o nasýl olacak? bence önce iþvarant sitesinden varant eðitim dökumaný var bi okuyun derim. Varant ihraçcýnýn elindeyse ana kaðýdýn o anki fiyatýna göre varant fiyatýna alým ve satým kotasyonu koymak zorunda. örneðin siz 8,50 kf li varantý 8,10 iken 0,20 den alýrken 8,70 olduðunda vadeye göre olmasý gereken fiyat neyse o fiyattan kotasyon ile almak zorunda. Ýhraçcýnýn elinde varant kalmamýþsa satarken fiyatlarý ayný hisse senedi gibi tahta belirler. Ama yine dediðim gibi satacaksanýz elinizdeki yüklü mal dahi olsa alým kotasyonu koymak zorunda ihraçcý...
Ýþbank ýn bu konuda hiç yamuðuna rastlamadým...
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Þöyle düþün 1 milyon adet varant ihraç ettin ihraç fiyatý 60 kuruþ alan aldý elindeki mal ve dýþardaki mal sayýsý belli. Vade sonunda mallarý geri toplayacaksýn. Zararýna mal alýrmýsýn maliyet hesabýný yapar piyasayý tutarsýn. tabi elindeki diðer zýt varanttaki pozisyon da önemli alým - satým varantý hangi taraf aðýr basýyor. Bi taraftan zarar edebilir ama öbür taraftan telafi etmesi lazým.
Bilinsin ki çakallarýn hükmü kurt ayaða kalkana kadardýr.
Varantlarýnda takas bilgilerine, alanýna satanýna bakabilirsiniz... Bazý varant yatýrýmcýlarýnýn alýp parasýný 3-4 kata nasýl katladýðýný görebilirsiniz...
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
varantýn eder deðerine göre piyasayý nasýl aþaðýsýnda tutacak? orayý anlayamadým. Alým varantlarýnda ihraçcý zarar ediyor görünsede satým varantlarýnda da bi nevi kendini hedge ediyor. Ayrýca herkes karlý iþlem yapmýyor. Hem ihraçcýnýn kurum iþlemlerinden komisyon gelirleri vs de var. Özetle ihraçcýyý kumarhane sahibi gibi düþünürsek, o hiç bir zaman zarar etmez![]()
ben daha yeniyim hatta çok yeni. anlamaya çalýþýyorum. ihraççý 50 kuruþtan ihraç ettiði 1 milyon varantý elinden çýkardý diyelim. ve alanlar 2 tl'ye kadar çýkardý. iþbankýn elinde hiç yok diyelim. þimdi bu varantlar vade sonu geldiðinde otomatikmen sýfýrlanmýyormu yani ihraççý geri almak zorundamý yada kar edeceði içinmi alým ve satým yaparak para kazanmak zorunda. yani ben þunu söylüyorum. 1 milyon lotu ben alsam 2 tlye kadar çýkarsam sata sata ve alýcý iþbank olmasa sonrasýnda iþbank sýrf kar etmek için yüksekten almak zorunda ve kar için daha fazla yükseðe satmak zorundamý? yoksa zaten kaðýdý ihraç ettiðinde kasasýna para girmiþ almak zorunluluðu yok. diyebilirmiyiz
Anladýnýz sanýrým yani ihraççý karýný bir yerde dengeler. alýmdan zarar etse satýmdan kazanýr. her iki tarafta zarar varsa o zaman baþka hileleride vardýr. özellikle Deutchede bir kaç defa baþýma geldi. Diyelim geceden olaðanüstü bir durum oldu. Ýhraçcý terste yakalandý. Hemen sabahleyin iþlemleri durdurur. teknik arýzayý bahane ederek senin almaný ya da satmaný engeller. tabi bunlar özel durumlarda. Siz yönünüzü iyi bulursanýz kazanýrsýnýz onu anlatmak istedim.
Bilinsin ki çakallarýn hükmü kurt ayaða kalkana kadardýr.
Yer Ýmleri