Özellikle banka batmalarýndan sonra BDDK mevcut durumundan daha da güçlendirilmiþ ve yetkilerle donatýlmýþtýr. Amaç banka batmalarýný önlemek maksadýyla gerekli tedbirlerin alýnmasýný saðlamaktýr. Burada insanlarý tedirgin etmenin, karamsýrlýða sevk etmenin anlamý yok. Herkes sahip olduðu parasýný korumak peþinde.
https://www.bddk.org.tr/Hakkimizda/Kurulus/9
geçmiþ yýllarda batan bankalarýn mudi zararlarý tazmin edildi.
ancak off-shore hesabý adý altýnda vergi ödememek için açýlan hesaplarda devlet hiç müdahil olmamýþtýr.
sebebi devlete vergisini ödemeyip devletin güvence þemsiyesini istemeyenler açýkda kalmýþtýr ki bu çok doðru bir harakettir.
normal mudiler ise güvence verilen meblaðlarýný kýsa sürede,
üstü olan meblaðlarý ise uzun bir uðraþýdan sonra almýþlardýr.
ayrýca BBDK 2005 yýlýnda kurularak bankacýlýk sisteminin denetleme ve kontrol mekanizmasý olarak görev yapmaktadýr.
burada gereksiz olarak insanlarý tedirgin hale getirip manüpile etmek yasal bir suç kapsamýndadýr.
Türkiye'de temel problem þu : bilgili olanlarýn yetkisi yok , yetkisi olanlarýnda bilgisi yok.
unutulamasý gerken bir konuda Geçmiþte full garanti vardý ,þimdi garantide miktar sýnýrlamasý var....BDDK iþini sýký tutuyor mu bunu bilmemiz imkansýz fakat verilere bakarak mesela banka bilançolarý ve ortaklýk yapýsýna bakarak büyük meblaðlarý baðlamak daha doðru bir yaklaþým olacaktýr....Þahsen bana göre hepsi ayný![]()
Paramanya aslýna bakarsan 181 gün yaptým. Neden 180 gün? Vade bitimi P.tesi gününe denk geliyordu. En iyisi Salý olsun dedim. Açýkçasý ilk defa altý aylýk mevduat yaptýðým için olayý hep %5 olarak düþündüm. Lakin banka cüzdanýnda net getiri hesaplanmýþ þekilde bana verildi. Ve kendim de hesapladým Stopajý %5 üzerinden hesaplamýþ.
Google de stopaj oranlarýna baktým. Gün bazýnda hiç bilgi yok. Hep 6 aya kadar %5, bir yýla kadar %3 þeklinde ifadeler var. Burada asýl soru þu. 181 gün altý aydan bir gün fazla mý? Yýl 365 gün. Olayý tam çözemedim. Ama %3 stopaj olayýna dikkat etseydim örneðin 190 gün mevduat yapardým. O da ayrý tabi. Bu benim hatam oldu.
Peki siz 181 günün %3 stopaja dahil olduðunu kesin biliyormusunuz? Çünkü hep altý ay ifadesi var. Gün olarak belirsiz. Olmazsa yarýn bir bankaya sorup bir hata varsa düzelttirme yoluna gideceðim. Çünkü 181 gün vade yaptým. Teþekkürler.
181 günlük mevduatýn stopajý kesin olarak 3%. Aslýnda kýsa baðlamanýn bankaya da munzam karþýlýk açýsýndan bir faydasý yok. Herhalde bir yanlýþ anlaþma olmuþtur.
Yer Ýmleri