Ben 1999’daki büyük yükseliþten biraz daha önce girdim borsaya.
Ýlk senet alýþým þöyle oldu; Bir gün þehre göreve gittik resmi araçla. Ekonomi bölümü mezunu arkadaþ büfeden bir dergi aldý ve çekirdek çitlemeye baþladý. Oturduðumuz yerde mmm bu niye böyle olmuþ bu niye böyle olmuþ niye düþmüþ niye yükselmiþ diye kendi kendine konuþmaya baþladý. Merak ettim, etmez olaydým. Dergiye iþaret ederek o ne dedim. Bu borsa dedi. Nasýl oluyor dedim. O da baþladý anlatmaya… CEMTS’ýn bir günde % 21 kazandýrdýðýný anlattý hiç unutmuyorum o günü. Dergiyi (Daha sonra ileride Borsamatik dergisine de abone olacaktým) elinden aldým biraz inceledim sonra hiç düþünmeden bana o hisseden alalým dedim. Ama nasýl alacaðýmýzý ve nereden alacaðýmýzý bile bilmiyordum. O zaman böyle internet, platformlar ve canlý endeks izleme þansýmýz yoktu, belki de vardý ama bizim haberimiz yoktu. Teleteksten izleme þansýmýz vardý o da TV’den mesai arasý olsa da akþam olsa da TV’den senetler ne olmuþ ona baksak diye çatlardýk. Neyse o zaman bana Ýþ Bankasýnýn bankamatiðinden lot altý iþlemlerden CEMTS aldýk.
Çarþýnýn ortasýnda bir apartmanda öðretmenler, saðlýkçýlar, mühendisler hep beraber 3 katý bekarlar olarak doldurmuþtuk. Alt kattaki öðretmen arkadaþ borsaya girdiðimi duymuþ sen de mi borsaya girdin diye heyecanlý heyecanlý sordu. Ne aldýðýmý falan sordu. Konuþtuk biraz. Sende ne var dedim. GARAN var dedi. Niye onu aldýn dedim. Çok düþtü dedi. Neyse böyle konuþuyoruz, bir yandan borsayla ilgilenen herkesle konuþmaya çalýþýyorum. Özellikle bankacý arkadaþlarýn az çok bu iþlerle ilgisinin olduðunu tahmin ettiðimizden ben olayým baþkasý olsun adamlara nefes aldýrmýyoruz. Ýþte Ýstanbul’da tanýdýðýn falan yok mu bize tüyo müyo verse falan filan günler böyle geçiyor. Beraber kaldýðýmýz mühendis arkadaþla beraber biz gittik RAKSE aldýk. Benim Ýþ Bankasý hesabýndan. 1500 TL’ye aldýðýmýz hisseler kýsa bir sürede 500 TL’ye düþtü. 1/3’üne yani. Ama o zaman günlük marj % 20 idi. Dairede bunu duyan arkadaþ nasýl moraliniz bozulmuyor nasýl yemek yiyebiliyorsunuz falan gibisinden sorular soruyordu. Biz üzülsek de hiç üzülmemiþ gibi yaptýk beklemeye devam ettik. Yine 2-3 ay gibi bir sürede % 200 primle senetlerimiz maliyetimize geldi. Ben hemen bana ait olan kýsmýný satýp kurtulduðuma þükrettim tabii. Diðer mühendis arkadaþ satmadý. Hisse 2-3 ay sonra 6500 TL oldu. O zaman hata olduðunu bilmiyorduk ama yükselen senedin de hemen satýlmamasý gerektiðini öðrenmiþ oldum.
Yine bir zaman elimde VESTL hissesi var. Amerika yine bir yerleri vuruyor. Dedik ki yarýn borsayý kan götürecek. Vakit gece vakti, benim hisseyi gidip bankamatikten satmam lazým yarýna kalýrsa batacaðým. Bankamatikte makbuz bitmiþ emir almýyor. Gece gece bankacýlar tanýdýk kaldýrsak da yükleme mi yaptýrsak dedik olacak gibi deðil. Benim içim içimi yiyor. Biz ilçedeyiz il 45 km mesafede. O elinde GARAN olan borsacý öðretmen arkadaþý razý ettim bir baþkasýndan araba buldum o zaman þoförlük yok bende. Arkadaþla gece saat 02:00’de il merkezinde bir bankamatik bulduk VESTL’leri satým üzerine bir de gece çorbasý içtik, huzura erdim. Ertesi gün ne mi oldu? Hisseler ve endeks yükseldi.
Zaman geçtikçe Ýþ Bankasýnýn lot altý iþlemleri bana yetmemeye baþladý. O borsada olan öðretmen arkadaþ (Hani elinde GARAN olan) bana telefon emriyle istediði zaman al sat yapabildiðini anlattý. Ben de paramý ona teslim edip benim istediðim senetleri alýp satmasýný rica ettim. Hesap bir ilde Dýþbank hesabý imiþ. Bizim öðretmen arkadaþ orda bir bayanla iþlem yapa yapa samimi olmuþ. O zamanlar þehir dýþýnda bir kursta idim. Elimde borsamatik dergisi Elliot Dalga Teorisi’ne göre beðenilen senetleri araþtýrýyorum. Þu an kotta olmayan o zaman ARFYO kodlu bir senet beðendim. 1.00 TL’den öðretmen arkadaþýn Dýþbank hesabýndan aldýk. Öðretmen arkadaþ bir sürü sitem etti. Oradaki bayan arkadaþa rezil olmuþ. Ýþte efendim neymiþ emin miymiþ, iþlem hacmi hiç yokmuþ vesaire vesaire. Bankadaki bayan arkadaþýn bana hisse aldýðýný bilmediði için sorguya almýþ samimiyetlerine binaen. Arkadaþ da bana aldýðýný söyleyememiþ. Ben bayaðý bir güldüm. Bir hafta sonra senet % 70 primle 1.70 TL oldu. Bir haftada bu kazanç çok iyiydi o zamanlar için. Hemen sattýrdým arkadaþa, tabi arkadaþ hayret etti. Ama en çok ben hayret ettim çünkü büyük bir çýkýþ öncesi satmýþým senedi sonra 16-17 TL oldu. Ýnanamadým ama oldu. Bu dönemlerde 8 TL’ye alýp 12 TL’den sattýðým ve 120 TL’ye giden NETAS oldu. Oldu da oldu. Çok senet kaçýrdým. Odiðer mühendis arkadaþ o zaman satmadýðý RAKSE’leri sonradan sattý. Daha sonra da tahta kapandý zaten, ucuz atlatmýþtýk.
Ben hep bu büyük yükseliþleri kaçýrdýðým için o 1999 yükseliþin son zamanlarýnda ANKARA’da Vakýf Menkul Kýymetlerde kendi adýma hesap açtým. Ziraat Bankasý’ndan da 20.000 TL kredi çektim. O zamanlar iyi paraydý. Kendi aracý kurumumdan aldýðým ilk senet TUDDF olmuþtu. Yükseliþin sonlarý yaklaþýyor, Uluslararasý Derecelendirme Kuruluþlarý Türkiye’ni notunu arttýrýyor ama endeks bir türlü toparlanamýyordu. Ve ben maalesef borsa hayatýmýn en büyük hatasýný yapmýþ bulunuyordum. Sonrasýný hatýrlamak bile istemiyorum. Çok büyük zararla çýktým.
2000’li yýllarda kendime bir masaüstü PC almýþtým. Ýnternetle ve sohbet siteleriyle o zamanlar tanýþmýþtým. Kýsa süre sonra memlekete tayin çýktý. Bir gün Ankara’ya gezmeye gittiðim günlerden birinde Ulus’ta tezgahta satýlan borsa CD’si gözüme çarptý. Satýcýya sordum bu ne dedim borsa CD’si içinde (Sonradan adýnýn MetaStock olduðunu öðreneceðim) program var dedi. Ýçindekini bana yarayýp yaramayacaðýný sorgulamadan hemen aldým. Memlekete döner dönmez CD’yi inceledim ama hep içindeki grafikler yabancý.
Bu aþamadan sonra hisse.net ile tanýþtým. Çeþitli borsa gruplarýna girdim Özellikle benim hayatýma yön verecek çok insanla bu zamanlar tanýþtým. Memlekette o zaman çevirmeli baðlantý kullanýlýyordu. Cýrrrr cýrrr cýrrr öter eskiler bilir. Ýnternetin sohbet maksadýyla çokça kullanýldýðý günlerdi. Yine eskiler daha iyi bilir MIRC denilen bir sohbet platformu vardý. MSN, ICQ falan filan iþte çoktu… Burada tamamen tesadüflere inanmasam da tevafuk mu deniyor iþte neyse Þiþe Cam fabrikasýnda çalýþan bir kadýnla tanýþtým. O bana sohbet platformundan MetaStock’u nasýl kullanacaðýmý öðretti. Sabýrla ve usanmadan… Þimdi emekli oldu sanýrým. Hayatýmýn akýþýnda önemli biri de o kadýn oldu… Özellikle ismini vermek istemiyorum.
Sonra yayýncý kuruluþlardan data aktarýmý yaparak programý kullanmaya baþladým. Matriks, Finnet ve TEKAREDI gibi veri saðlayýcýlarla çalýþtým. Ýþte hisse net olsun deðiþik yahoogroupslar olsun kodlarý ve formülleri kodlayarak ya da istekte bulunarak bir þeyler yapmaya çalýþtým. Zaman su gibi aktý geçti. MetaStock formül dilini öðrenmem çok zaman aldý. Þimdi her þeyi biliyor muyum hayýr, hala öðrenmeye çalýþýyorum. Ama kendimi en çok rahat ettiðim zaman kendi kodlarýmý yazmaya baþladýðým zamandýr. Üstümde emeði olan bir çok insan oldu. Hepsine de teþekkür ederim…
Hisse net ile tanýþtýktan sonraki senet maceralarýmý da anlatmak isterdim ama buraya yazanlarýn hepsiyle aþaðý yukarý ayný durumda olduðum için çok fazla zamanýnýzý almak istemedim. Kalýn saðlýcakla…
“Baþarýsýzlýk yeniden ve daha zekice baþlayabilme fýrsatýndan baþka bir þey deðildir.” Henry Ford
Yer Ýmleri