ÝTO verilerine göre, Ýstanbul'da aralýkta bir önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 1,36, toptan fiyatlar yüzde 2,05 arttý
Ýstanbul Ticaret Odasý (ÝTO), Ýstanbul'un enflasyon rakamlarýný açýkladý.
Ýstanbul'da, aralýkta bir önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 1,36, toptan fiyatlar yüzde 2,05 artýþ gösterdi.
Ýstanbul Ticaret Odasý'nýn (ÝTO) 1995 bazlý verilerine göre, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan Ýstanbul Ücretliler Geçinme Ýndeksi aralýkta bir önceki aya göre yüzde 1,36, toptan fiyat hareketlerini yansýtan Toptan Eþya Fiyatlarý indeksi ise yüzde 2,05 arttý.
Söz konusu veriler yýllýk bazda incelendiðinde perakendede yüzde 14,40, toptan fiyatlarda ise yüzde 18,18 artýþ kaydedildi.
SEKTÖREL BAZDA DEÐÝÞÝM ORANLARI
Aralýkta perakende fiyatlar ev eþyasýnda yüzde 3,02, gýdada yüzde 2,20, konutta yüzde 1,27, ulaþtýrma ve haberleþmede yüzde 0,59, diðer harcamalarda yüzde 0,38, saðlýk ve kiþisel bakým harcamalarýnda yüzde 0,33 artarken, kültür eðitim ve eðlence harcamalarýnda yüzde 3,23 ve giyimde yüzde 0,55 azaldý.
Toptan fiyatlarda ise iþlenmemiþ maddeler grubunda yüzde 6,31, madenlerde yüzde 2,56, gýda maddelerinde yüzde 1,93, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 0,44, inþaat malzemelerinde yüzde 0,40 yükseliþ kaydedildi. Kimyevi maddelerde toptan fiyatlar yüzde 1,54 azalýrken, mensucat grubunda deðiþim gözlenmedi.
bir halt olacaðý yok.
demek ki tuik de %1 civarý bir rakam açýklayacak
bu durumda resmi rakam yýllýkta %14,20-14,50 civarý kapatacak
bir halt olacaðý yok.
Bunun ana göstergesi yabancý para cinsinde borçlarýn temerrüte düþmesidir.
Sanýrým ölçüsü bu. Onun dýþýnda herþey
Devalüasyon
Para basýmý (memur maaþý ve devlet harcamalarýnýn karþýlanmasý) ,
Þirketlerin çoðunun iflas etmesi, çalýþanlarýnýn kýsa çalýþmaya ya da ücretsiz izne gönderilmesi (verilecek 1200TL'nin de yine parasal geniþlemeyle saðlanmasý v.b)
gibi durumlar yeni normal olduðu için bu sayýlanlar ciddi bir fakirleþme yaratýr ancak battý (default) tabirini kullanabilmek için ülkenin kendisinin kontrolünde olmayan yabancý para cinsi borcun ödenememesi durumu oluþmalý.
Bu baðlamda Arjantin ve Venezuella batmýþ ülkelerdir.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Ayhan baþkan, ben bu dolarýn altýnýn gümüþün platinin sýrrýný çözdüm, ve gerçekten saðlam para kazanýyorum.
Ama þunun sýrrýný çözemedim. Þimdi ben kendi öz karýmla halvet oluyorum, mecburen ayný evet yaþýyoruz, karý koca münasebeti neyi gerektiriyorsa onu yapýyoruz.
Fakat açýk havada ayný motosiklete karýmý bindiremiyorum, sosyal mesafe kalmamýþ diyerek benim motoru geri çeviriyorlar. Ne yapmam lazým? Bilirsen çözümü sen bilirsin baþkan.
https://twitter.com/bulasikhamdi061/...161423363?s=24
ito kasýmda 1.94, tuik 2.30 tüfe açýklamýþtý.Arada baðlantý var ama belli olmuyor tuik in ne yapacaðý.
Yer Ýmleri