Hisse temettü ödemesi yaptýðý gün fiyatý bürüt temettü miktarý kadar düþüyor, ben onu kastetmedim. O konuda itirazým yok.
Söylemek istediðim, mesela grafiðe baktýðýmýzda Aygaz 2010 yýlýnda 3,5 TL civarý fiyat þimdi 12,xx TL. yani sizin de hesapladýðýnýz gibi kabaca 3,5 kat bir deðer artýþý var. Bu fiyatlarýn içinde temettüler de var.
Yani baktýðýmýz grafiklerde fiyatlara temettü-bedelli-bedelsiz dahil. Güncellenmiþ fiyatlar. Hisse senedi her temettü verdiðinde veya bedelli/bedelsiz bölündüðünde grafikteki fiyat baþlangýçtan beri güncelleniyor. Bizim 2010 yýlýnda 3,5 TL gördüðümüz fiyat aslýnda o tarihte öyle deðildir, 8 yýllýk temettüler düþe düþe þu anda fiyat öyleymiþ gibi görünüyor. Yani hesapladýðýnýz 3,5 kat deðer artýþýnýn içinde temettüler de dahil. Onu ayrýca hesaplamak yanlýþ sonuç verir.
Faiz konusu inanca ve tercihe baðlý, saygý duyarým.
Dövizi de alýp senelerce beklemek bana mantýklý gelmiyor. Sadece endeksin ve hisse senedi fiyatlarýnýn tepede olduðuna inandýðým durumlarda -belki- belli bir süre için tutmayý düþünebilirim. Bunlar tabii tercih meselesi, her yiðidin yoðurt yeyiþi ayrýdýr.

Ben de uzun vadeli yatýrýmýn sürekli biþeyler alýp-satmaktan daha iyi olduðuna inanýyorum ama bunu yaparken ne kadar saðlam olursa olsun bir hisseyi alýp 10-20 sene kesintisiz tutmaktansa 2-3 seneyi bulan ana trend içerisinde alým-satým yapmaktan taraftarým.
Saygýlar.
Yer Ýmleri