Migros 2. Çeyrekte kötü finansal açýklamýþtý bu finansalda telafi etti , bu þirketi nasýl 5 sene geriye attýlar döviz krediler vs maalesef 5 sene kaybetti , þuan durumu harika varlýk satýþlarý devam ediyor tek sýkýntý düþük büyüme oraný açýlan marketlerin ölçeklerinin küçük olmasý (market deðeri hesaplanýrken toplam Satýþ alaný m2 önemli bir katalizör) Enflasyon artýþý stok karý getirirken þirketin net iþletme sermaye açýðýnýn büyümesine ve temettü daðýtýmýmda daha muhafazakar hareket Etmesine neden olmakta , 2019-9 ayda net iþletme sermaye açýðý 2.3 milyardan 2020-9 ayda 2.7 milyara çýktý bu yükseliþ olurken milyardan fazla varlýk satýþý yapýlýp borç kapatýldý perakendede enflasyon olumlu yönü olduðu kadar olumsuz yönüde var , döviz riski artýk neredeyse yok gibi finansallarý etki etmeyecek 2021 yýlýnda inþ yýllar sonra kar elde etmeye baþlayacak ben olumlu görüyorum
Migros'un ana sorunu pahali algilanmasi....ve surekli dusen halkin alim gucu. Migros'un imajini duzeltmesi kazim.
Pahalý algýlanmýyor olsa daha fazla müþteri çekebilir ve mevcut maðazalarý daha verimli kullanabilir haklýsýn. Ben baþka bir konuya deðinmek istiyorum. Migros'un büyüme hýzý ile ilgili daha önceden Migros forumunda da tartýþýlmýþtý. Ben de uzun dönem performans kýyaslamasý yapmýþtým sektör lideri ile. 2015'in ilk 6 aylýk cirosu ile 2020'nin ilk 6 aylýk cirosunu kýyaslayýnca:
- BÝM 3.16X
- Migros 3.07X
oranlarla büyümüþ. Yani Migros ile BÝM hemen hemen ayný oranda büyümüþ. Her ne kadar gayrimenkul satýþý ile olsa da Migros bu dönemde net borç ödeyen çok yüksek finansman maliyetlerine katlanan ve yüksek Euro borcundan dolayý 2018 yýlýndaki döviz krizinden en fazla etkilenen þirketti.
Neden 2005'ten baþlattýn dersen, sadece döviz krizi öncesi olsun ve uzun dönem olsun diye. Malesef BÝM henüz 9 aylýk bilançoyu açýklamadýðýndan sadece ilk 6 aylarýný kýyasladým.
Döviz borcu olmayan, finansal gideri düþük olan Migros'un bundan sonra daha hýzlý büyüyeceðini tahmin ediyorum.
Þok market ve Migros’un yatýrýma ayýrdýklarý bütçe neredeyse ayný þok 750 marketten 900-950 market açýlýþýna revize etti þok 5 senede yaklaþýk 5000 market açtý ve meyveleri 2022-2023 gibi almaya baþlayacak Migros market açýlýþý hep m formatý yada 2m , m2 büyümesi yok gibi birþey ,2019-2020 düþük büyümenin etkisini rakiplerine göre 2022-2023 görür,þok agresif büyümesine raðmen bu sene kar eldeetmeye baþladý; alým gücü düþüyor insanlar daha çok bu sebeple indirim marketlerini tercih ediyor bunu bim ciro piyasa deðerinden anlayabiliriz ,marketler birbirine bezemeye baþladý ayný 3-5 marka Carrefour þok Migros’ta bulunuyor , alým gücünün düþmesi gelecek yýllarda Migros için olumsuz etki yaratabilir , Migros kendi ürünlerini daha aktif kullanmalý , sanal market þu dönemde olumlu bende kullanýyorum ama ürünlerde hep sýkýntý var meyve sebze içine çürük atýyorlar ürünlerin son kullanma tarihi yakýn olanlarý gönderiyorlar müþteri ne olursa olsun bence bir süre daha marketlerde kendi görüp almak isteyecektir
sektörde marjlar oturmuþ
þok brüt kar marhý %23,3 migrosta %25,7 carrefour %26
favök marjý migros %8,1 þok %9,5
her market kendine göre bir yerde avantajlý ama marjlar birbirine yakýn
þok iyi marj varken kar elde edememesinin sebebide yüksek market açýlýþý
yeni açýlan þubelerin baþabaþ noktasýný yakalamalarý 3-5 seneyi buluyor ,bu zamana kadar açýlan þubeler zarar yazýp genel karý düþürüyor
bu sebeple 2022-2023 yýllarýnda þok ve bim maalesef migrosa karþý avantajlý olacaklar
migros 2019-2020 düþük büyümesini hala anlayamýyorum en fazla yýlda 150-200 milyon yatýrým harcamasý fazla yapacaktý migros için bu yatýrým rakamlarý maliyeti denizde damla kadar önemsiz ;
buradan çok kýstýlar iþi abarttýlar yatýrým/net satýþlar þokta 2,1 migrosta 1,3 migros abarttý kýsa vadede finansman gideri azalmasý yeni þubelerin karý baskýlamasýný engelledi ama orta vadede çok fazla olumsuz etkisi olacak
keþke þu yönetim efeste olsada efesin yatýrýmýný 0 düþürseler orada çok daha iþe yarardý
2019 9 ayda migros 17.195
þok 11.821 ciro yapmýþ
þok cirosu migrosun %68 kadarmýþ
2020 9 ayda migros 21108
þok cirosu migrosun %73 kadar
12 ayda aradaki fark 5 puan erimiþ, bu projeksiyon artarak devam edecek 2024 gibi þok cirosal olarak migrosu geride býrakacak böyle agresif büyümesi devam eder migros muhafazakar kalmaya devam ederse 2024 önce bile olabilir (ag finansal açýdan migros temettüsüne muhtaç temettü erken alabilmek için migrosun büyümesini durdurmaya devam etmeleri kuvvetle muhtemel)
migros maliyeti düþük internet satýþlarýna kanalize oldu þok bim a101 iki taraftada kendilerine göre büyüyor,carrefoursa franchise bile yapýyor, bakalým ilerleyen yýllarda hangi tarafýn seçimi haklý çýkacak
þimdi süper zekalar burada þok pazarlama diyecekler
þirketleri karþýlaþtýrmadan doðru yanlýþ yaptýklarýný anlayamazsýn
tuborg-efes türkiye vs
Son düzenleme : tarik1234; 08-11-2020 saat: 12:27.
AGHoL iþtiraklerinde Net Yabancý Para Pozisyonu (Hedge Dahil) durumlarýndaki deðiþim:
2020 ilk yarý bilançolarda:
MGROS: -878 Milyon TL
AEFES: -868 Milyon TL
ASUZU: -102 Milyon TL
2020 9 aylýk bilançolarda:
MGROS: -505 Milyon TL
AEFES: -187 Milyon TL
ASUZU: -14 Milyon TL
Rakamlarý isyatirim.com.tr'deki verilerden aldým. Kur riskinden korunmak için çok önemli adýmlar atýlmýþ son 3 ayda. Bakalým pazartesi akþamý açýklanacak konsolide bilançoda holding solo ve halka açýk olmayan iþtiraklerinin kur riski ne durumda.
Yukarýdaki rakamlarda sanýrým Anadolu Etap'ýn kur riski yer almýyor çünkü dillere destan "tam konsolidasyon" yapýlmadýðýndan dolayý.
Migros forumda da eskiden beri konuþulan bir "ciro fetiþizmi" fantazisi var. Migros holdingin tek iþi deðil. Elbette Migros pazarý domine edecek, demir yumruk gibi tedarikçileri/üreticileri hizaya getirecek ciroya ve maðaza sayýsýna sahip olmalý. Ama holding için Migros'tan marjinal karý saðlamak her þeyden önemli. "Ciro fetiþizmi" adý altýnda zaten yüksek borçluluk varken çok fazla maðaza açýp gereksiz yatýrým maliyetlerine katlanmanýn bir anlamý yok.
Mesele en fazla ciroyu yakalamak ya da rakiplerden daha hýzlý büyümek deðil, mesele sürdürülebilir büyüme ile maksimum karlýlýk önemli. Migros'un yýllar yýllar önce Euro borçlanarak aldý holding. O gün bugündür Migros'u almak için borçlandýðý Euro'ya hem faiz ödedi, hem de döviz krizinde çok yüksek kur farký zararý yazdý. Migros'un artýk bir þeyler ödemeye baþlamasý lazým holdinge.
zaten ona uðraþýyorlar ama nakit için migrosu feda ediyorlar mevzu bukadar basit
migros 2-3 sene sonra bu günün parasý yýlda 1-1,5 milyar arasý temettü daðýtýmýna baþlar
týpký ccola gibi ne uzar ne kýsalýr iyi bir temettü þirketi olur
burada denge önemli ag yanlýþ yatýrýmlarý ve finansal yönetimi maalesef migrosu güdük býrakacak
temettü kadar favök önemli favök geliþimi yavaþlayacak operasyonel giderleri bu sebeple yükselecek
keþke boþ beleþ ýsýzu adel enerji gyo vs hepsini satýp nakit akýþýný düzeltme yoluna gitselerdi
bence hem migros hemde ag için bu en iyi yol olurdu
Yer Ýmleri