2021 Genel Kurul Ynetim Kurulu Bakan Mesaj
Daha nce ft-2 hocamn da deindii gibi AKSA'nn pazar payn %24e artrmas olumlu.
Tekstil sektrnde ilerin iyi gittiini PMI verileriyle de teyit etmitik, YKB da benzer cmleler kurmu. 1. eyrek verilerinin iyi gelecei belli, talebin devamn anladmza gre dier eyrekler de iyi olmasn bekliyorum.
ft-2 hocam fiyat va hammadde makasnn da bizim lehimize olduunu paylam.
nmzde temetty de hesaba katnca olumsuz bir konu imdilik bulunmuyor
irketimizin yzde 24€™e ulaan nemli bir pazar payna ulam bulunduunu da memnuniyetle belirtmek isterim. Hatta, akrilik elyaf sektrnde
kresel retimin neredeyse yarsn tek bana gerekletiren in€™i hari tutarak baktmzda, Dnya
Pazar paymzn yzde 50€™lere ktn gryoruz.
Trk tekstil sektr asndan da, nmzdeki dnemde nemli bir ykseli yaanacan ngryoruz.
irket olarak pazar paymzn ykselmesi ve Trk tekstil sektrnn nnn her zamankinden ak olmas
bizlere olduka olumlu sinyaller veriyor.
Ynetim Kurulu Bakan RAF AL DNKK:
€œDeerli hissedarlarmz,
Toplantmz ncesinde sizlere hem Dnya hem Trkiye hem de irketimiz asndan 2020
yln genel olarak zetlemek ve deerlendirmek isterim.
Bildiiniz gibi, 2020€™nin ocak aynda, ABD ile in arasndaki ticaret anlamasnn birinci
aamas tamamland ve bu gelime de kresel piyasalarn 2020€™ye olumlu bir balang yapmasn
salad.
Ancak, hemen ardndan ortaya kan koronavirs salgn nedeniyle balayan ekonomik
kapanmalar, kresel lekte belirgin biimde bozulmalara yol at. Koronavirs bir anda tm
dnyann balca gndem maddesi haline geldi.
Geldiimiz noktada ise, bata mali ve parasal destek paketleri olmak zere birok farkl tedbir
alan lkelerin ekonomileri beklenenden hzl toparland. irketimize baktmzda ise, 2019€™un son
eyreinde artan talep 2020€™nin ilk aynda devam etti. Nisan ay banda, siparilerimizde
pandemi kaynakl iptaller yaanmaya balanm ve bu dorultuda kapasite kullanmmz ay
sreyle yzde 50 olarak devam etmiti.
Normalleme admlarnn balad haziran ay sonunda ise akrilik elyaf sektrnn
toparlandn gzlemledik. Bu olumlu gelime neticesinde, yl 290 bin ton seviyesine yakn bir
retimle tamamlayarak yzde 86 kapasite kullanm oran yakalam olduk. Bu rakam, 2019 ve 2018
yllarnn zerinde gereklemitir.
3
irketimizin durumunu zetledikten sonra, sektrmze bakacak olursak, dnya talebinin bu
yl 1 milyon 200 bin ton seviyesine gerilediini gryoruz.
Ancak, talepteki bu gerilemeye ramen, irketimizin yzde 24€™e ulaan nemli bir pazar
payna ulam bulunduunu da memnuniyetle belirtmek isterim. Hatta, akrilik elyaf sektrnde
kresel retimin neredeyse yarsn tek bana gerekletiren in€™i hari tutarak baktmzda, Dnya
Pazar paymzn yzde 50€™lere ktn gryoruz.
Trk tekstil sektr asndan da, nmzdeki dnemde nemli bir ykseli yaanacan
ngryoruz. Bu ykselite, lke olarak hem bilgi birikimimiz hem emek gcmz hem de corafi
konumumuzla in€™e alternatif olmamzn kayda deer bir etki olduunu biliyoruz.
Dolaysyla, talep gerilemesini olumsuz bir veri olarak takip etmeye devam etsek de irket
olarak pazar paymzn ykselmesi ve Trk tekstil sektrnn nnn her zamankinden ak olmas
bizlere olduka olumlu sinyaller veriyor.
Deerli hissedarlarmz, irketimizi bir de hisse performans asndan deerlendirmek
isterim; irketimizin piyasa deeri 2020 yl banda ciddi deer kazand. Eminim ki, srdrlebilir
deer yaratma modelimiz gelecek yllarda da adil irket deerine ulamada katk salamaya devam
edecektir.
Dier taraftan, Dow Chemical ile yzde 50-50 ortaklkla yrttmz karbon elyaf
yatrmmz da yeni rn yatrmlaryla birlikte 2020 yln yksek Ebitda ve pozitif net kar ile
tamamlad. DowAksa irketimiz, nmzdeki dnemde yaplacak yeni kapasite art sonrasnda da
irketimize ciddi katklar salamaya devam edecektir.
Szlerime son verirken, irketimizin faaliyete geiinin 50. yln kutlayacamz 2021 ylnn,
hepimiz iin baarlarla dolu, en nemlisi de pandeminin son bulaca €œsalkl€ bir yl olmasn
dilerim. Tm dnya adna zorlu geen 2020 ylnda, Aksa€™nn yllardan beri sergiledii baarl
tabloda; yetenek ve zverileriyle en nemli paya sahip alanlarmza, bizlere duyduklar gven ile
gcmze g katan i ortaklarmza, mterilerimize ve tm paydalarmza teekkrlerimi
sunuyorum.€

Alnt yaparak yantla

Yer mleri