bear -bull devam etmiþ..............
buldum..yanlýþ deðilsem forumdan eskilerden TEO yazmýþtý.
Bizdeki hisse senetleri boþ bir A-4 kaðýdý hükmündedir. Halka arz edilmeden veya sonrasýnda
patron gerekli tedbirleri alýr ve hisse senetlerini arz ederek halktan para temin eder ve
sözüm ona ellerine birer ortaklýk belgesi verir. Temsil, yönetim, kar payý alma hakký
(hukuken var-fiilen yok) olmayan kaðýt parçalarýný ortaklarýna daðýtýr.
Hal böyle olunca da herhangi bir hissenin ya da geneli ile piyasanýn yapýcýlarýnýn yapmasý
gereken þu olur: stop kullanmazlar, sizlerin stoplarý onlarýn karý olur
Mesela ben x kaðýdýnýn en büyük trader'i yani hakimi, patronu, piyasa yapýcýsý
(kýsaca ne derseniz o olsun) olsam, davranýþým þu þekilde olur: belli bir zaman periyodunda,
ana trendin yönü(gelebilecek haberlerin ve bunun doðrultusunda oluþturulacak algýlamanýn)
ne tarafa ise o yönde maldan eksilirim. Daha doðrusu short isteyene short'u veririm. Zaman
periyodunun baþýnda 2,50 olan fiyat, periyodun sonunda 2,50 de olabilir, 1,85 de. Fiyat ne
olursa olsun bu aralýkta(zaman) ben toplam elli milyon lot mal eksilmiþimdir. Neden? çünki
piyasa aþaðý gitmek istedi. Bende mal vererek bunu saðladým. Peki malýn eksilmesinin sana
bir zararý yokmu? tabii ki yok, çünki senin mal dediðin þeyin asli bir kýymeti yok. Ben
zaten onsuz da bu þirketi idare ediyor, geçiniyor, ve böyle bir þirkete sahip olmanýn tüm
avantajlarýna sahip olabiliyorum. Demek ki bu mal benim için bir hiç hükmünde. Benim için
önemli olan sizin algý bozukluklarýnýz ve günlük-haftalýk stoplarýnýz. Bunlarý ben tayin
ediyorum ve kazancým da bundan. Ýlgili periyotta bu deðersiz kaðýtlardan elli milyon tane
vererek sizleri short yaptým(diðer bir tarif ile siz mal sahibi oldunuz) ve bu eksilmemin
maliyeti de 2,00 ytl ise elime bu azalmadan dolayý yüz milyon ytl geçmiþ olur.
Piyasa bilinmezini fiyatlayan, stoplarýnýzý(gün içi her yönde, hafta içi her yönde)
çalýþtýran ben olduðuma göre ve bunlarýn çoðunda da ben kazançlý çýkýyor isem; bu
fiyatlamalardan da(ilgili zaman diliminde) yüz milyon ytl kazanmýþ isem zararým nerede?
Karýþmasýný önlemek adýna þöyle izah edeyim; Dow'un %10 yukarý yaptýðý akþamýn sabahýnda,
x hissesini tavandan on milyon alýcý ile açmanýn bana ne maliyeti olur ki? ister o noktaya
kadar o maldan elli milyon tanesini eksilmiþ olayým, ister arttýrmýþ. Önemli olan bu eksiltme
ve azaltmayý yaparken kazanç elde edip etmediðimdir. Benim elimdeki tüm malýn karþýsýna geçip
te rest diyecek biri zaten yok ki. Þayet varsa da ekranda olmaz o kiþi. Gelir þirketimde
benimle görüþür-konuþur. Dolaþýmdaki mal da dahil almak ve þirkete sahip olmak istiyorsa ayrý,
sadece anlamlý malý alarak þirketime sahip olmak istiyorsa ayrý pazarlýk ederim.
Yani neticede ekanlardaki mallarýn çoðunun maliyeti ve anlamý sýfýr hükmündedir.
Sizin kazancýnýz sadece, piyasanýn stoplarýndan ibarettir. Çünki stoplarý siz belirler ve
ortaya çýkarýrsýnýz.
Örnek; x hissesi, Cuma günü saat 15,00, fiyat:4,90.
Bol hacim eþliðinde bol miktar çalkalama,
Piyasanýn algýsý(bakýp-duyup etkilendiði haber, veri yorum diðer endeksler vb ile oluþturulan)
yukarý yönde oluþmuþ vaziyette,
Saat 15,00 a kadar para çýkarýyor görüntüsü veriyorsunuz.
Saat 15,00 ile 15,10 arasý 4,90 dan 4,84 e iniyorsunuz. Yukarý meyilli piyasada ucuz kalmýþ
görüntüsü ile çalkaladýðýnýz fiyattan binen herkes bir anda stop oluyor ve kesiyor. 15,15
civarý nötr hale gelen piyasada birden 4,90 lara çýkýyorsunuz(para çýkýþý hala var), yeni
duruma yeni bakýcýlar geliyor, piyasa tekrar yukarý meyledince kesip zarar eden grup gelip
açýk yapýyor, yeni alanlar ise ayni fiyat çalkalamanýza ve para çýkýþýna aldanýp maldan iniyor.
Saat 15,30; fýrsatsýz þekilde baskýlarýnýzý alýyor, fiyatý 5,12 lere çekiyorsunuz. Para çýkýþý,
para giriþine dönüyor, açýk yapanlardan parayý tahsil ediyorsunuz. Kapanmayan varsa ya da binip
bu fiyata kadar üzerinde kalanlarýn kazancý açýk yapanlarýn zararýndan çoksa ya onlarý indirmeye
çalýþýyorsunuz ya da fiyatý daha yukarý çekiyorsunuz yeni açýkçýlar gelsin diye.
Yukarýda yazdýðým hayali piyasa yapma örneðinde sizin þansýnýz ne olabilir? daha doðrusu para
kazanabilmeniz kimin elindedir? Yarým saatlik süre zarfýnda dünyada ya da ilgili hisse de ne
deðiþmiþtir çoðunuzun kaybý, azýnýzýn karý haricinde?
Þifai olarak anlatýlacak þeyler deðil bunlar. Eksik bir yerleri kalýyor hep.
"piyasa yapýcý stop yapmaz, sizlerin stoplarý onun kazancýdýr".

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri