@Bora Yaþar,
Haklýsýnýz, ama çok ciddi bir çaba var, bakýn sn Cumhurbaþkaný varlýk fonu teminattýr demiþ. Ne için teminat? Þahsi kanaatim ülkeye döviz getirecekler için, yatýrým için olsun, kredi vereceklere olsun bir teminat.
Ayrýca katardan referandum sonrasý 10milyar dolar gibi bir rakam gelecek yazmýþlar bazý yerlerde, evet öteleniyor herþey ancak kapitalizmde borçlar hep ötelenerek iþler yürüyor.
Brezilya için, usd/brl grafiðini inceleyin,(
https://tr.investing.com/currencies/usd-brl-chart ) o ülkede nasýl hallaç pamuðu gibi atmýþlar, inanýlmaz spekülasyon yapýlmýþ.
Bizim varlýk fonu baþkaný bir kanalda fx piyasalarýnda dahi TL ye müdahale edeceðiz, Ve bu iþleri profesyonellerle çalýþarak yapacaðýz dedi.
Bu önlemleri gören fx çiler tl nin deðer kaybedeceði yöne doðru iþlem yapabilirler mi? Adam düþünür ya müdahale gelirse diye?
Yani adam tercihi þöyle yapar,
Türkiye'de karþýmda kuvvetli birileri var, ölümüne savunuyor, o zaman ben aklýmý mý kaybettim giderim yine brezilya'ya yada korunaksýz ülkeler ile uðraþýrým nede olsa karýþan yok tek korkum faiz artýþý der ve iliþmez Türkiye'ye.
Tüm dünya günlük hacmi 5.1 trilyon dolar.(kaynak prof Özgür Demirtaþ) Bin tane þey var burada, bu paranýn 100 milyar dolarý Türkiye'ye dönse bilemedin 200 diyelim, artýk fx'e dahi müdahale edilebilecek milyar dolarlar mevcut, kaldýraç etkisi ile püskürtürler gibi geliyor bana.
Nede olsa sayýþtay denetimine tabi deðiller. Merkez bankasýnýn müdahalelerinde olduðu gibi görev zararý olur. Elinizde onmilyar dolarlar var artýk. Karþý taraftaki fx çinin ise kaybedecek çok þeyi var.
Özet olarak çok ciddi ve profesyonelce eðiliniyor, en azýndan bana öyle geliyor.
Yer Ýmleri