Devlet bankalarýnýn bile, bile diyorum dikkat, saðlam olduðu bir ülkede yaþýyoruz. Reisicumhurun bugünkü yakýnmalarýndan biri de, ''ne olursa olsun bankalarýn hep kar ettiði'' üzerineydi dikkat ederseniz.
Baþka bir þekilde söyliyeyim: Türkiyede'deki Garanti Bankasý'ný dünyaný her hangi bir ülkesine götürün, söke söke kar etmeye devam eder.
Sn hkm bankalar kredi verirken 1,5-2 misli teminat alsalar da dediðiniz gibi teminatlarýn deðeri anaparayý karþýlamaz hale gelebiliyor.
2003-2013 yýllarý arasýnda Döviz kredileri çok cazipti, %3-4 faizle alýnýyor, tl'nin aþýrý deðerlenmesi sebebiyle Tl bazýnda ödeyeceðiniz para düþüyordu. 100 milyon TL karþýlýðý döviz kredisi almýþsýnýz, 3 yýl sonra döviz %20 deðer kaybetmiþ ve borcunuz döviz faizine raðmen hiç ödeme yapmasanýz dahi 90 milyon TL'ye düþmüþ oluyordu. Gelirleri TL olanlar çok kazançlý çýkýyordu.
10 yýl gibi çok uzun süren bu cazibe artýk normal olmuþtu. Deðiþebileceði akýllardan çýkmýþtý. Ýþler 2013 yýlýndan sonra terse döndü. Fakat dönüþün farkýna varmak da yýllar sürdü.
Yukarýda yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Bu videonun 25.dakikasýnda burgan bank ve akbankýn batan bir emlak kredisi var.Ýnþaat bitmiþ evler satýlmýþ,millet evinde oturuyor,banka projeye ipotek koymuþ,çýkýn evlerden evleri satacaðým diyor banka.Þirket de garanti koza ,hala bu þirket benim bildiðim batýk sayýlmýyor falan,bizim memleket bir deðiþik cidden.Bankaya bak bu projeye nasýl kredi verirsin,nasýl bu dolandýrýclýða alet olursun.Banka da biri akbank diðeri burgan,geçin efendim ,hep çakallýk hep vatandaþý dolandýrma baþka bir þey yok bizim memlekette.
Bankalarýn karlýlýklarýný inceleyebilirsiniz. Halka açýk. Garan, Akbank, Ýþbankasý, YKB en mükemmel olanlar. Devamýnda devlet bankalarý geliyor. Ha siz Þekerbank'ý örnek verirseniz neden zarar ettiðine dikkatli bakýn derim.
Türkiye'de bankalarýn saðlam olduðu genel bir konudur. Özel konulara dikkat çekmek isterseniz evet HSBC küçülmüþ olabilir. ANcak dikkat:
kýsmi çýkarýmdan bütüne varmak, yanýlgýya götürür...
Yer Ýmleri