KARAHÝSAR-Ý ÞARKÝ KAYACIK (YAKACIK) NAHÝYESÝ SÝS (ÇATALOLUK) KÖYÜNE RAHÝP KARABET’ÝN MURAHHASA TAYÝNÝ
Murat Dursun Tosun
Arþiv Fon Kodu: A.}DVN. MHM. Dosya Kodu: 9 A, Gömlek No: 81, Tarihi: 20 N 1268 (8 Temmuz 1852), Konusu: Karahisar-ý Þarki’ye baðlý Kayacýk nahiyesi Sis köyündeki Ermeni manastýrýna Rahib Karabet’in murahhasa tayinine dair berat.
Hû niþan-ý hümayun oldur ki;
Ermeni Patrikliðine dâhil Karahisar-i Þarki mülhakatýndan Kayacýk (Yakacýk) nahiyesine tabi Sis (Çataloluk) karyesi manastýrý murahhasasý Mýgýrdýç Rahibin bu def’a azliyle yerine diðerinin ta’yini lazým gelmiþ ve rahiblerden iþbu darende-i berat-ý hümayunum kýdvetü muhtarü’l-milleti’l-mesihiyye olmakla mucebince Kayseriyyeli Karabet Rahib zidet rütbetehu umur-ý murahhasalýðý idare ve ru’yete muktedir bulunmuþ olduðundan resm-i piþkeþi ber-vech nakd-i teslim olunmak þartýyla murahhasalýk-ý mezkûru rahib merkuma bi’t-tevcih þuruti derciyle yedine bir kýt’a berat-ý aliþaným i’tasý Ýstanbul ve tevâbi’i Ermeni Patriði iftihar-ý muhtar-ul milleti’l meshiyye Agob Piskopos dâmet rütbetü emelihi millet meclisi mühürleriyle mahrusa-i saadetime takdim eyledikleri bir kýt’a arizalarýnda istid’a olunub kuyûda lede’l-müracaa murahhaslýk-ý mezkûr dörtbin akçe resm-i piþkeþiyle rahib merkûmun huzurunda bulunduðu mukayyed ve mastur olarak resm-i piþkeþi olan mebalið-i mezkûr ber-vech nakd-i teslim-i hazine-i þahanem olunduðu tahrir-i aliþan kýlýnmýþ olmaðýn sadýr olan ferman-ý aliþaným mucebince bu berat-ý hümayunumý verdim ve buyurdum ki; merkum Karabet Rahib zikr olunan Karahisar-i Þarki ve mülhakatýndan olan Kayacýk (Yakacýk) nahiyesine tabi Sis karyesi manastýrý murahhasalýðýný idare edüb murahhasalýðýna tabi beravâta (ferman) Fi Evasit N (Ramazan) Sene 1268 (3 Temmuz 1852)

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri