Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 93/157 ÝlkÝlk ... 43839192939495103143 ... SonSon
Arama sonucu : 1249 madde; 737 - 744 arasý.

Konu: Uzun Vadeli Yatýrým

1.  Alýntý Originally Posted by hayri71 Yazýyý Oku
    Sayin Erhan bey bu sistemi gecmise dönük testini elinde imkan olanlar baska programlarla yapabilen olsa iyi olmaz mi ilereye dönük yapmakta iyi olur tabiki. Saygýlarýmla

LG-D855 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Öncelikle biraz kendimden bahsedeyim ben Algoritmik trade ile ilgilenen birisiyim yani bir nevi otomatýk sistemler otomatýk al sat yapan programlar vesaire.

Dolayýsýyla bir sistemin yada algoritmanýn nasýl hareket ettiðini ne tür yanlýþlar yapabileceðini öðrendim.

Drzim hocamýzýn bahsettiði algoritmanýn geçmiþe dönük testlerinde þu gibi sýkýntý ve sorunlar oluþabiliyor.

Örnegýn gece saat 21:00 da bilanco geliyor. Algoritma bu hisseyi almak istiyor normalde siz bunu gece görüyorsunuz ve sabahlyin açýlýþta almanýz gerekiyorken.

Algoritma back testinde (geçmiþe dönük test) sanki piyasa kapanmadan önce bilanco geldi sistem bu býlancoyu okudu ve tam piyasa kapanmadan hemen bir kaç saniye önce almýþ gibi sistemine iþliyor.

Ertesi gün bu hisse iyi bilancodan ötürü tavana açýlýyor algoritma ertesi gün hanesine %10 getiri yazýyor. Peki ya sen ? sabah tavan açýlan hisse senedi tavan fiyattan alýyorsun algoritmanýn hesaplarýna iþlediði %10 sende görünmüyor.

Ayrýca algoritmanýn elýnde eðer herhangibir hisse varsa o gece sanki saat 21:00 da mevcut hissesini satabilecekmiþ gibi o gününn kapanýþ fiyatýndan satýp yeni hisseyi alýyor oysaki gerçek piyasada ertesi gün açýlýnca mevcut hisseni satýp daha sonra algoritmanýn soyledýgý hisseyi alabilirsin ama algoritma geçmiþe dönük testinde böyle yapmýyor. ve bu ufacýcýk gibi görülen farklar uzun vadede devasa boyutta getiri farklýlýklarýný ortaya cýkartýyor.

yine keza bir algoritmanýn yani sistemin baþarýsý bileþke getiriyle deðil salt getiriyle ölçülmeli back test yapan bu program sürekli bileþke getiri yapmakta buda sonuçlarý manupule etmekte.

Örnegýn back test yaptýnýz 10 yýllýk.

Sistem ilk 2 yýlda yüksek bir getiri elde ettti fakat sonraký 8 yýlda faizin biraz altýnda getiri elde etti.

back teste göre kazanç sürekli bileþke yapýldýgýnda atýyorum %5000 görünüyor.

Halbuký algoritma baþarýyý sadece ilk 2 yýlda yaptý yani parayý ilk 2 yýlda zaten yüksek bir miktara çekti sonrasýnda sadece yýllýk %5 getirse bile bileþke yaptýgý için devasa bir tutara ulaþýyor. SOnra sen sadece getiriye baktýgýn için güzel sistemmiþ uygulayayým diyorsun ve her yýl sadece %5 kazanýyorsun.

Algoritmanda hata var filan zannederek bir bakýyorsun ký megersem ilk 2 yýl yüksek karý elde edip bileþke yüzünden getiri böyle görünmekteymiþ diyorsun.

mesela sistem 3 ayda bir hisse senedi deðiþtiriyor fakat genellýkle bütün hisseler yýl bir kez temettü daðýtýr algoritma 3 ayda bir nasýl hisse deðiþtiriyor. temettü verimlilik oranýný hesaplarken temettünün verildiði günkü verimlilik oranýna mý bakýyor. bunu hesaplarken verdiði günümü baz alarak hisse senedini deðiþtiriyor.

gelelim hacim konusuna algoritmanýn sistemin soyledýgý bir hisse senedini alacaksan limitli emir gönderme sansýn pek yok algoritma al dediyse o gun alman lazým o gun alman için ve kacýrmaman için aktif fiyattan emir göndermelisin yani al da hangi fiyattan alabýlýyorsan al demiþ oluyorsun bu durumda hacmin yetersiz geldiði hisselerde veya zamanlarda ve cogunlukla kayma malýyetý ortaya cýkartýyor yani algorýtmanýn baz aldýgý fiyat 4,50 iken gerçek hesapta aldýgýn fiyat 4,56 oluyor. yaný hem alýrken hemde satarken kayma malýyetý dediðimiz bir maliyet ortaya cýkýyor. fakat back testlerde bunun yansýmasýný göremezsin.

Ýþte bu yuzden gerçeðe en yakýn testi yapalým hangi gün hangi hisse senetlerini al diyorsa o günün AÇILIÞ fiyatýna göre alým yapalým satarkende bu sekýlde yaný týpký gerçek hesapta olmasý gerektýgý gýbý yapalým ve bu sekýlde test edelim diyorum.

Back testler anlamsýz cunku algorýtmanýn nasýl alým yaptýgýyla alakalý bazý sorunlar var cunku back teste göre herþey belli çizilmiþ yani bir sonraký alacagý hýsse senedýnýn temettü verimlilik oraný zaten belli temettünün dagýtýldýgý güne bakmaksýzýn zaten bu su kadar temettü dagýtmýþtý o gün ozman bugunden bu hýsseyý alýyorum dýye sisteme iþlemiþ olabilir. ancak gerçek piyasa temettü günü belkide algorýtmanýn aldýgý tarýhten 20 gun sonra acýklanmýþ olabilir vesaire.

Yani bu durumlarý anlamýnýz güç olabilir. Ancak durum bu otomatýk robot programlarý yaptýgým için bu durumun sonuçlarý ne kadar manýple ettýgýný görebiliyorum. Hatta kendim tavsiye verirken algorýtmalarla ilgili. En kötü hesaplamalarla ve gerçekte elde edebileceðimiz muhtemel getirilerden býle daha kötü bir hesaplama biçimiyle testler yapýyorum.

ÖRNEGIN ALGORITMAM NORMALDE GERÇEK HESAPTA 30 PUAN KAYMA MALIYETI YARATIYOR 3 aylýk gerçek hesap testine göre fakat ben 50 puan KAYARAK hesaplattýrýyorum. Ayrýca hiçbir algorýtmayý test ederken bileþke deðil basit yani salt getiriyle ölçüyorum.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Öncelikle biraz kendimden bahsedeyim ben Algoritmik trade ile ilgilenen birisiyim yani bir nevi otomatýk sistemler otomatýk al sat yapan programlar vesaire.

Dolayýsýyla bir sistemin yada algoritmanýn nasýl hareket ettiðini ne tür yanlýþlar yapabileceðini öðrendim.

Drzim hocamýzýn bahsettiði algoritmanýn geçmiþe dönük testlerinde þu gibi sýkýntý ve sorunlar oluþabiliyor.

Örnegýn gece saat 21:00 da bilanco geliyor. Algoritma bu hisseyi almak istiyor normalde siz bunu gece görüyorsunuz ve sabahlyin açýlýþta almanýz gerekiyorken.

Algoritma back testinde (geçmiþe dönük test) sanki piyasa kapanmadan önce bilanco geldi sistem bu býlancoyu okudu ve tam piyasa kapanmadan hemen bir kaç saniye önce almýþ gibi sistemine iþliyor.

Ertesi gün bu hisse iyi bilancodan ötürü tavana açýlýyor algoritma ertesi gün hanesine %10 getiri yazýyor. Peki ya sen ? sabah tavan açýlan hisse senedi tavan fiyattan alýyorsun algoritmanýn hesaplarýna iþlediði %10 sende görünmüyor.

Ayrýca algoritmanýn elýnde eðer herhangibir hisse varsa o gece sanki saat 21:00 da mevcut hissesini satabilecekmiþ gibi o gününn kapanýþ fiyatýndan satýp yeni hisseyi alýyor oysaki gerçek piyasada ertesi gün açýlýnca mevcut hisseni satýp daha sonra algoritmanýn soyledýgý hisseyi alabilirsin ama algoritma geçmiþe dönük testinde böyle yapmýyor. ve bu ufacýcýk gibi görülen farklar uzun vadede devasa boyutta getiri farklýlýklarýný ortaya cýkartýyor.

yine keza bir algoritmanýn yani sistemin baþarýsý bileþke getiriyle deðil salt getiriyle ölçülmeli back test yapan bu program sürekli bileþke getiri yapmakta buda sonuçlarý manupule etmekte.

Örnegýn back test yaptýnýz 10 yýllýk.

Sistem ilk 2 yýlda yüksek bir getiri elde ettti fakat sonraký 8 yýlda faizin biraz altýnda getiri elde etti.

back teste göre kazanç sürekli bileþke yapýldýgýnda atýyorum %5000 görünüyor.

Halbuký algoritma baþarýyý sadece ilk 2 yýlda yaptý yani parayý ilk 2 yýlda zaten yüksek bir miktara çekti sonrasýnda sadece yýllýk %5 getirse bile bileþke yaptýgý için devasa bir tutara ulaþýyor. SOnra sen sadece getiriye baktýgýn için güzel sistemmiþ uygulayayým diyorsun ve her yýl sadece %5 kazanýyorsun.

Algoritmanda hata var filan zannederek bir bakýyorsun ký megersem ilk 2 yýl yüksek karý elde edip bileþke yüzünden getiri böyle görünmekteymiþ diyorsun.

mesela sistem 3 ayda bir hisse senedi deðiþtiriyor fakat genellýkle bütün hisseler yýl bir kez temettü daðýtýr algoritma 3 ayda bir nasýl hisse deðiþtiriyor. temettü verimlilik oranýný hesaplarken temettünün verildiði günkü verimlilik oranýna mý bakýyor. bunu hesaplarken verdiði günümü baz alarak hisse senedini deðiþtiriyor.

gelelim hacim konusuna algoritmanýn sistemin soyledýgý bir hisse senedini alacaksan limitli emir gönderme sansýn pek yok algoritma al dediyse o gun alman lazým o gun alman için ve kacýrmaman için aktif fiyattan emir göndermelisin yani al da hangi fiyattan alabýlýyorsan al demiþ oluyorsun bu durumda hacmin yetersiz geldiði hisselerde veya zamanlarda ve cogunlukla kayma malýyetý ortaya cýkartýyor yani algorýtmanýn baz aldýgý fiyat 4,50 iken gerçek hesapta aldýgýn fiyat 4,56 oluyor. yaný hem alýrken hemde satarken kayma malýyetý dediðimiz bir maliyet ortaya cýkýyor. fakat back testlerde bunun yansýmasýný göremezsin.

Ýþte bu yuzden gerçeðe en yakýn testi yapalým hangi gün hangi hisse senetlerini al diyorsa o günün AÇILIÞ fiyatýna göre alým yapalým satarkende bu sekýlde yaný týpký gerçek hesapta olmasý gerektýgý gýbý yapalým ve bu sekýlde test edelim diyorum.

Back testler anlamsýz cunku algorýtmanýn nasýl alým yaptýgýyla alakalý bazý sorunlar var cunku back teste göre herþey belli çizilmiþ yani bir sonraký alacagý hýsse senedýnýn temettü verimlilik oraný zaten belli temettünün dagýtýldýgý güne bakmaksýzýn zaten bu su kadar temettü dagýtmýþtý o gün ozman bugunden bu hýsseyý alýyorum dýye sisteme iþlemiþ olabilir. ancak gerçek piyasa temettü günü belkide algorýtmanýn aldýgý tarýhten 20 gun sonra acýklanmýþ olabilir vesaire.

Yani bu durumlarý anlamýnýz güç olabilir. Ancak durum bu otomatýk robot programlarý yaptýgým için bu durumun sonuçlarý ne kadar manýple ettýgýný görebiliyorum. Hatta kendim tavsiye verirken algorýtmalarla ilgili. En kötü hesaplamalarla ve gerçekte elde edebileceðimiz muhtemel getirilerden býle daha kötü bir hesaplama biçimiyle testler yapýyorum.

ÖRNEGIN ALGORITMAM NORMALDE GERÇEK HESAPTA 30 PUAN KAYMA MALIYETI YARATIYOR 3 aylýk gerçek hesap testine göre fakat ben 50 puan KAYARAK hesaplattýrýyorum. Ayrýca hiçbir algorýtmayý test ederken bileþke deðil basit yani salt getiriyle ölçüyorum.
    Ömrüne bereket Erhan Bey emek verip guzel bir bilgilendirme olmuþ.
    Teþekkürler.

LG-D855 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

teþekkürler, bilgiler çarpýþsýn. hiç birimiz diðerine düþman deðiliz.. amaç doðruyu aramak

4.  Alýntý Originally Posted by mhtakif Yazýyý Oku
    buradan hýzlý þekilde yapabilirsiniz
    https://tr.investing.com/stock-screener/
    sadece temettü deðil temel analizde var

https://hizliresim.com/0BgRmL
    bu çalýþmayý buradan yaptým

teknik analiz+temel de yapýlýyor.

Son düzenleme : mhtakif; 29-07-2017 saat: 10:57.

5. Bir sistemi algoritmayý stratejiyi test ederken görülmesi gereken kanunlar

Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

6. Arkadaþlar katkýlarýnýz için teþekkür ederim.

“magnetron nedir ?” kaç kiþi biliyor mesela..Ama bunu bilmemeleri insanlarýn mikrodalga fýrýn kullanmalarýna engel olmuyor, Fiþi takýyor, 1 dk. Sonra malzemesini ýsýnmýþ olarak alýyor yetmez mi? Kullandýðýmýz her þeyin “tüm özelliklerini” biliyormuyuz, mesela TV, uydu alýcý, cep telefonu, laptop vb. Ama yine de kullanýyoruz.

Benim yazdýðým sistemi de bir “hisse makinesi” olarak düþünün, Hisseleri herhangi bir gün QUEENSTOCKS denen makineye atýyorum, çýkan hisseleri alýyorum ; borsa þu seviyedeymiþ, tekniði kötüymüþ, sahibi yaramazmýþ, yýlda 2 sefer temettü veriyormuþ, hep ayný hisseler çýkýyormuþ, FED þunu demiþ, FITCH bunu demiþ, dolar uçmuþ, altýn kaçmýþ, ev daha çok getiriyormuþ, arsa almak daha iyiymiþ, o beðenmiþ, bu þunu demiþ…. Eyvallah düþüncelerinize saygým sonsuz lakin bu yöntem bunlarla ilgili deðil….. Ben bu sistemi “çocuklarýnýn geleceði için her ay bir altýn kenara koyacak disipline ve bekleyecek sabýra sahip “ insanlar için anlatýyorum, ben de onlardan biriyim. Aþaðýdaki hikaye sistemin “felsefesini” çok iyi açýklamaktadýr :

http://www.kendinigelistir.com/sagir-kurbaga/

“Hangi gün baþlayayým” sorusunu özellikle cevaplamýyorum, zira farklý tarihlerin kullanýlmasý sistemi uzun süre çalýþýr halde tutacaktýr.

Diðer bir konu “hisse bulma yöntemleri” ile ilgili…

20-30 yýl sonra KOAH, kanser olmak için nasýl bugün düzenli sigara içerek, 10-15 yýl sonra kalp krizi, felç geçirmek ya da daha ileride Alzheimer, demans gibi hst.larý garantiye almak için bugün kola, fastfood, þerbetli tatlý yiyip, sigara içip, spor yapmayýp, streeessssli iþlerimizde çalýþýyorsak ; bahsettiðim getirileri elde etmek için adý geçen programý almanýz gerekir. Bulduðunuz siteler, hazýrladýðýnýz tablolar çok güzel, ellerinize saðlýk..Ama ben alacaðým hisseleri QUEENSTOCK’ta görmek isterim, size de en az birkaç dönem karþýlaþtýrma yaptýktan sonra kullanmanýzý önerebilirim. (istatistiksel olarak anlamlý olmasý için en az 40 adetlik test yapmanýz gerekir ki, ancak o zaman kendi verilerinize güvenebilirsiniz).

Sizler için bir site yaptým :

http://www.temelanaliz3.com/

Bu sitedeki yazýlardan yaralanacaðýnýzý umuyorum (yoksa 220 lira boþa gidecek). Sitedeki aksaklýklar konusunda yardým ederseniz hayýr demem.

Bol kazançlar……

7. web siten wordpress alt yapýsýyla kurabilirsen daha güzel olacaktýr bu sanýrým wix ile kurulmuþ.

wordpress olursa yardýmcý olabilirim.

2. konuya gelecek olursak

Verdiðin örnek cok güzel bunda bir sýkýntý yok zaten bunu kullanmayýn noktasýnda da deðil kimse.

Sadece bardagýn dolu tarafýyla beraber boþ tarafýnýda görmek lazým örnegýn elbetteki mikrodalganýn nasýl çalýþtýgýný tam olarak bilmiyoruz ama dikkat etmemiz gereken bazý hususlar oldugunu biliyoruz örnegýn mýkrodalgada yumurta piþiremeyeceðimizi metal veya alminyum barýndýran hiçbirþeyi sokmayacaðýmýzý boþ halde çalýstýrmayacaðýmýzý plastýk bir kap kullanmayacaðýmýzý meyve ve sebzelerin koyulmayacaðýný torbalar ve kagýt malzemeleri koymayacaðýmýzý öðrenmek zorundayýz.

Yani herhangibir makineyi kullanmadan önce kullaným talimatýný öðrendikten sonra nasýl ve neþikle riskleri barýndýrabýleceðýný öðrendikten sonra kullanmak daha akýllýca görünüyor yoksa hem kendimize hemde makineye zarar verebiliriz.

Kendimdende örnek verdiðim gibi algoritmik trade öðrenmek isteyen kiþilere bu iþi 10 kiþiden sadece 1 kiþinin yapabileceðini þu þu risklerin oldugunu vb durumlarý yazýyorum. Yani bardagýn dolu tarafýndan ne kadar bahsetti isem boþ tarafýndan bir okadar bahsediyorum.

BU vesile ile bu programý kullanacaklarda bu durumlarý göz onunde bulundursun. Ýlham noktasýna gelirsek Bu sayfada benden baþka motivasyon videosu paylaþan ikinci bir arkadaþ görmedim. Yine ayný þekilde eleþtirisel realist gerçeçi sorgulayýcý olan ikinci bir arkadaþta görmedim.

Yaptýgýmýz yapacaðýmýz herþeyi sorgulamamýz lazým bu herþey için geçerli. Aslýnda burada bir felsefeyide aþýlamaya calýsýyorum. Beni okuyanlar aslýnda herþeye ne kadar meraklý ve sorgulayýcý yaklaþtýgýmý görmesini ve kendilerinin bu noktada sorgulayýcý olmalarýný istiyorum. Hiçbirþeye körü körüne inanmamalarý ve araþtýrmalarýný öðrenmelerini istiyorum. BU bana inanmalarý noktasýndada ayný açýkcasý görüþlerimin eleþtirilmesindende hoþnut oluyorum. Çünkü doðruyu ancak böyle bulacabileceðime inanýyorum.

Sonuç olarak hocam sizin buldugunuz ve testini gerçekleþtirdiðiniz bu sistemin ufak kucuk bir versionunun testini 1 sene gerçekleþtirirsek ve beklediðimiz performansý sergilediðinde bizlere vereceði ilhamý motivasyonu küçümsememek lazým.

Sonuç olarak insanlara bir önermede bulunuyoruz ve bunun testini real dunyaya uygun þekilde yaparak doðrulugunu ýspatlamak kadar güzel ve ilham vereci daha iyi bir yöntem oldugunu düþünmüyorum.

eski form sayfasýnda algoritmik tradenýn neler kazandýrýp kazandýrmayacaðý ile ilgili sanal bir yarýþma yaptýk kurallarý ve iþlemeleri ben yaptdým býr arkadaþýmda yardýmcý oldu gerçeðe en yakýn sonuçlarý yazdýk komýsoyndan kaymasýna kadar tum gýderlerý baz aldýk yarýþmada.

Tam bir sene boyunca ortalamada 9 kiþinin her gun algoritmasýnýn verdiði sinyalleri tek tek not aldýk ve hesapladýk.

ve bazý fikir ve cýkarýmlar elde etmiþ olduk. Aslýnda sizden istediðim þeyde bunun gibi birþey yöntem iþe yararsa ne mutlu bize.

Ýncelemek isteyenler için yaptýgýmýz yarýþma sayfasýnýn lýnký eský formdan

http://www.hisse.net/forum/showthread.php?t=153590

EDÝT: Yarýþmada algoritma deðiþtirmek -5000 puan ile cezalandýrýldý 3 algoritma deðiþtiren diskalifiye oldu. Yani algoritmalarý 1 sene boyunca deðiþtiremiyorduk. Yarýþma okadar gerçekçiydi ki tüm sinyaller resimli ýspatla iþleniyordu resimsiz tum sýnyaller ceza alýyor veya diskalifiye ediliyordu.

8. Diyeceðim o ki beni yadýrgayor olabilirsiniz fakat kendi yaptýgým iþin sorgulamasýný testini yaparken bile aþýrý sert kurallar koyarak yapmýþtým cunku en gerçekçi sonuçlarý görmek istiyordum.

Bir çok kiþi kurallarýn sertliðinden ötürü yarýþmaya katýlmadý bir çok itirazlar ortaya çýktý yok efeným bu malýyet fazla yok sistem deðiþtirirsek cezasý yuksek vesaire gibi.

Oysa onlarýn önerdiði kurallarla ancak bu iþi yapacaklarý ve kendimizi kandýrmýþ olurduk o yüzden olabilecek kötü sernayolar ve realist bir yaklaþým üzerinden kurallar koydum.

Sistemciler araýnda en azýmlý ilham ve motive edici kiþi ben ancak bir okadarda realist davrananlardandým.

Sayfa 93/157 ÝlkÝlk ... 43839192939495103143 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •