Yazılanların çoğunluğunu, vaktiyle kendi süzgecimden de geçmiş fonları görmenin tebessümüyle, keyifle okudum. Ancak şu yoruma gelmesi gereken soruyu/yorumu görememiş olmanın şaşkınlığı içerisindeyim:
Teknoloji endeksi (tte/aft) %10 yaptı, fonumuz %8 yaptı ve kıyasta geride. Ancak, biz bu artıştan nemalanmak için ya fona ya endeksi oluşturan hisselere al-sat yaparak girmek zorundayız. Böyle bir yönetim anlayışı için vaktimiz ve öngörümüz yok ise, elbette pastadan pay almak için sıfır yerine sekizi kabul etmeliyiz. Hele de "her gün 100 TL" örneğiyle, toplu yatırım yapıp beklemek yerine "günbegün piyasayı izleyen bir anlayış"ın önerildiği bir mantalitede. %1500 getirse, endeks %2000 yapsa ve biz o fonu almasak neyi ispatlayacağız finansal olarak, bunu gerçekten anlamış değilim. Teorik ve paraya sıfır gereksinim duyan, mekanik bir hipotez bu. Realitede size FIRSAT MALİYETİ olarak zarar yazar. Kârdan zarar etmiş olursunuz. Daha doğrusu, teoride kârdan zarar ediyorum diyerek, olası kâra kapıyı kapatarak kârı sıfırlamış olursunuz. Bunun kabulünü ve mantığını aklım almıyor.
Dövizin de, başarıyla yönetilemeyen bir ülkede daima artacağı düşüncesindeyim, bu nedenle eurobond yerine yabancı hisse senedi fonlarını tercih etmenin -yine alternatifini gerçekleştirmek zor ve maliyetli olacağı için- mantıklı olacağını düşünüyorum. Defans yapayım derken yine fırsat maliyeti ile kazancı kaybediyorsunuz zira. Bunu IPV'de (ve mart krizinde HSYF'lerde dik duran EID'de) gördüm.
IPJ Elektrikli Araçlar Karma Fonunu bir kenara alırsak, Ak Portföy bu alanda en çeşitli yelpazeyi sunuyor. Lakin AFS Gelişmekte Olan Ülkeler Fonu ayrı kalmak suretiyle, bu cuma gelecek Sağlık ve Temiz Enerji fonları bu toplama eklenseydi, daha iyi olacaktı.
Yerli fonlarda otomotivde ağırlığı çeken Koç hisselerini barındıran Koç iştirakleri (yas) ile temettü sepetlerinde çokça iştiraki bulunan İş bankası hisseleri (ti3) fonları, ben yerlide işlem yaparken ekside olmalarına rağmen dikkatimi çekmişlerdi. Mart krizinde epey dip yapmış olmaları yönetime dair soru işareti bırakır mı bilemem ancak yine benchmark'ın ardında olmaları olasılığına karşın hisselerde doğru zamanlamayı yapabilme başarısını ve zorluğunu hatırlatmak isterim.
İlk araştırma dönemimde elekten geçirip beğendiğim, daha sonra giderek daralttığım (rbh, kub, okd vs. sonradan çıkanlar mevcut değil) ilk fon seçkisini de buraya bırakayım nostalji olsun. https://imgbox.com/xjoiINXJ
Tacirler çok volatil olduğu için ben çıkmıştım. Mart krizindeki diplere göre de eleme yaptığım için gözüme sağlıklı görünmemişti. Yukarıdaki havuza o dönem var olmayan NNF, ICZ, IDH ile emtialardan YZG ile GTZ'yi ve hiç Garanti fonu almamış olmama rağmen merak ettiğim GZH, GZR ve yine TEFAS'ta işlem görmeye başlamayıp (ya da sonlanıp, araştırmadım) mevcudu bulunan GUM'u ve ITP'yi ve son 6 ayda ön plana çıkan ALC, DPT, UPH, AAV, HVS, IIH ve burada yazıldığı üzere GMR'ye boynuz olan GL1'i dahil edeyim.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri