"Yatrm Tavsiyesi Deildir!"... Eitim ve Bilgi amal paylamlar yapyorum.
Az nce bir haber okudum. eer gzden karanlar varsa diye buraya alnt yapyorum.
Kaynak : sputnik
Ahanda linkini de -brakaym. Sonra baka balk sakinlerinin bana gelen bizimde bamza gelmesin...
https://tr.sputniknews.com/ceyda_kar...yu-tartismaya/
Metin Grcan a gre, ABD'nin evreleme stratejisini uygulayamad tek yer Montr Szlemesi'yle 'kapal deniz' klnan Karadeniz. Grcan dengelerin bozulmasnn risklerine atf yapt. Grcan'a gre Biden'dan beklerken Putin'den ikaz telefonu alan Ankara, Montr'y tarttrarak Kanal stanbul'u pazarlamak ve ABD'ye kar el stnl hedefliyor.
ABD'deki Biden ynetimi ile birlikte Ukrayna'nn Donbass blgesindeki atekes sarslrken, gerilim Karadeniz'e yansyor. Rusya'y evreleme hamlesiyle tatbikatlarn younlatran ABD nclndeki NATO, Ukrayna'ya desteklerini artrrken, Trkiye ynetimi de Kiev ynetimiyle ilikisini derinletiriyor. Trkiye'nin HA/SHA destei sunduu Ukrayna ile ilgili olarak son olarak Savunma Bakan Hulusi Akar, 'stratejik mttefik' ifadesini kulland. Rusya Federasyonu ise Ukrayna'nn 'i sorunu' grd Donbass'ta zm iin Minsk anlamalarnn uygulanmasna atf yaparken, zellikle iyi ilikiler bulunan Trk hkmetinin gerek Ukrayna'ya destei gerekse referandumla Rusya'ya geri dnm olan Krm'la ilgili tutumundan 'rahatszln' dile getiriyor. Trkiye'de iktidar partisi eliyle Karadeniz'in askeriletirilmesini nlerken kyda lkeleri gzeten ve Trkiye'nin egemenlik haklar iin hayati nem tayan Montr Szlemesi'nin tartmaya alm olmas da Moskova'da ikazlarla karlanm durumda.
Gelimeleri, uluslararas ilikiler ve gvenlik analisti Metin Grcan ile konutuk.
Metin Grcan a gre, Trump dneminde iine kapanm olan ABD, Biden la birlikte farkl bir ynelime girdi, zellikle de NATO ve Avrupa arasnda alan makas kapatmaya balad:
Byk resimle balamak lazm. Medyada Trkiye yi merkeze koyup btn aktrler, Trkiye nin etrafnda dnyormu gibi analizler gryoruz. Bu da ister istemez bizi kreseli okumada renk kr yapyor, 2 yi 5, 5 i 7 gryoruz. Aslnda olaylara byk resimden yani bir byk g mcadelesi seviyesinden ok da bizim st kata kamadmz st kattan balayalm. Amerika, Rusya ve in arasnda... Trump dneminde Amerika izolasyoncu, ie kapanmac -zellikle gvenlik boyutunda- Avrupa ile makasn, gr ayrlklarnn artt bir dnemdi. Daha da nemlisi NATO ile Trump n ok iyi geinemediini biliyoruz. Biden n i bana gelmesiyle bu sorunlar alyormu gibi duruyor. Avrupa ile Amerika arasndaki makas kapanyor. NATO ile makas kapanyor. Bat gvenlik blou Trump dneminde Rusya ya kar byk tavizler verildiini dnyorlar. sve, Norve, Finlandiya, Kuzey Buz Denizi, aasnda Dou Avrupa Estonya, Letonya, Polonya ve Balkanlar, Karadeniz, daha da nemlisi Ege, Dou Akdeniz hatta oradan Libya, Kuzey Afrika ya kadar uzatabiliriz mevzuyu. Rusya nn Libya da artan hava ve deniz hareketlilii, Tunus, Cezayir e yapm olduklar Rus sava gemilerinin liman ziyaretleri..."
'A2/A4 doktrinini ABD'nin dnyada uygulamad tek deniz Karadeniz'
ABD nin Rusya ve in e kar uygulad ereveleme stratejini uygulayamad tek yerin Karadeniz olduuna iaret eden Grcan, Suriye de atmalarn stabil hale gelmesiyle odan Ukrayna ya kaydn ifade etti. Tatbikatlarn devam etmesiyle nmzdeki dnemde Karadeniz in daha da snacan ngren Grcan, Trkiye nin de bu scaklktan etkilenecei grnde:
"Amerikada "anti-access/area denial" diye bir doktrin var, 'eriimi reddet, alan hakimiyeti sala' diye. in e ve Rusyay a kar uygulad ereveleme stratejisi. Temelinde u yatyor. Mmkn olduu kadar hava sahas hakimiyetini Rusya ya brakma. kincisi ise zellikle uluslararas deniz ticaret yollarn kontrol edecek ekilde deniz gcn glendir ve bayrak gster. Anti-access/area denial yani A2/AD doktrinini Amerika nn dnyada uygulayamad tek yer Karadeniz. 2008 Grcistan-Rusya savanda da grdk. O dnemde de Amerika Karadeniz e girmek istemiti, Trkiye izin vermedi ve giremedi. Suriyedeki atmalarn da nispeten yava yava siyasi geie ve anayasa tartmalarna doru kaymas, atmalarn stabil hale gelmesi ister istemez olay Ukrayna ya kaydryor. Bat gvenlik bloku ile Rusya arasndaki en byk cephe u anda Ukrayna da. Bunun kuzeyi Dou Avrupa, gneyi Balkanlar da sayabiliriz. Trump dnemindeki izolasyoncu politikalarn terk edilmesiyle Biden ynetimi Rusya ya ynelik evreleme stratejisini tahkim ediyor. Blgede askeri hareketlilik gerekten yksek. Europe Defender 2021 her sene NATO nun ABD'nin ban ektii tatbikat bu sene ok daha yksek katlml. Neredeyse 4 kat daha fazla asker, 14 lke, Trkiye de destek verecek. Romanya, Bulgaristan, Estonya, Letonya da destek veriyor. Byle byk bir operasyon. Mays aynda daha da belirginleecek. Tatbikatlar serisi Austosa kadar srecek. nmzdeki dnemde Karadeniz in daha da snacan dnyorum. 2021 de daha gergin geecek. Rusya da buna karlk olarak Ukrayna nn dousunda askeri ynana devam ediyor. Gnn sonunda olay Amerika nn Karadeniz de bayrak gsterme abalar, Rusya nnsa mmkn olduu kadar Krm n ilhakndan sonra Karadeniz de yeni bir denge kurma abas. Bunun skntlarn, scakln da Trkiye yaknen hissediyor.
Montr Szlemesi Karadeniz i kapal deniz olarak gryor, dengeleri bozulursa...'
Trkiye€™nin Kanal stanbul tartmalarna kadar Karadeniz€™in gvenliiyle ilgili 3 temel jeopolitik parametresi olduu anmsatan Grcan, Ankara'nn NATO yesi olarak Rusya'y tahrik etmemeye zel olarak dikkat ettiini vurgulad. Grcan, Montr Szlemesi'nin lkeleri Karadeniz'e kyda olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayrdn belirtirken, Ankara'nn szlemenin titizlikle uygulanmasna zen gsterdiini vurgulad. Karadeniz'in kapal bir deniz olduunu ve jeopolitiinin hassasiyetinin altn izen Grcan, Osmanl'nn Birinci Dnya Sava'na srkleyen Gber ve Breslau vakalarna da atfta bulundu. Grcan'a gre Karadeniz in dengeleri bozulduunda kontrol edilemeyen sreleri dourabilir:
Kanal stanbul tartmalarna kadar Trkiye nin Karadeniz gvenliiyle ilgili 3 temel jeopolitik parametresi vard. Souk Sava dnemindeki parametreler sonrasnda da devam etti. Jeopolitik parametrenin birincisi NATO bat gvenlik blokunun bir paras olarak mmkn olduunca Karadeniz in kyda lkeleri Grcistan ve Ukrayna ile ikili ibirliini glendirme, savunma kapasitelerini artrma abalarna destek verme. Trkiye nin Grcistan ve Ukrayna ile her zaman ilikileri iyi oldu. Karadeniz de onlarla birlikte hareket etti. kinci parametre ise ok nemli. NATO yesi lkeler Romanya ve Bulgaristan a destek salarken Karadeniz i NATO tatbikatlarna Amerikan sava gemilerine aarken Rusya y tahrik edecek giriim ve eylemlerden kanmak. Buna her zaman Trkiye dikkat etti. nc parametreyse en nemlisi. Karadeniz gvenlii bakmndan nemi tartlmaz, Montr Szlemesi nin titizlikle uygulanmasna zen gstermek. Trkiye bundan hibir ekilde taviz vermeden bu szlemeyi uygulad. 1936 da imzalanm, Boazlarn gei rejimini dzenliyor. Ticaret gemileri iin serbest gei ilkesi esas. Sava gemilerine sre ve tonaj snrlamalar var. Montr Szlemesi ni irdelemek gerek. Ruhuna baktnzda, devletleri iki kategoriye ayryor; Karadeniz e kys olanlar ve olmayanlar. Kydalara ekstra imtiyazlar tanyor. Montr nn doasnda Karadeniz i kapal deniz olarak kabul ettii sonucunu karabiliriz. Montr ye gre Karadeniz kapal bir deniz. Bu nedenle Karadeniz€™e kyda devletlerin dier devletlere nazaran stnl olmas lazm. kinci Dnya Sava nda Trkiye nin savaa girmemesinin temel nedeni Montr Szlemesi. Birinci Dnya Sava nda Osmanl nasl savaa girdi? Almanya dan gelen Goeben ve Breslau zrhllarnn Boazlardan geerek Karadeniz e almas, Rusya nn Sivastopol Liman n Yavuz ve Midilli adyla bombalamalar ve 3 gn sonra Osmanl nn sava girmesi. Karadeniz jeopolitii ok hassas. Oynadnz zaman veya sert hamleler yaptnzda Osmanl nn Birinci Dnya Sava€™na katl gibi kontrol edemediiniz sreleri tetikliyorsunuz. Eer yerine ikame edebilecek daha iyi bir szlemeniz yoksa oynamamanz lazm. Yoksa bozarsnz. Bozunca da yerine koyabilecek yeni bir szleme verecek kapasiteniz, gcnz yok€
'Biden'dan telefon beklerken Putin'den telefon geldi'
Grcan, Kanal stanbul ve Montr tartmalarnn kritik bir dnemde almasna iaret ederken, Biden'dan beklenen telefonun Putin'den geldiini vurgulad:
€œKanal stanbul tartmalarndan bakarsak Montr ile alakal bir mevzu. Kritik bir dnemde Rusya€™y rahatsz etme pahasna yaplyor. En son Zelenskiy ziyaretinden nce Cumhurbakan ile Putin arasnda telefon grmesi gerekleti. Aslnda Ankara telefonu Biden dan bekliyordu, 'yanl yerden' geldi telefon. Heyecanla atlar 'Biden arad' diye, arayan Putin mi. Putin de unu diyor, €˜Ukrayna da nerede pozisyonlandna dikkat et. Montr y ok fazla andrmamak lazm.
'Hkmetin Kanal stanbul€™u rant projesi olarak d yatrmclara pazarlayabilmesi iin Montr ile belirlenen boazlardan gei rejimini tartmaya amas art€™
Montr ve Kanal stanbul tartmalarnn i siyasi tketim amacyla, kutuplatrc ve ayrtrc zemininde olduunu syleyen Grcan, milliyeti ve muhafazakar taban konsolide etmenin amalandn dile getirdi. Grcan, hkmetin Kanal stanbul€™u bir rant projesi olarak d yatrmclara pazarlayabilmesi iin Montr ile belirlenen Trk boazlarndan gei rejimini tartmaya amasnn art olduunu syledi. Grcan'a gre Kanal stanbul Karadeniz'i kapal deniz olmaktan karma riski barndryor:
"Putin€™i rahatsz etmek pahasna Montr€™y tartmaya yol amak hem de Karadeniz€™deki jeopolitik dengeleri sorgulamaya girer bir tutuma doru evrilmek, bunun nedenleri neler? Bence i siyasi tketim asndan Montr ve Kanal stanbul zerinden kutuplatrc ve ayrtrc bir tartma zemini yakalamak. Bu tartma zerinden AKP Parti ve MHP, Cumhur ttifak€™nn oturduu milliyeti ve muhafazakar taban konsolide etmek istiyor. Tam da bu nedenle emekli amirallerin bildirisi zerinden dnen tartmalar ve toplumun bu bildiri zerinden ikiye ayrmas. Birinci sebep i siyasi tketim. kinci nedense Kanal stanbul. Hkmetin Kanal stanbul€™u bir rant projesi olarak d yatrmclara pazarlayabilmesi iin Montr ile belirlenen Trk boazlarndan gei rejimini tartmaya amas art. nk Montr, Karadeniz€™i kapal bir deniz olarak kabul ediyor. Karadeniz€™e kyda olanlara ekstra imtiyazlar salyor. Montr€™ye taraf olmayan Amerika, in iin Kanal stanbul projesi u demek. Ad stnde bir kanal olduu zaman boazlar dnda Karadeniz€™i d dnyaya baladnzda, Karadeniz€™in kapal deniz olma vasfn andrm ve uluslararas ak deniz haline getirmi oluyorsunuz. Byle olunca da serbest gei hakk kendini dayatyor. Karadeniz€™e giren Amerikan ticaret ve sondaj gemileri, in ticaret ve sismik aratrma gemileri ile alakal Montr dzenlemesi olmad iin ortaya hibir ey kalmyor. Sava gemileri iin de byle. Kanal stanbul byk bir proje. Dediklerine gre 50 milyar dolarlk rant yaratacak. nmzdeki 10 sene de inas bitecek olan byk bir proje olarak grlyor. Hkmetin de hikayesi bitti. Gaz, petrol olmayan fakat bir ekilde rant retmeye devam etmesi gereken bir ekonomi modeli var. Bu ister istemez hkmeti bu tarz byk lgn projelere itiyor. D yatrmc bulunmas lazm. O da gelecei zaman milyonlarca dolar para yatracak ve garantiler istiyor. Kanal stanbul ile alakal Karadeniz boazlar rejiminin dzenlemesi Montr€™nn anmas anlamna geliyor."
'Montr'y tartmaya amakta ABD'ye kar pazarlklarla elini glendirmek hedefi de var'
ABD ile S-400'ler, Halkbank davas, Suriye'deki meseleler gibi hasset konular olduunu anmsatan Grcan, ayn zamanda hkmetin Montr€™y tartmaya aarak ABD€™ye kar pazarlklarda elini glendirmeyi hedefledi grnde:
"Son nedeni Amerika ve jeopolitik dengelere balyorum. Biden€™a kar pazarlklarda elini glendirmek istiyor iktidar. Hassas konular var. S-400 meselesi, Halkbank meselesi, Suriye kuzeyindeki mevzular, dier netameli konularla alakal tartmalarda, pazarlklarda elini glendirebilmek iin Karadeniz jeopolitiini ve Montr€™y de tartabilecei sinyalini Amerika€™ya vererek bunu bir pazarlk meselesi olarak kullandn deerlendiriyorum. Gnn sonunda i siyasi tketim, Kanal stanbul zerinden rant elde etme abas ve Biden ynetimiyle stratejik pazarlklarda koz olarak kullanabilmek iin u anda Montr, Kanal stanbul ve Karadeniz jeopolitiini tartyoruz.€
€˜Trkiye€™nin asl gndemi ok baka, Montr bildirisinden darbe ars dayatmas kmas mantkl deil€™
Grcan, Trkiye€™nin asl gndeminin €˜Montr deil ekonomik kriz olduu grn aktard. 104 emekli amiraln Montr'nn tartlmasnn olas sonularna iaret eden bildirisinin 'fazla asker koktuu' grndeki Grcan, bu bildiriden darbe ars karlmasnn ise mantkl olmadn dile getirdi:
€œMemleketin gerekleri ortada. Gerek gndem ekonomik kriz, tenceresi kaynamayan mutfak, lebalep dolu hastane youn bakm servisleri, evde bo oturan genler, fakir intiharlar. Bunlar gerek gndemken konu birden nasl buraya geldi, anlamadk. Bildirinin Montr ile alakal btn ifadelerine imzam atarm. Bildiride Montr ile alakal duruunda benim desteklediim bir pozisyon var. Fakat hem tonu hem ierii asndan ben emekli bir asker olmama ramen bildirinin ok asker koktuunu dnyorum. Bu biraz daha sivil denizcilerin de katlmyla Montr bildirisi eklinde olsayd bana sorun olmazd gibi geliyor. mzaclar keke demokratik grnml bir metin ortaya kartarak daha geni bir kamuoyu destei retebilselerdi, bu olmam. Ama gnn sonunda bu insanlar emekli, sivil vatandalar. Anayasa madde 25-26 net. Tek tek veya topluca dnce ve ifade zgrl anayasal hak. Bu anayasal hak kapsamnda fikirlerini aklayabilirler. O bildiriden bir darbe ars dayatmas kmasn ok byle mantkl olmadn dnenlerdenim. Bu memleketin hayrna deil. Zamanlama asndan, yaynland mecra asndan yine skntlar olabilir. Ama emekli amirallerimiz devleti bilen insanlar. Bu insanlar uzmanlklaryla alakal konuda bir hassasiyet gstermiler. WhatsApp grmeleri bir ay ncesindeki faaliyetler takip altndaym zaten, ileri Bakan sylyor. Devleti bilen insanlar, biraz angaje olup ikaz edilseler u anda bu kadar grltye gerek olmayacak ekilde daha iyi ynlendirilebilirlerdi diye dnyorum. Bu adan devletin bildii ve takip ettii konuda byle bir hamle acaba n m verildi sorusunu da sormadan edemiyoruz. En son bir amiral kald, o da salverilir. nk orada gerekten su unsuru olacak bir ey yok. Trkiye gerek gndemine dner.€
Ac veriyorsa gemi; gememi demektir.
" Artk kii taklyoruz. Ben...Keyfim...Ve kahyas...Gerisinin......"
Ben gidip bira ekmek piireyim...
Sahura az kald...
"Yatrm Tavsiyesi Deildir!"... Eitim ve Bilgi amal paylamlar yapyorum.
Valla selim abey bu kanal manal diyorlarda
bu ie de fazla bel balamamak gerekiyor
uzun metrajl bir kou olur bu
portfeyde belli miktar bulundurmakta fayda olur
tm portveyi balarsak yeminle kanala ici olarak gideriz
haberin ola
gaz bulundu haberleri ve sonrasn aklmza getirmeli diyorum
:Bir Anda Sabah Olmaz Ebeda
Yer mleri