Artan
Azalan
İşlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düşük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsız Bankacılık + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsız Bankacılık + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 82/148 İlkİlk ... 3272808182838492132 ... SonSon
Arama sonucu : 1249 madde; 649 - 656 arası.

Konu: Uzun Vadeli Yatırım

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. Sayın Drizm bu temettü verimliği ilgili verilere ücretsiz alabilecegimiz bir yer , site varmi. Birde 3 aylik donem sonlarında o gün 10 hisseyi prensip olarak satıyoruz dimi taviz vermiyoruz karda oturmak sürdürmek yok dimi

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yatırım tavsiyesi değildir...

Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Teşekkür ederim sayın Drizm.
    Bende temelciyimdir, inanma ama onsuzda kalma şeklindeki yaklaşımla tekniğide anlatan olursa dinlerim.

Birde merak ettim, bizler sizce temettü yatırımcısı konusunu nasıl anlıyoruz. Kendimi dışarıya nasıl anlatmışım onu anlamak için soruyorum.
    Cevap vermek istemezseniz anlayışla karşılarım.

Tekrar teşekkürler.

Sayın ctugrul ;

İletinizden sonraki gönderilerimde sorunuzu cevapladığımı düşünüyorum.

Alıntı Originally Posted by hayrii Yazıyı Oku
    Sayın Drizm bu temettü verimliği ilgili verilere ücretsiz alabilecegimiz bir yer , site varmi. Birde 3 aylik donem sonlarında o gün 10 hisseyi prensip olarak satıyoruz dimi taviz vermiyoruz karda oturmak sürdürmek yok dimi

Sayın hayrii,

1- yaptığım hesaplamalar ve verdiğim oranlar "hisselerin 3 ay sonunda tavizsiz satılmasına göre" düzenlenmiştir.

2- aracı kurumunuzdan, matriks ya da fasweb programı kullanan bir arkadaşınızdan verileri kolayca bulabilirsiniz AMA....benim tecrübem bu 2 programın verilerinin zaman zaman "saçmaladığı" yönünde... Bunun dışında ücretsiz bir site bilmiyorum fakat zaman zaman iş yatırım, garanti vb. sitelerden temettü verileri paylaşıldığını görüyorum; bakmak lazım....

lütfen yanlış anlamayın....Yukarıda anlattığım örneklerde görüldüğü gibi uzun vadede AYLIK ORT. GETİRİ % 13 civarındadır. 10.000 TL aylık ort. 1.300 TL kazanacak demektir. Buna rağmen “ programa 3 ayda 1 70 TL” vermeyi çok görmemek lazım.

Programı kullanmanın bir diğer avantajı ise şudur : Burada paylaştığım çalışmalar "temel formdur" ; çok basit değişikliklerle getirilerde artış sağlamak mümkündür. Bu nedenle kendi araştırmanızı yaparak özgün formülünüzü geliştirme fırsatınız da olur..

bol kazançlar.......

3.  Alıntı Originally Posted by DRİZM Yazıyı Oku
    Sayın ctugrul ;

İletinizden sonraki gönderilerimde sorunuzu cevapladığımı düşünüyorum.

Sayın hayrii,

1- yaptığım hesaplamalar ve verdiğim oranlar "hisselerin 3 ay sonunda tavizsiz satılmasına göre" düzenlenmiştir.

2- aracı kurumunuzdan, matriks ya da fasweb programı kullanan bir arkadaşınızdan verileri kolayca bulabilirsiniz AMA....benim tecrübem bu 2 programın verilerinin zaman zaman "saçmaladığı" yönünde... Bunun dışında ücretsiz bir site bilmiyorum fakat zaman zaman iş yatırım, garanti vb. sitelerden temettü verileri paylaşıldığını görüyorum; bakmak lazım....

lütfen yanlış anlamayın....Yukarıda anlattığım örneklerde görüldüğü gibi uzun vadede AYLIK ORT. GETİRİ % 13 civarındadır. 10.000 TL aylık ort. 1.300 TL kazanacak demektir. Buna rağmen � programa 3 ayda 1 70 TL� vermeyi çok görmemek lazım.

Programı kullanmanın bir diğer avantajı ise şudur : Burada paylaştığım çalışmalar "temel formdur" ; çok basit değişikliklerle getirilerde artış sağlamak mümkündür. Bu nedenle kendi araştırmanızı yaparak özgün formülünüzü geliştirme fırsatınız da olur..

bol kazançlar.......
    Teşekkürler

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    camekanın dışında
    Gönderi
    1,797
     Alıntı Originally Posted by uvy Yazıyı Oku
    Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler.

Amacım salt temettü değil. Amacım temettü emekliliği. O nedenle sn.turkmen'in (lattedenborsaya.com) bahsettiği stratejiyi benimsedim,yani temettü dünü büyüten/buyutecek hisselere yatırım yapıyorum. istatistik,Adana,mrdin bu stratejiye uygun değil çünkü amacım en yüksek temettü verimini elde etmek değil, sürekliliği olan,büyüyen,enflasyona ezilmeyen bir temettü geliri elde etmek.

Lenovo P1a42 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    eyvallah, enflasyona mevduata ezilmeyen bir temettü getirisi dersek yine aynı güzergahta birleşiriz , yukarıda saydığım türkiyenin dört büyük grubunun kağıtları zaten yine en iyi temettü verimi ve getirisi sunan kağıtlar olarak karşımıza çıkacaklar

birde şunu unutmayalım mal alıştan kazandırır, ttrak 10 sene önce 10 liraydı, blok sermayeyle yatırım yapabilen yatırımcılar şu an hem sermaye değeri hemde maliyetlerine göre temettü veriminde rekor kar ettiler

ben yıllar önce üye değilken temettü başlıklarında yazan epikur hoca vardı, epikurun mantığı temettü kağıdını f/k nın çok şiştiği dönemlerde tahtanın alım yönünde doyuma ulaştığını düşündüğünde satmak, bilanço görünümlerinin önümüzdeki dönem bozulacağını hesap ederek satmak ve tahta fiyatı gerilediğinde almak yönünde bir biriktirme stratejisiydi yada ben böyle anladım

keşke aramızda olsa tekrar okusak

ben klasik biriktirme metodunu uyguluyorum,çünki çok yakın piyasa ve hisse takibi yapacak vakti bulamıyorum

buna göre

* karlar azaldığında tahta gerilediğinde hazırlığım varsa blok alırım

* şirket yatırıma gideceğinde temettü ödemeyeceği kararı çıktığında gerilerse hazırsam blok alırım

* temettü ödemeleri a kabinde hazırsam blok alırım

bunun dışında alımlarımı her fiyat seviyesinden düzenli olarak aylık yaparım

peki ben ne zaman satarım ? yada hiç satarmıyım ?

bende satma mantığı oluşturabilecek borsadaki işlem hareketlerini hızlandırabilecek her zaman en etkili faktör

-şirketin satışı

-bir gayrimenkul varlık satışı

-yada flaş nispette bedelsiz sermaye artırımıdır !

yani burada tahta yapıcılar muhasebedeki T cetveli ve kasa hesabı mantığıyla hareket eder şirket kasasına yada sermayesine para gireceğini fiyatlarlar,
    özellikle türk yatırımcısının bistde daima iyi iş yapan bu iki faktörü sevdiğini bilen tahta yapıcılar kartopu etkisini bistde çok iyi yaratarak hisseye yatırımcı çeker ve sürklase ederler

bu noktada kendimce artırmak istediğim hedef hisse miktarına ulaşabileceğim kar marjının oluşacağına inanırsam satar ve hedefime ulaştığımda işlemi tamamlarım, bu noktada bir gözüm hep alım kademelerindeki hacmin derinliği ve kimlerin aldığında olur

bu bahsin uygulanabilirliği bistde nadir gerçekleşen durumlardandır, en gerçekçi ve uygulanabilir örnek 3 yıl önceki afyon çimentonun çimsaya hisse devrindeki sermaye artırımı olmuştur,
    sabancı grubunun açıklamasıyla 20 liradan start alan afyon iki üç aylık periyotta 150 tl yi görmüş ve sonrasında bölünmüştür, ara kademelerde panikle satan artık düşer diyerek satanların her malı alınmış ve hisse hep tavandan kapanmıştır,
    sebebi bedelsiz hareketinin uzun yıllardır iştahla beklenen bir durum oluşudur,yani bu bistde yaşanan ender ve istisnai bir tahta hareketidir

bu her zaman kollanabilecek takip edilebilecek bir durum olmadığından yada en azından benim açımdan vakit ayıramadığımdan net uygulanabilir değildir bu nedenle satmam varlığımı tehlikeye atmam atamam, nasipse hedefime 5 yıl geç ulaşırım ama ulaşırım

saygılarımla
    “Kalbimizde Tanrı'nın ışığı vardır, onun adı da vicdandır." Lev Nikolayeviç Tolstoy

5. Traderler veya uzun vadeli yatırım dışında yatırım yapanlar tahta yapıcılar sayesınde değil aslında kendi hataları ve bilgisizlikleri yüzünden zarar ediyor.

Çünkü tahta yapıcılık diye birşey ıspatlanabilir bir tarafı yok gibi eğer varsa malı tepede alan bilgisiz yatırımcı olur peki malı tepede almaya razı olan kişiler mi suçlu yoksa var oldugunu sandıgımız ama ıspatyamadıgımız tahta yapıcı mı suçlu karar sızın ?

aynı konuyu maniplatörluge bagladıgımızda evet hemen herkes maniplasyon yaparak bir baskasını alıma teşvik ederek talep dengesini bozabilmektedir. Fakat burada suçlu olan yine maniplator değildir bence. Alıma razı olan yatırımcının ta kendisidir. Cunku hayali henüz gerçekleşmemiş ama gerçekleşme ihtimali yüksek diye hisse senedi almak bana göre bir yatırımcılık hatasıdır. Gerçekleşip gerçekleşmeyeceği kesin olmayan veya gerçekleşse dahi ne getireceği kesin olmayan hiçbirşey bana göre alınmamalı.

Bu sebeple sen x kişisinin şöyle güzel dediği hisseyi gidip alıyorsan bu onun değil senin hatandır.

Kıascası beklenti ile hisse alınması sonrası zarar edılırsede bu ne şirketin nede bu beklentıyı yayan şahısların sucu değildir. Bu senin hatandır.

Oysaki yatırımcıların coğunda ben bilirimcilik ve doğru yaparım demek çok önemlidir. Bu yüzden kendi hatalarını örtmek kendinin aslında kusursuz oldugunu göstermek yada öyle zannetmek için tahta yapıcı büyük yatırımcı çarpıcı cırpıcı gibi takma isimler bulup hayali kahramanlar yaratmış ve ben hatalı değilim tahta yapıcı yüzüden oldu veya sunun yuzunden oldu diye kendilerini suçlamazlar.

Sanki para kaybetmemek ellerınde değilmiş sanki onlar herşeyi 4/4 luk yapmış ama bir başkası onu hep kandırmış gibi düşünürler.

Halbukı eğer para kaybettiysek nasıl ve ne şekilde olursa olsun bu kesinlikle ve kesinlikle bizim hatamızdır. Eğer aklımızın mantıgımızın düşünme irdeleme anlama kabılıyetı oldugunu düşünüyorsak. Hatalı olan bir baskası değil biziz.

Siz hiç kendinize sordunuz mu yatırımcılardan veya kendinize sorun ben hatalı işlem yaptım ve zarar ettim diyen kaç kişi cıktı.

Halbukı cogumuz bir çok hatalı alış veriş yaptık. doğru işlem sayımız 100 ise yanlış işlem sayımız 200 dür.

Ama neden bu 200 adet yanlış işlemin sadece 3 tanesınden bahseder onunda sebebini tahta yapıcılara gulyabanilere filan bağlarız.

İLGİNÇ!
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

6. bir sorum var yıllarca eski borsacılarda gördüğüm birşey bu büyük ihtimal yeni arkadaşlarda duyuyor ve anlam veremiyordur.

TAHTA yapıcı ? kimdir nedir nasıl birşeydir. Böyle birisi varmıdır varsa ne yapıyordur yapıyorsa neden yapıyor yaparken hangi yolu izliyor ve bunu gerçekleştirirken nasıl para kazanıyor birisi açıklayabilirmi ?

Yıllar yıllı herkesin dilinde bir tahta yapıcı furyası var ama kimsede yaw bu tahta yapıcılık nasıl birşey nasıl para kazanıyor diye sormuyor ?

Sanki riski çok düşük bir biçimde tahtayı kaldırıyor da ee bizim kylerden bu hisseyi alıyor sonra elıne bosaltıyor deniliyor genellıkle.

Peki ama okadar mılyon TLlerle herhangibir hisseyi alarak yukarı sıçratmak ve bunuda bazı ky'lerin alacağını düşünerek bu riski üstlenmek mantıklımı ?

bir hisse fiyatı 5 tl de ise ve bir tahta yapıcı(lar) 5 lıradan alsa fiyatı 6 ya kadar taşıyor olsa malıyetı en az 5,60 olacaktır en düşük ihtimalle yukarı gittikçe satış baskısı artacağı için yukarı yonde bir maliyet oluşur 5,60 - 5,70 arası ama biz 5,60 diyelim.

farzedelim 1 mılyon TL ile fiyatı 6 yaptı Evet şimdi 6 lıradan ve üzerinden küçük yatırımcı 1 mılyon TLlık alım yaparsa.

BU adam % kaç kazanacak bir bakalım

5,60 %7 si 6 TL eder.

%7 kazanmak için x hissesini 5 lıradan 6 lıraya getiriyor 6 lıradan ve üzerinden 1 mılyonluk alış olmasını bekliyor ????

Bu nasıl bir risktir %7 için bu riske değer mi ? 6 lıradan 1 mılyonluk lot alınacagının garantısı var mı ?

1 mılyonu olan bir adam bununla ugrasır mı ?

verdiğim örnek tahta yapıcılar için söylenen örneğin en makul kalanı bir tahta yapıcıdan beklenen fiyatı en az %100 yukarı çektirmesidir.

mesela 5 lıradan 10 lıraya taşıyıp hisseyi 10 lıradan kucuk yatırımcıya satmaktır.

Eğer tahta yapıcı var ve bunu yapıyor diyorsanız borsadakilerin %90 yani kyler 10 lıradan mal alıp resmen bilgisizliklerini konuşturuyorlar. yani kucuk yatırımcı dedğimiz adamın zaten parası az demekki bu parası azlar birleşerek 1 mılyonu TL para cıkartacaksa ceplerinden ozman bunun için sayıca cok fazla ky olması lazım.

Yada totalde tahta yapıcı diye birşey yok bu durum onun bunun senin benim gibi adamların alışıyla gerçekleşiyor veya o hisse senedinden satıcı bulunmuyor veya daha az satıyor. bu sebeple kucuk sermaye ıle yukarı gidebiliyor hisseler.

Bana sorarsanız tek bir ihtimal var bir tahta yapıcı varsa halka açık taraf %50 ise en az %30 u bu tahta yapıcıda bulunmalı hıssenin.

Ozman kendi satmayarak hissenin yukarı cıkmasını bekleyebilir. diğer %20 nin alış verişi sayesinde.

İşin garip olan kısmıda şirket %20 lık kısmını birilerinin alıp satması için o hissenin talebın yuksek olması gerekir talep yuksek olması için şirketın karlı olması gerekır.

EE karlı sırket yukarı gıdıyor demekkı tahta yapıcıdan degıl şirket gerçekten ıyı ıs yaptıgı ıcın yukarı gıdıyordur bunun tahta yapıcı ıle alakası kalmıyor.

yani tahta yapıcılık işi biraz uydurma gibi görünüyor mantıklı bir strateji çıkartamıyorum. Sizde bir düşünün derim bugun sıze 1 mılyon TL versem ve sıze tahta yapıcı ol desem bu işten nasıl kar edeceksiniz.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    camekanın dışında
    Gönderi
    1,797
     Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    bir sorum var yıllarca eski borsacılarda gördüğüm birşey bu büyük ihtimal yeni arkadaşlarda duyuyor ve anlam veremiyordur.

TAHTA yapıcı ? kimdir nedir nasıl birşeydir. Böyle birisi varmıdır varsa ne yapıyordur yapıyorsa neden yapıyor yaparken hangi yolu izliyor ve bunu gerçekleştirirken nasıl para kazanıyor birisi açıklayabilirmi ?

Yıllar yıllı herkesin dilinde bir tahta yapıcı furyası var ama kimsede yaw bu tahta yapıcılık nasıl birşey nasıl para kazanıyor diye sormuyor ?

Sanki riski çok düşük bir biçimde tahtayı kaldırıyor da ee bizim kylerden bu hisseyi alıyor sonra elıne bosaltıyor deniliyor genellıkle.

Peki ama okadar mılyon TLlerle herhangibir hisseyi alarak yukarı sıçratmak ve bunuda bazı ky'lerin alacağını düşünerek bu riski üstlenmek mantıklımı ?

erhan bey, sen ve bende dahil olmak üzere alım satım emirlerinin yığıldığı aracı kurumlarda dahil olarak
    bankalar, portföy yat.ortaklıkları ,fonlar, citi ve deutsche gibi meryll gibi global ölçekde müşterileri adına ve kendi fonları namına tüm dünyada hisse toplayan ve satan kurumlara genel adıyla tahta yapıcı diyoruz,

amatör yatırımcıya danışmanlık yapan aracı kurumların dahi algılarını etkileyebilen deutsche gibi global yatırımcılar burada oyunu kuran dünyadaki alınıp satılabilen tüm menkul değerleri borsa mecrasında trade edebilen müteahitlerdir, bizler onların kurduğu oyun masasına zar atıyoruz

bu kurumlar tahtada derinlikli alış ve satış yaratabilen kademeleri oluşturabilen doldurup boşaltabilen volümlü emirler yaratabilirler tahtayı tek başlarına sürklase edebilecek sallayacak yada pik yaptıracak algıyı oluşturabilen yatırımcı çekebilecek yada dökebilecek güce sahipler

mesela senin x tahtasına yatırdığın parayı çok rahatlıkla ısrarlı satış baskısıyla maliyetinin altına itebilir buharlaştırabilirler, ekranda haftalar ve aylarca maliyetinin altında bir portföy yatırımı görebilrisin !
    pekii sen ne kadar bekleyebilirsin ? onlar bu zaman zarfında farklı tahtalarda milyonlarca kez işlem yaptılar ve para kazandılar !

işte bu yüzden spekülasyon mekanizmasının içinde değilim artık, bilmem anlatabiliyormuyum ? onlar istediği müddetçe kazanırsın bunu kabul etmek gerek

ben artık şirket ortağıyım hisselerimi artırmak ve kardan daha fazla pay almak tek hedefim dediğin anda borsa sana birşeyler vermeye başlıyor, ben artık bu level a atladım

sağlıkla kal
    “Kalbimizde Tanrı'nın ışığı vardır, onun adı da vicdandır." Lev Nikolayeviç Tolstoy

8.  Alıntı Originally Posted by Günaydın Yazıyı Oku
    erhan bey, sen ve bende dahil olmak üzere alım satım emirlerinin yığıldığı aracı kurumlarda dahil olarak
    bankalar, portföy yat.ortaklıkları ,fonlar, citi ve deutsche gibi meryll gibi global ölçekde müşterileri adına ve kendi fonları namına tüm dünyada hisse toplayan ve satan kurumlara genel adıyla tahta yapıcı diyoruz,

amatör yatırımcıya danışmanlık yapan aracı kurumların dahi algılarını etkileyebilen deutsche gibi global yatırımcılar burada oyunu kuran dünyadaki alınıp satılabilen tüm menkul değerleri borsa mecrasında trade edebilen müteahitlerdir, bizler onların kurduğu oyun masasına zar atıyoruz

bu kurumlar tahtada derinlikli alış ve satış yaratabilen kademeleri oluşturabilen doldurup boşaltabilen volümlü emirler yaratabilirler tahtayı tek başlarına sürklase edebilecek sallayacak yada pik yaptıracak algıyı oluşturabilen yatırımcı çekebilecek yada dökebilecek güce sahipler

mesela senin x tahtasına yatırdığın parayı çok rahatlıkla ısrarlı satış baskısıyla maliyetinin altına itebilir buharlaştırabilirler, ekranda haftalar ve aylarca maliyetinin altında bir portföy yatırımı görebilrisin !
    pekii sen ne kadar bekleyebilirsin ? onlar bu zaman zarfında farklı tahtalarda milyonlarca kez işlem yaptılar ve para kazandılar !

işte bu yüzden spekülasyon mekanizmasının içinde değilim artık, bilmem anlatabiliyormuyum ? onlar istediği müddetçe kazanırsın bunu kabul etmek gerek

ben artık şirket ortağıyım hisselerimi artırmak ve kardan daha fazla pay almak tek hedefim dediğin anda borsa sana birşeyler vermeye başlıyor, ben artık bu level a atladım

sağlıkla kal
    Çok güzel özetlemişsiniz Sayın Günaydın,
    90 yıllarda borsa henüz bu kadar derinleşmemişken bir de çakal tahta yapıcılar vardı. Bildiğin spekülatör manipülatör olan derinliği ciddi az olan hisselerde kaldır indir yapıp KY'yıgel gel hareketi ile ağlatan yok eden tiplerdi bunlar. Borsa derinleştikçe yok olup gittiler ama bir sürü günlük veya kısa vadeli trade eden kişiyide tükettiler. Borsa kumardır efsanesi o günlerden yadigardır. Bunların kuyruğuna takılıpta yok olup gidenlerden yadigardır.

O yok olup gidenlerin yerini bugün kısmen de olsa, yine günlük veya kısa vadeli trade edipte bu trade'lerini işte bugünün modası olan robotlara, yazılımlara bağlayan daha gelişmiş versiyondaki traderlar aldı. Hadi bunlar akıllı, teknolojiden anlayan adamlarda halen seans salonlarına takılan oradaki 25-30 yaşındaki sözde yatırım uzmanının lafıyla hareket edipte gün içinde alıp satarak para kazanacağını zannedenlere ne demeli? Bunların içinden para kazanan hep çok azdır. Ama para kazandığını iddia eden hep çok fazladır.

Borsa derinleştikçe, çakalların yerini Sayın Günaydın'ın belirttiği gibi gerçekten gücü olan piyasayı istediğinde yönlendirebilen, senin benim evime kurduğum robotların alasını kullanan büyükler aldı. Öyle büyükler ki, tekniğe bakıpta şurdaydı, burda olmalı yaklaşımlarıyla para kazanmaya çalışanların baktığı o noktalara karar verip döndürebiliyorlar, bizde yeni noktalara bakıp bundan sonra şurada olacak diyoruz.

Bu döngünün içine girdin mi para kaybetmen büyük olasılık.

Bu günlük veya kısa süreli trade'lerden bayağı para kaybettikten sonra, uzun süre önce kendime göre benimsediğim birkaç temel kural var kendime göre uyguladığım;

1- Borsaya asla kısa süre sonra ihtiyacın olacak parayla girmeyeceksin. Gireceğin para mümkün mertebe, senin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak paranın bir parçası olmayacak.
    2- Temel analiz mutlaka yapacaksın, gelişmeleri izleyeceksin. Kendine göre doğru olduğuna inandığın noktadan gireceksin.
    3- Çıkış stratejin ve zaman-karlılık marjın önceden belli olacak
    4- Belirlediğin noktadan sonra piyasa hala aksi yönde devam ediyorsa bile panik yapmayacak ve bekleyeceksin. Zira 1. madde bekleyebilmen için var.
    5- Belirlediğin zaman-kar marjını yakaladığında çıkış yapmakta tereddüt etmeyeceksin. Zira 3. madde bunun için var.
    6- Sen çıktıktan sonra piyasa yükselmeye devam etse bile arkana bakmayacaksın.
    7- Hep sabırlı ve disiplinli olacaksın. Hiç bir koşulda panik yapmayacaksın. Bunu yapabilmek için 1.maddeye uyacaksın. Yoksa zaten yapamazsın.
    8- Temettü için yatırım yaptıysan, şirket finansallarını/bilançolarını/şirketin içinde bulunduğu sektörle ilgili koşulları/şirketle ilgili haberleri vb. sürekli takip edeceksin. Bunlarda bozulma gördüğün zaman vedalaşmayı bileceksin. Bozulmadığı sürece, hissede kalma sabrını göstereceksin.

Eğer genç birisi isen ve elinde borsaya ayırabileceğin toplu para yoksa, mümkün mertebe her ay gelirinden bıkmadan usanmadan belli bir miktar para ayırıp hissenin fiyatına bakmadan çok uzun vadede, güçlü bir şirketin hissesini alacaksın. Temettü aldıkça onunla da hisse alacaksın. Bunu yapabilirsen sonuçlar seni çok şaşırtacak. Yapabilirsen diyorum çünkü çok zor iştir. Büyük disiplin gerektirir. Öyle robotlarla çalışma veya günlük trade'in janjanlı havasınıda vermez insana.

Bunun canlı örneği benim eşimdir. 21 yıl boyunca maaşından bıkmadan usanmadan İŞ C hissesi almıştır. Yaptığının arkasında hiç bir strateji, temel veya teknik analiz yoktur. O ay fiyatı ne ise, maaşından arttırdığı ile öylesine almıştır. Şu anda kendi emeklilik maaşının 1,85 katı temettü alıyor.

Kalın sağlıcakla

Sayfa 82/148 İlkİlk ... 3272808182838492132 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •