26 Mart ‘ÖLMEME GÜNÜ’..
Ýkinci Yeniciler bir 26 Mart akþamý eþleriyle, sevgilileriyle bir raký sofrasýnda toplanýr. Masadaki kadýnlardan biri, vücudunda gezen bir iðne olduðundan ve bunun, kalbine saplanma korkusundan bahseder. Turgut Uyar, garsondan büyük bir raký þiþesi ister; sonra masadaki herkese imzalatýr. Þiþeyi kadýna verir ve der ki...
‘Seneye bugün, bu þiþeyi burada, hep beraber içeceðiz.’
Böylece sonraki yýllarda her 26 Mart akþamý, Eski Rumelihisarý Avcýlar Lokantasý’nda toplanýlarak ‘Ölmeme Günü’ kutlanacak, gecenin sonunda imzalanan þiþeler en umutsuz olana emanet edilecektir; ta ki tekrar bir araya gelene kadar..
1970’lerin sonunda baþlamýþ olan bu gelenek, 1985 yýlýna kadar sürer. O yýl Turgut Uyar, son ‘Ölmeme Günü’ kutlandýktan sonra, 22 Aðustos’ta hayatýný kaybeder. Turgut Uyar’ýn ardýndan bir daha ‘Ölmeme Günü’ kutlanmaz.
1981 yýlýnýn 26 Mart’ýnda toplandýklarýnda ise aþaðýdaki sohbet geliþmiþ;
- Garson: Efendim, sizleri burada görmek büyük mutluluk!
Cemal Süreya: Kim istemez ki mutlu olmayý? Ama mutsuzluða da var mýsýn?
- Garson: Anlamadým efendim?
Can Yücel: Geldiðin kadar deðil, göründüðün kadar mutlusun. Ve sakýn unutma; gittiðin kadar deðil, hak ettiðin kadar unutulursun.
- Garson: Anlýyorum efendim. Neyse, ne alýrdýnýz?
Nilgün Marmara: Sen ne getirdin bana çocukluðundan?
- Garson: Çocukluðumdan mý? Siz ne isterseniz, mutfaktan onu getireceðim iþte.
Edip Cansever: Bu aralar ellerim hep üþür benim. Doktor ‘kansýzlýk’ der, ben ‘sensizlik’ derim.
Nilgün Marmara: Üþümüþüm, düþlerimin üzeri açýktý.
- Garson: Ekrem! Klimayý aç oradan, çattýk ya..
Tomris Uyar: Bazen sensiz kalmak, kýrýldýðýný göstermenin en iyi yoludur.
- Garson: Estaðfurullah efendim, ne kýrýlmasý? Bugün kötü bir gün sanýrým benim için.
Yaþar Kemal: Gülümse, karamsarlarý þaþýrt. Gülümse, güller açsýn yüzünde. Gülümsemenle yayýlsýn ýþýk. Dünyayý ýsýtmasan da güneþ gibi çevreni ýsýt.
- Garson: Ekrem! Klimayý kapat. Gülümsüyorum..
Fotograf : Fazýl Hüsnü Daðlarca, Turgut Uyar, Ece Ayhan, Nilgün Marmara, Salah Birsel, Ýlhan Berk, Cemal Süreya, Rýfat Ilgaz, Ýbrahim Sadri, Metin Eloðlu, Can Yücel, Yaþar Kemal, Edip Cansever, Tomris Uyar, Melih Cevdet Anday.,
(alýntý)

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri