm olarak adlandrlabilir.

Peki temett yatrmcl nedir ?

Temett veren hisse senetlerini almaktr.

Peki temett veren hisse senetlerini nasl buluyorsunuz mesela bundan bahsedin hangi kriterdeki hisseler temett veren hisse kriterine uygundur ?

rnegn %5 ve zeri temett datan en az son 3 yldr temett datm hisseler temett hisseleri kriterine giriyor diyebilirmiyiz.

peki Uzun vadeli temett yatrmcl nasl oluyor nasl belirleniyor bu hisseler.

rnegn son 3 ylda %5 ve zeri temett dagtm hisse senetlerini alp en az 2 yl elde tutabilirseniz uzun vadeli temett yatrmcs olursunuz diyebiliriz.

Peki bu kriteri salam bir hisse senedini setik ve aldk ilk senemizi doldurduk temettmz aldk 2. sene temett verim oran %3 oldugunda. Bu yatrmc ne yapmal uzun vadeli temett yatrmcs olmasna ramak kalmt ki 2. sene irket daha dk temett datt. Yeni bir hisse seip 2 sene daham beklemesi lazm. ?

Gerekten uzun vadeli temett yatrmcl diye bir tanm var m yoksa bu tanm baz istisnalar tolere edebiliyormu.

rnegn kriterlere gre hisseleri seti 2. sene irket temett datmak istemedi yatrmcda hissesini satmad devam etti. 2. seneyi doldurdu. Ozmanda bu kii uzun vadeli temett yatrmcs olabiliyormu ?

Bu tanma girmenin avantaj veya dezavantajlar neler ?

gerekten yatrmc kendisini illa bir tanmn bir gurubun oluumun rgtn iinde hissetmek zorunda m ? kendisine bir isim takmak zorunda m ?

Doru yatrm bir kalbn iinde bulunuyor olmak m ?

setii irkette 2. senesini doldurmak iin irketi kt gidiyorsa bile srf tanmn iinde hissetmek iin o irketi elinde tutmak zorunda m ?

Hayrl kandiller.ben bugn parann bir ksmn vadeliye yatrdm.her ay faiziyle bir miktar hisse alacam.porfoyumde vesbe;Trakya cam; kordsa;var..yanna yaknda brisada ekleyecegim.aylik 3000 TL civarnda.yorumlarinizi bekliyorum.

MI MAX cihazmdan Tapatalk kullanlarak gnderildi
    Burdaki tm yorumlarm yatrm tavsiyesi deildir.

Sayfa 71/157 lklk ... 2161697071727381121 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •