Hükümet vs USD
AKP hükümeti þöyle yaptý, böyle yaptý.. Hiçkimse obejktif deðil... Ukalalýk kabul etmez iseniz; objektif olduðumu baþtan belirtmek isterim....
USD ýn 7,40 TL ile Aðustos ta zirve yapmasýnýn sebebi, çok açýk yazmak istiyorum; AKP hükümetidir...
AKP hükümeti kendisinde tarifsiz bir özgüven ile AB, ABD ve Suriye meselesine çok yüksek tondan giriþ yaptý.. Bu giriþi yadýrgamamak lazýmdýr çünkü duygusal bir millet olan Anadolu halkýnýn Duygusal olarak hareket eden bir hükümetinin olmasý kaçýnýlmazdý.
TR nin inanýlmaz büyük bir üretim ve hizmet gücü vardýr... Objektif olun. Dünyanýn hiçbir ülkesinde bu denli hizmet sektörü geliþkin deðildir... Zaafýmýz üretim gücümüzün tamamýna yakýný yabancý para girdisi ile olamktadýr...
O sebeple TR de piyasalar ve ekonomi V þeklindedir. Ya batacak kadar düþeriz yada Almanya olacak kadar yükseliriz..
TR nin negatif ve pozitif yanlarý temelde budur..
Hal bu olunca; USD ýn hareketleride bu yazdýklarým ile pararlel olmaktadýr...
Bundan ötürü düzelen ABD, Rusya iliþkileri ve durulan Suriye meselesi ile USD hýzla deðer kaybetti. Týpký yükseldiði gibi.. Üstüne %10 olan faizler %25 yapýlýnca USD ýn beli kýrýldý...
USD ýn beli kýrýlmasýnýn bedeli %25 faiz dir.. %25 faizin bedeli ise enflasyondur. Enflasyonun neticeside þiddetli fakirleþmedir..
Yaþadýðýmýz süreç budur...
Batý toplumlarý RASYONEL dir. Akýl ile hareket ederler, bizler duygularýmýz ile hareket ederiz.
Bunun maliyetide bazý zamanlar yüksek oluyor.. Ancak
Kaþýkçý olayýnda duygusal hareket etmedik. Süreç iyi yönetildi.. Vesvesesi iyi yapýldý. Katil katildir Kral olsa bile...
Katiller ile iþbirliði yapanlarda en az onun kadar suçludur.. NOKTA.. Ýsterse ABD baþkaný olsun....
SUÇ SUÇTUR... Ýster Lahey de Ýsterse Ýstanbul Adalet Sarayýnda...
Ha uygulanýr uygulanmaz o ayrý...
Selman CB ile randevu istedi.. Verilmedi..
Selman ve Trump iþbirliðine devam edebilir. Ama ortada YAKICI bir gerçek var. Aleni... AB hukuk ve demokrasi devleti ise.. Bir yanda Trump Bir yanda inandýklarý ADALET demokrasi sistemi...
TR iyi konumlandý... Kararý AB ve ABD senatosu verecektir.. Kolay bir karar olmayacaktýr.. Ya da TR yi ciddiye almalýlar....
Sonuçta Züccaciye dükkanýna giren FÝLLER gibi ler .. Ama Filin ayaðýna çivi saplandý.. Hemde 12 lik inþaat çivisi... Fil istediði kadar aðýr olsun...
Fil bu çivi ile elbette ölmez.. Ama çok rahatýsz eder.. FÝL filliðini yapamaz... Çivinin çýkarýlmasý pansuman edilmesi þarttýr.. fÝL 5 ton, ÇÝVÝ 20 GR olsa bile...
Ýþler bu duruma evrilince önümüzdeki birkaç ayýn belki seçime kadar USD ýn aleyhine olacaðýný düþünüyorum...
ABD de resesyon tehlikesi ve çok hýzlý artan faizler... Faziler son iki senede çok hýzlý arttý.. Geliþmiþ bir ülkenin resesyonu geliþmkete olan ülkeye benzemez.. Örneði Japonya....
Tüm bunlarýn bileþkesinde maalesef yyukarýdaki grafikte USD da önümüzdeki 6 ay herhangi bir hareket beklemiyorum...
USD da Yükseliþ Kaçýnýlmaz.. Elbette yükselecek...
AMa frene köküne kadar basmýþ, faizlerin %25 VE kýsmide olsa batý ile iliþkilerini normalize etmeye çalýþan bir TR de deðil...
Son düzenleme : selka; 09-12-2018 saat: 14:40.
Doðrudur sayýn Selka. Faiz kur enflasyon sarmalýna girmiþ bir vaziyetteyiz. Bunlarýn yumuþak karýnlarý da kur 5 lira faiz ve enflasyon 20 civarlarý gibi duruyor. Þimdi býyýk sakal durumu var. 2001 IMF, 2008 FED ile kurtulduk. 94 te kendi kendimize kurtulduk. Kurtuldukta iþte o vakit parasal geniþleme seçildi dövizin önü açýldý ki 94 ten sonra dövizin nasýl bir yükseliþ sergilediði malum. Ama o vakit ne dýþ borcumuz bu kadardý ne de dýþ finansmana böyle baðýmlýydýk. Ýhracatýmýzda bile ithal girdi oraný yüzde 65-70 lerde. Oysaki 2000 yýlýnda yüzde 30 var yok.
Þimdi mühim olan ülkeyi yönetenler ne yapacak.
1 Bu faiz oranlarýyla ekonomi dönmüyor. Yaprak kýpýrdamýyor. Hanehalkýnýn tüketmesi bir yana üretici borç yenilerken, yeni yatýrým yaparken çok büyük bir faiz yükü altýna giriyor. Zaten mevcut borcu ödemekte zorlanýyor ki býrakýn yeni yatýrýmý. Bankalarýn birinci ve ikinci derece riskli kredileri 300 milyar liraya dayandýðý konuþuluyor. Sözün özü bu faiz oranlarýyla olmaz. Bu gemi yürümez.
2 Dediðiniz gibi fakirleþme. Hanehalkýnýn alým gücü kaybý son iki yýlda inanýlmaz azaldý.Üzerine hanehalký borçluluðu. 2000 yýlýnda hanehalký gelirinin yüzde 4.5 i borçluyken bu oran 2017 de yüzde 50 üzerinde. Bu yýl sonu itibariyle 60 a dayanacaktýr. Ana pazar, ana tüketici 85 milyon kiþidir. Bunlarýn alým gücünün olmadýðý yerde ekonominin düze çýkmasý, geliþmesi konuþulamaz
3 Dediðim gibi IMF olur, ya da þansýmýz yaver gider FED 180 derece politika deðiþikliðine gider.
Yoksa görüntü bu þekilde. IIF diyorki en önemli kurumdur bu konuda.
Grafik çok þey anlatýyor aslýnda. Kur 7.20 de dese yabancý yatýrýmcý gelmedi. Bu yýl 22.5 milyar dolar olan beklenti bile karþýlanmayacak ki ilk 9 ay 15 milyar dolar civarýydý. Ýçinde kurun en yüksek olduðu Aðustos ve Eylül aylarý da var.
Önümüzdeki yýl sadece 5 milyar dolar bekleniyor.
Durum benim penceremden bu. Kur faiz enflasyon sarmalýnýn içindeyiz. Bir taraf feda edilecek bir süre. Ama sorun kabul edilmeden iþi seçimlere de kadar bir þekilde götürme politikasý çok tehlikeli. Eðer böyle devam ederlerse ülkeyi yönetenler sarmalda çark tekrar dönecek. Bu kez elimizde daha yüksek kur faiz ve enflasyon olacak.
Devamlýlýðý olan temeli olan hiçbir mücadele yok. Faiz oranlarýný düþürme ihale iptali ve Çiller dönemindeki gibi ihale kurnazlýðýyla yapýlýyorsa, enflasyon ile mücadele sözde gönüllü özde zorunlu geçici indirimler ve enflasyon sepetinde aðýrlýðý yüksek ürünler seçilip bunlarda iki aylýk süreyle vergi indirimleriyle yapýlýyorsa bu iþin sonu karakolda biter. Mantýklý, ayaklarý yere basan hiç bir mücadele yok. Ki sorunu kabul edende yok mücadele olsun.
Tek taraflý bakýyorsunuz olaylara sürekli dikkatimi çekiyor. Zayýflar gidecek, batacak. O iþ o kadar kolay deðil sayýn martin. Her batan firmanýn bankalara ne kadar taktýðýný, piyasada yanýnda kaç tezgahý, firmayý daha götüreceðini, oluþacak iþsizliði, devletin vergi kaybýný görmezden gelemezsiniz. Ki görüyoruz da görmek isteyenler görüyor. Ýþsizlik fonundan kamu bankalarýna aktarýlan para, Akbank bedellisi ki devamý gelecek. Sizce can sýkýntýsýndan mý yapýlýyor.
MB nin yaptýðý ekonomik mücadele deðil zaten. MB nin öyle bir görevi de yok. MB finansal müdahale ediyor. Para politikasý uyguluyor. Ekonomik tedbirleri almak ekonomi yönetiminin görevi.
Sn selkanýn analizlerini ben çok seviyorum.Özünde karamsar bir insanýmdýr.O yüzden bu dünyada uluslararasý iliþkilerde hak hukuk adalet gibi kavramlarýn varlýðýna inanan birilerini görmek beni cidden mutlu ediyor.Dünya görüþü olarak temiz,bozulmamýþ ve doðru bir insanýn görüþleri elbet.Maalesef dünya öyle deðil.Sn selka AB hukuk ve demokrasi devleti ise türkler doðru yaptý doðru tarafý seçti demiþ, tarihe bakýlýrsa maalesef tarih bunun aksi binlerce örneklerle dolu.Cengiz han istilasýný yaparken önüne çýkan onlarca devlet ve binlerce insan doðru olmadýklarý veya haksýz olduklarýiçin mi moðollar tarafýndan kesilip biçildi.Fatih istanbulu fethederken bizanslýlar kendi devletlerini savunmuyorlarmýydý,haksýz olduklarý için mi istanbulu aldýk.Veya afganlýlar hem rusya hem amerika tarafýndan istilaya uðradýklarýnda,veya suriyeliler veya ýraklýlar ne yaptýlar da bu kadar zulme uðradýlar.Devletlerarasý iliþkilerde hak hukuk olmaz güç olur,ormanda ceylan aslana karþý haklý olsa ne yazar haksýz olsa ne yazar.Faiz arttýðý zaman döviz durmak zorunda teorisi de ben yaþtakilerce aksi yýllarca yaþanmýþ bir olgudur.90 lý yýllar yüksek faiz ve devaülasyonlarla yaþandý .Batýyla iliþkilerimiz düzelmedi ,düzelmesi de mümkün deðil,adamlar kürdistaný kurmak istiyor,biz en azýndan kendi topraklarýmýzda buna kürdüyle türküyle genel olarak karþýyýz.Adamlar iraný oymak niyetinde þimdilik sýradaki devlet biz deðiliz irandan sonra olay sýkýntýlý.Son olarak dolar grafik falan dinlemez ,dolarýn artýþý yapýsal ve durdurulamaz.Saygýlar sevgiler)))))))
Yer Ýmleri