Herkes farklýdýr her kesin risk algýsý da farklýdýr. O yüzden ben dahil kimsenin portföy yönetim tarzýný örnek almamalý özellikle de acemi arkadaþlar...
Misal benim ne beyaz yakalý maaþým var, ne emekli-memur maaþým. ne sgk lýyým ne de baðkurlu. Tüm geçimimi yönettiðim portföy tarzýyla yapýyorum o yüzden benim para kaybetme lüksüm yok. Misal ben maaþlý çalýþan biri olsaydým ya da sürekli banka hesabýna emekli maaþý yatan biri olsaydým Çoðunluðu dolar altýn ve emtia olan bir enstrüman yapar azcýk da tl mevduatý ve temettü hissesi yapar hiç fiyat takip etmezdim. Ama ben misal kasýma kadar çoðunlukla döviz bazlý enstrümanlardayým sonra þok kararla merkez bankasý baþkaný görevden alýnana kadar çoðunlukla TL faizi(öst vb) enstrümanlarda kaldým. Merkez bankasý baþkaný istifasýndan sonra da %55 Döviz bazlý enstrümanlarda %45 TL faizi enstrümanlarda kaldým. Bana kalýrsa bu fiyatlardan döviz almak riskli(fiyat olarak deðil aldýðým döneme göre kaybedeceðim TL faizine göre riskli) ama maaþlý çalýþan biri olsaydým bu riski göze alabilirdim ama kiþisel durumum bu riski almama izin vermez.
Hatýrlarsanýz Berat Albayraðýn istifasýndan sonra Altýn gibi saðlam meta bile %30 deðer kaybetti. Yani ben kiþisel durumlarým nedeniyle bunu göze alamam, bir baþkasý belki alabilir. O yüzden kendinizi bilin ihtiyaçlarýnýzý bilin ona göre portföyünüzü yönetin. Bu biraz da diyet programýna benziyor. Kimse kimseye benzemez...
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Yer Ýmleri