Geçen haftaki istifa/görev deðiþikliklerinden sonra bugün yapýlacak faiz arttýrým kararý ile ilgili piyasa bence aþýrý fiyatladý. Bugün saðlam bir faiz artýrým kararý gelirse 450+ baz puan þeklinde hem dolar düþecek hem borsa düþecek sanki.
Zaten yüksek faiz artýrým kararý bekleyip de özellikle bankalarýn önderliðinde borsanýn artmasý süper saçma. Sonuçta mevduatlar kýsa vadeli, krediler uzun vadeli. Bankalar ucuz maliyetle daðýttýklarý kredileri yüksek maliyetli mevduatla fonlamak zorunda.
Neyse, konumuza dönersek, bence bugün bir düzettme yaþayacaðýz ve bazý oyuncular dün "kar realizasyonu" yaptý.
AGHOL solo ve MGROS'un da deðiþken faizli kredi TL borçlarý var. Bu borçlara da "ek" finansal gider yazar bu faiz artýþý.
AEFES tarafý biraz daha stabil bu konuda. Borcun büyük kýsmý döviz bazlý ve hedge edilmiþ.
12 aylýk güzel gelecek.düzeltmeler alým fýrsatý olur.ben endeks düzeltmesine ayak uydurmayacaðýný ve pozitif ayrýþacaðýný düþünüyorum.
Enerji hatýrladýðým kadarýyla 700 civarý kurdan zarar yazmýþtý.son çeyrek yazmayacak.mc donalds da son çeyreðe girer.
Çelik motor kar yazmaya devam eder.
Bilanço düzelecek.
Ytd
Faiz artýþý gelir ise sene sonu dolar 7.50 ve altýna inerse tarihi zarar açýklayacak zarar dediðim hedge zararý dönemlik olumsuz olacak sen dolarý 8.30 sabitledin gerçek kur 7.50 senin borç 8.30 kaldý arada 0.80 kr zarar yazdýn , ama olumlu tarafý gelecek dönemlerde yapacaðým hedefinin maliyeti düþer bu dönem 9.50 yaptýysan enflasyon cds kurdaki düþüþ neticesinde 8.80 hedge yapýlabilir finansal konusunda çok olumlu biþey beklemiyorum otomotiv hariç kur düþüþü Efes ccola gelir düþmesine neden olur vs baraj satýþýný Gürcistan’a yapýyor döviz düþünce borcu biraz azalacak ama faaliyet karý da çakýlacak
ya apýr sapýr konuþuyorsun. sessiz kalýyorum, cevap vermiyorum meydaný boþ buluyorsun dört nala koþuyorsun.
nereden biliyorsun dolarý 8.30'dan hedge yaptýðýný? hedge maliyetinin ne kadar olduðunu nereden biliyorsun? 3. çeyrek içinde dolar uzun bir ara 6.85'de takýldý kaldý. O sýrada hem hedge maliyetleri çok düþmüþtü (volatil olmadýðýndan) hem de CDS'lerde geri çekilme vardý! Nereden biliyorsun o sýrada hedge yapýlmadýðýný?
Nereden biliyorsun dolar 8'i geçtikten sonra o hedge'in bozulmadýðýný? Belki kur farký karý bile yazar eðer 8 üstünde hedge'ler bozuldu ve tekrar "döviz açýk pozisyon"a geçildiyse.
Sýrf sallýyorsun! Sus da adam sanalým.
Mali Müþavirim diyorsun AGHOL konsolide bilançosunun bugüne kadar Mart ayýndan önce açýklanmadýðýný bilmiyorsun.
Viop'ta ters yönde (döviz açýk pozisyonun varsa alýþ yaparak) iþlem açmayý tek hedge yöntemi sanýyorsun.
Onlarca hedge yöntemi var, özellikle Anadolu Grubu iþtirakleri (baþta Efes, CCI ve Migros) onlarca hedge yöntemi varken niye Viop'ta dolar alýþ pozisyonu açsýn?
Dolar 6.85'te uzun süre sabitken yurtdýþýndaki bir finans kurumu ile "yýl sonunda 7.50 TL'den dolar alma opsiyonu" satýn alýnmýþ olamaz mý? Hatta o opsiyona "yýl sonu gelmeden dolar 8 TL'yi aþarsa opsiyon iptal edilir" gibi bir madde konmuþ olamaz mý? Büyük montanlý iþlemlerde onlarca madde yazýlýyor ve bu opsiyonlarýn fiyatý çok ucuz oluyor eðer bir dönem döviz sabit giderse.
Nedense hiç zengin iþadamý mali müþavir yok. Mali müþavirin iþi rakamlarý kaydetmektir, baþka bir iþe yaramaz. Karar alýmýný, yatýrýmý giriþimci yapar. Eðer rakamlarý deftere kaydetmek para etseydi bütün muhasebeciler zengin olurdu!
Yer Ýmleri