Hangi tarhte aldiniz hocam
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
dostlar þimdi bakýþ açýsý çok önemli burada, temettü ödeyen þirketin tahta fiyatýnýn ödediði temettü kadar düþmesine niye takýlýyosunuz ? üç gün sonrada bir hafta sonrada bir ay sonrada bu farký tolere eder ve hatta üzerinede çýkabilir
bize ödenen temettü sermaye deðerinden düþülen rakamdýr hissenin fiyatýndan düþüyorlar burada bir getiri söz konusu deðil burada üç kaðýt var diye bakarsanýz yanýlýrsýnýz,
kaðýt bazen bir seans sonrada size verdiði temettü kadar primlenebilir ve aldýðýnýz temettü tatlý bir meyve olur, aldýðýnýz temettü kadar hisse alýn düþük fiyattan, iþte primlendiðinde yine karda olan sizsiniz eðer mutlaka tahta deðerinden de kar murad ediyorsanýz illa buna odaklanýyorsanýz.
ben sadede geleceðim laflarý eðip büküp ayný þeyleri tekrar ederek bir arpa boyu yol alamayýz bu þekilde, kendimden örnek vereceðim,
bakýn yýllarca seans odalarýnda dünyanýn parasýný ödeyerek belki 10 dan fazla aracý kurumla çalýþarak bankacýlýk ve holding hissesi alýp sattým, 10 yýllýk yeküne baktýðýmda hülasa hiçde lehime deðildi üstelik profosyonelllerdende yardým aldýðým halde,
sonra 20 yýldýr çimento kaðýdý biriktiren bir aðabeyim ile tanýþtým hayatým deðiþti,
bana har ay düzenli hisse aldýðýný ciddi bir rakama ulaþtýðýný hatrý sayýlýr temettü geliri elde ettiðini söyledi, inceledim baktým mevduatýn üzerinde getiriler elde ediyor her ay düzenli alým yapýyor f/k yükseldiðinde karlar azaldýðýnda hiç panik yapmýyor düþen hisse fiyatýný alým fýrsatý olarak görüyor ve biriktirmeye devam ediyor, þirket bazý yýllar büyümeye yatýrýma gidiyor yada talep daralmasý oluyor panik yapmýyor biriktirmeye devam ve iþler düzeldiðinde artýrdýðý lotlara mukabil nefis temettüler alýyor hayat konforu mükemmel.
yav baktým stres yok hatta keyifli bir uðraþ var, para kaybý yok her yýl az ama çok düzenli temettü getirisi var, tahta deðeri düþtüðünde sermayem eridi diye bakmýyosun alým fýrsatýdýr diyosun, bir iki ay sonra tahta fiyatý telafi edildiðinde primlendiðinde çifte kardasýn daha ne olsun
iþte bu yüzden temettü, güzel güzel anlattým
saygýlar sunar muhabbetler dilerim
“Kalbimizde Tanrý'nýn ýþýðý vardýr, onun adý da vicdandýr." Lev Nikolayeviç Tolstoy
þu anda kuzucuklarýma bakýyorum ekrandan, açtým müziði cloud çalýyor keyfim yerinde, o uçmuþ bu kaçmýþ heç umrumda deelbenim kuzucuklarým güvende, satmak için almadým onlarý ben onlarla bu þirketlerle ortaklýk yaptým
%65 adana b
%25 toaso
%10 ttrak
“Kalbimizde Tanrý'nýn ýþýðý vardýr, onun adý da vicdandýr." Lev Nikolayeviç Tolstoy
2000'de yeni yeni kenara para koymaya baþlamýþtým...... Bu haberi hatýrlayan çýkar mý?
http://www.milliyet.com.tr/2000/05/2...omi/eko00.html
çünkü anlatýrken sanki hisse senedi temettü kadar düþMÜyormuþ gibi anlatýyorsunuz.
Düþtüðünü de söyleyin öyle anlatýn övün sevin sevdirin ama doðru þekilde anlatarak yapýn bu iþi.
Hisse fiyatý düþürlmese zaten tartýþalacak hiçbirþey yok cunku extra kazanç saðlarsýn düþürülmeseydi. Düþürüldüðü üçün extra kazanamýyor hisse senedi ne kadar yükseldi ise okadar kazanýyoruz.
Verdiðiniz örnekte tatlý bir meyvenin ayný sekýlde nasýl olabileceðini örnekliyorum bakýn hocam.
Hisse aldýk 10 lýradan 100 lot aldýk yani toplamda 1000 TL yatýrdýk aradan bir sene geçti hala 10 lýrada gittik 10 adet lot sattýk 10 lýradan sattýk. bakýn temettü filan yok 10 adet hisse satýyorum. satýyorum sattým 10*10 = 100 TL cebime para girdi hisse fiyatý hala 10 toplam lotum 90 adet 90*10 =900 TL portfoy deðerim.
Ben sattýktan sonra hisse 11,10 TL oldu. Hani temettü daðýtýldýktan sonra temettü kadar primlenebilir demiþsiniz ya iþte ayný mantýk ben 10 adet lot sattýktan sonra primlendi 11,10 TL ye cýktý.
Tekrar hesaplayalým 90 lot * 11,10 = 999 TL
Sattýgým 10 lotta banka hesabýmda oda 100 TL ediyor bakýn 100 TL tatlý bir meyve oldu.
Mantýk ayný bende bunu anlatmaya calýsýyorum. Temettü dediðimiz þey hissemizin bir kýsmýný satmakla ayný görevi yerine getiriyor.
Eðer þanslý iseniz tepede iken temettü daðýtýlýr ve daha cok kar edersýnýz þansýzsanýz malýyetýnýzýn altýnda iken temettü daðýtýlýr ve zarar edersiniz.
Uzun vadeli biriktirme stratejisine gelince cok güzel buna kýmsenýn laf ettiði yok beðendiðin güzel karlý bir þirketi biriktir. Kazan Buna kýmse býrsey demiyor Ýlla temttü daðýtmasýda þart deðil bu býrýktýrdýgýn hýssenýn bunu anlatamýyorum. Yine sýnýr stres olmayacaksýn belirli bir tarih belirleyeceksýn kendine 10 mayýs mesela her sene 10 mayýsta toplam sermayenýn %10 unu satacaksýn hissen hiç temettü daðýtmayan bir hisse olsa bile kendi temettünü kendin yaratabiliyorsun.
Üstelik her yýl %10 temettü verimliliðine sahip hisse ile ayný getirileri elde ediyorsun. Bu yuzden ister uzun vade biriktir topla ister 20 yýl hiç satma düþtükçe al Ama illada temettü versin veya illada temettü vermeyenlerden seçeyim diye bir kriter içine girme.
EREGL temettü daðýtmayacagýný acýklayýnca biriktirmekten VAZGEÇME!!!!!!!
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Varsayalým ki BORSA YOK…..
Benim 100 altýným var. Servetimi deðerlendirmek için 2 seçeneðim var :
1- Bankanýn teklifi þöyle : “ parana 1 yýl sonra 10 altýn veririm, 110 altýnýn olur.”
2- X þirketi size þu teklifi yaptý : “ 100 altýnýný alýr sana 100 adet hisse veririm. Her yýl 10 altýn temettü veririm ama hissenin deðeri %10 düþer, toplamda yýl sonunda 90 altýn deðerinde 90 hisse + 10 altýnýn olur.”
Bu durumda yatýrýmcý hemen bir hesap yapar :
1- Bankanýn teklifini deðerlendirirse 5 yýl sonra toplam altýn sayýsý 100+50 =150 olacak.
2- Þirketin teklifine göre ise..............
1. Yýl…..90 + 10 = 100 altýn
2. Yýl…..81 + 9 = 90 altýn (+10 altýn önceki yýldan = 100 altýn)
3. Yýl…..72,9 + 8,1 = 81 altýn (+19 altýn önceki yýllardan = 100 altýn)
4. Yýl…..65,61 +7,29 = 72,9 altýn (+27,1 altýn önceki yýllardan = 100 altýn)
5. Yýl…..59,05 + 6,56 = 65,61altýn (+ 33,66 altýn önceki yýllar toplamý = 100 altýn)
(hisse fiyatý hiç deðiþmemiþ, hiç deðer artýþý olmadýðýný farzediyoruz)
Parasýný bankaya veren 50 altýnýný harcasa da halen 100 altýný vardýr.
Ama þirketi temettüsü için tercih eden hem toplamda DAHA AZ GETÝRÝ SAÐLAMIÞ (50 altýna karþýlýk 33,66 altýn) hem de eðer getirisini harcamýþsa BAÞLANGIÇTAKÝ 100 ALTINI ARTIK 59,05 ALTINDIR.……
Eðer dediðiniz gibi hisse fiyatý 5 yýl boyunca sabit kalacaksa KÝMSE TEMETTÜ ÝÇÝN YATIRIM YAPMAMALIDIR…….
Kýssadan hisse….. Temettü yatýrýmý + uzun vadede borsa deðer artýþý BÝRLÝKTE OLURSA ANCAK TEMETTÜ YATIRIMI YAPILABÝLÝR BÝR ALTERNATÝF OLUÞTURUR….
…………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………
Bildiðimiz þeylerin %50’si yanlýþtýr, fakat sorun hangi % 50’nin yanlýþ olduðunu bilmememizdir…
varsayalým sanayiciyiz ..........
100 adetlik makine parkurumuz olsun ........
yýl sonunda kazandýðýmýz para ile ;
a-makine parkurunu arttýrabiliriz
b-piyasanýn büyüme potansiyeli limitte olduðu için karý daðýtýrýz .
görüþ: (a) senaryosuna yakýn þirkete ortak olurum.
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
Yer Ýmleri